Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

India: Curtea Supremă permite accesul femeilor într-un templu hindus

Curtea Supremă din India a revocat vineri interdicţia impusă femeilor de a avea acces într-un mare templu din sudul ţării, la capătul a opt ani de bătălie juridică, estimând că măsura respectivă este discriminatorie, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.09.2018 - 13:26

Cea mai înaltă instanţă judiciară din India a dat în ultimele săptămâni o serie de hotărâri importante, progresiste, mergând de la dezincriminarea homosexualităţii şi a adulterului la restricţionarea folosirii unei baze uriaşe de date biometrice.

De câţiva ani, în India are loc o intensificare a campaniilor femeilor pentru a avea acces în locuri religioase, unde ele nu pot intra din cauza tradiţiei.

Marele templu hindus Ayyappa din Sabarimala, în statul Kerala (sud), interzicea accesul femeilor aflate la vârsta când au menstruaţie, respectiv între 10 ani şi 50 de ani. Femeile cu ciclu menstrual sunt considerate deseori ca fiind impure în societatea conservatoare şi patriarhală din India.

Dar un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă a decis că această măsură este discriminatorie şi încalcă drepturile femeilor. ''Interdicţia impusă femeilor încalcă dreptul unei femei de a practica cultul şi religia'', a declarat preşedintele Curţii Supreme, Dipak Misra.

''A trata femeile precum copiii unui zeu inferior înseamnă a dispreţui Constituţia însăşi'', a apreciat la rândul său judecătorul D.Y. Chandrachud.

În 2016, sute de femei au obţinut abrogarea unei interdicţii similare în templul Shani Shingnapur din Maharashtra (centru). În acelaşi an, un tribunal a autorizat de asemenea accesul în sanctuarul mausoleului şi în moscheea Haji Ali Dargah din Mumbai.

Comentarii