RL: De unde trebuie să începem și cum abordăm un proiect pentru copii?
Nevoile copiilor sunt cel mai bine cunoscute de părinţi. Pentru realizarea unui loc de joacă pentru ei, fie că este vorba de unul în grădină sau în curte, fie în interiorul apartamentului în lipsa unui spaţiu exterior, la fel ca şi în cazul amenajării camerei, apelarea la un arhitect sau designer specialist poate aduce multe beneficii: abordarea proiectului cu o viziune de ansamblu, traducerea nevoilor specifice într-un design personalizat, controlul costurilor și managementul timpului, eficientizarea procesului precum şi îndrumarea spre o soluție reprezentativă.
Pe de altă parte, pentru a descoperi personalitatea copiilor şi activitățile care le fac plăcere, discuţiile cu părinţii sunt foarte importante, dar, de asemenea, este foarte indicat ca cei mici să fie la rândul lor implicaţi în dezvoltarea proiectului.
RL: Se poate aborda şi fără specialist? Ce trebuie avut în vedere?
Dacă totuşi vă hotărâţi să realizaţi singuri un astfel de proiect este necesar să ţineţi seama de faptul că locul de joacă trebuie să permită copiilor să se miște liber și să poată depăși obstacolele în siguranță, să aibă deci autonomie, dar şi oportunităţi de aventură.
Structurile și mobilierul trebuie să fie accesibile și pe măsura copiilor de diferite vârste. De asemenea, este necesar să fie create zone de cățărat și ocazii prin care să se poată mânui obiecte și structuri mici, precum şi locuri unde copiii să se poată juca de-a poveștile, dar și oglinzi unde se pot studia și descoperi pe sine. Nu uitaţi să creaţi zone care să le stimuleze creativitatea și să încurajeze imaginația precum şi să vă luaţi timp dedicat pe care să îl petreceţi împreună cu ei în spațiul lor.
RL: Puteţi să daţi şi câteva ponturi pentru cei care doresc să amenajeze un astfel de loc de joacă?
Diferiți producători propun structuri ready-made. Mici, interactive, vioi colorate, dar cu gust, acestea oferă, în plus față de majoritatea construcțiilor de gen, mecanisme pentru dezvoltarea manualității și a experimentelor.
Multele și diferitele locuri de explorat, de escaladat și de balansat stimulează curiozitatea, abilitatea de a găsi soluții, dar și echilibrul și coordonarea. O soluţie foarte iubită de copii este cea a unei căsuţe.
Simplă și compactă, aceasta încurajează exercițiul și joaca „de-a oamenii mari“ și poate fi construită de câteva mâini cu înclinații spre DIY.
De asemenea, mai mult decât personaje de desene animate, pictura murală (wall-art) poate fi o soluție de maxim efect.