Până în 2012, când somelierului Radu Ilea i s-a oferit șansa de a readuce la viață „Maimuța Plângătoare“, iar acum restaurantul se ridică la înălțimea celor mai exigente pretenții, fiind valorificate și istoria, magia și specificul birtului înființat în urmă cu aproape un secol.
Managerul a recuperat istoria „Maimuței“ din cartea lui Balint Tibor – Zokogo Majom, și le-o pune la dispoziția clienților săi, alături de vinuri alese și de mâncăruri savuroase: „Cel care a botezat restaurantul a fost chiar proprietarul localului din acele vremuri, un domn gras, «care plângea în hohote când era băut, de tremurau fețele de pe mese, ba chiar și sticlele de vin și lichior se ciocneau între ele de durere». Toată suferința și nenorocirea lui se datorau localului concurent, deschis în vecinătate, intitulat sugestiv: «Gaura Dulce».
Cunoscut și în rândul angajaților pentru «concertele» sale lacrimogene, într-o vreme, picolo-ul restaurantului, având o discuție cu cel care aproviziona cu sifon restaurantul, spunea despre angajatorul său: «Urlă ca o maimuță plângătoare». Trăgând cu urechea, proprietarul a avut revelația numelui: Maimuța Plângătoare. Imediat a trimis după pictorul de firme pentru a comanda zugrăvirea noului nume. Astfel că, deasupra intrării, pe o placă a fost pictată o maimuță care plânge.
Atât în timpul naționalizărilor, cât și în toată perioada comunistă, localul a fost închis. După apusul regimului comunist, restaurantul a renăscut, la început, sub forma unei grădini de vară. Păstrând tradiția locului, o atmosferă relaxantă și plăcută, astăzi, Maimuța Plângătoare tinde să redevină același local renumit, căutând să ducă mai departe tradiția și faima de altădată“.
Adresă și contacte
Maimuța Plângătoare
Strada Emil Isac Nr 3
Cluj-Napoca
Tel: (+4)0723.318.393, (+4)0756.157.433
Website: www.maimutaplangatoare.ro
VINUL SĂPTĂMÂNII recomandat de Cezar Ioan
Chardonnay ISSA 2017, Crama La Salina
Laureat cu aur la primul concurs al anului 2018, acest Chardonnay provenit „de la gura Salinei Turda“ – acolo sunt viile –, e un demn reprezentant al soiului: proaspăt, cu arome de mere și citrice bine coapte și un gust mătăsos, lin curgător. Și conținutul alcoolic este unul moderat, de 13% vol. alc. și bine integrat gustativ, astfel că vinul se prezintă armonios – în urmă cu 15 ani ar fi fost considerat deja mare, dar încălzirea climei și progresele tehnologice au făcut ca 13% să fie considerat mediu, în cazul vinurilor de bună calitate. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul producătorului, www.cramalasalina.ro, iar dacă aveți drum prin zonă vă recomand călduros și pensiunea și restaurantul de acolo:www.sarea-nbucate.ro. Îmi veți mulțumi!