Am avut onoarea să fiu invitat ca vorbitor la cea de-a doua ediție a Gastro Urban, pentru a prezenta cartea „Gastronomia românească în secolul XXI” – în care am reunit o colecție de imagini și prezentări de mâncăruri moderne de inspirație tradițională din toată țara. Am descoperit astfel Sibiul „din spatele porților” clădirii din Strada Mitropoliei 28 – altfel decât avusesem șansa până atunci. Nu a fost neapărat vorba de socializare cu cei ce locuiesc propriu-zis acolo, pentru că sunt oameni de-a dreptul discreți. Dar echipa organizatorilor Gastro Urban și prietenii lor inimoși formează o comunitate deschisă, cu care am simțit că avem idei comune. Împărtășirea valorilor locale și revigorarea lor cu multă dărnicie sufletească sunt elementele fundamentale. Iar mâncarea oferită, conversațiile, muzica și întreaga atmosferă constituie o oază binevenită de normalitate urbană pe care o credeam pierdută.
A fost o seară memorabilă, din punctul meu de vedere. Și e un eveniment care se va repeta și în alte seri de vineri, în alte curți sibiene. Vă recomand să-l includeți neapărat în programul vostru, dacă vă nimeriți prin zonă când are loc. Puteți cunoaște așa Sibiul secret, „pitit” în dosul porților înalte, beneficiind de îndrumarea unor localnici pricepuți și pasionați de a arăta și altora o latură mai puțin cunoscută a sufletului orașului.
Gastro Urban e și despre binefacere directă
E genul de eveniment informal și bine organizat, unde nimeni nu ține lecții oaspeților, unde nimeni nu trebuie să vină la costum și să asculte prelegeri. Pur și simplu totul „se leagă” natural în fața bufetului foarte gustos sau în jurul unui pahar cu socată, bere sau vin. Și, nu în ultimul rând, cred că e important de știut că astfel de întâlniri – unde participarea nu costă – au totuși și o componentă de binefacere: cei prezenți află de fiecare dată detalii despre cum își pot ajuta niște semeni aflați la nevoie, donând atât cât pot.