Waka Waka, melodia interpretată de Shakira, este imnul oficial al Cupei Mondiale din 2010, însă cu siguranţă sunetul produs de vuvuzele este considerat soundtrack-ul competiţiei din Africa de Sud.
Controversatul instrument muzical a apărut în 1970, ideea aparţinându-i lui Freddie Maake. Sud-africanul, acum în vârstă de 55 de ani, le-a transmis britanicilor, cei mai înverşunaţi duşmani ai vuvuzelei, că ar trebui să savureze sunetul produs ca fiind o experienţă unică trăită în Africa de Sud, în timpul Mondialului. BBC a primit aproape o mie de plângeri scrise, şi alte câteva mii neoficiale prin care i se cere să transmită meciurile fără sunetul de ambianţă. Trustul de presă din Marea Britanie a luat în considerare aceste cereri gândindu-se chiar să folosească un sistem prin care telespectatorii care urmăresc meciurile prin intermediul televiziunii digitale să beneficieze de o opţiune prin care să oprească sunetul din stadion, ascultând doar comentariul.
Totul a pornit de la un claxon
Freddie Maake, tatăl a nouă copii, a spus că ideea de a inventa vuvuzela i-a venit la 15 ani când a primit de ziua sa o trompetă pentru a o folosi drept claxon de bicicletă. I-a îndepărtat pompa de cauciuc şi a început să sufle în trompetă creând un sunet asurzitor. Fiind un fanatic suporter al echipei de fotbal Kaiser Chiefs din Soweto el folosea noul instrument la fiecare meci. Mai târziu a început să producă modele de plastic împreună cu un prieten, pentru ca în 2001, o altă companie, Masincedane Sports, să înceapă producţia în masă. Vuvuzela modernă este un remake al tradiţionalului instrument fabricat din coarnele spiralate ale antilopei kudu.
Chiar dacă vuvuzela a intrat în atenţia internaţională la Cupa Confederaţiilor din 2009, instrumente similare au fost folosite în Mexic 1970 şi sunt o tradiţie la Carnavalul de Iarnă de la Quebec (Canada). Trompeta de plastic, al cărei nivel fonic atinge 140 de decibeli (o tobă emite 122 de decibeli, iar fluierul arbitrubului 121,8), a devenit simbolul Cupei Mondiale din 2010.
Parte din cultura africană
Maake, care locuieşte la Tembisa, lângă Johannesburg este şi el de acord cu şefii fotbalului mondial, care refuză să interzică vuvuzela. „Cine sunt ei să judece cultura noastră? Vuvuzela este parte a fotbalului în această ţară. Noi nu putem merge în Marea Britanie sau în orice altă parte şi să le spunem oamenilor cum să se comporte. Cupa Mondială se joacă în Africa iar lumea ar trebui să se bucure de ea aşa cum este. Asta înseamnă să înveţi să iubeşti vuvuzela, pentru a înţelege şi să simţi cu adevărat cum trăim noi aceste evenimente. Cei din faţa televizoarelor pierd un amănunt extrem de important al Cupei Mondiale neascultând acest sunet”, a spus inventatorul vuvuzelei.
În acest timp, Insitutul Regal Naţional pentru persoane cu deficienţe de auz din Marea Britanie a făcut un apel către FIFA să încerce să reducă zgomotul produs de vuvuzele pentru a nu cauza grave probleme celor prezenţi în arene. „O vuvuzela prezentă în spatele tău te va lovi cu mai mult de 125 de decibeli, mult mai zgomotos decât un ciocan pneumatic, ceea ce îţi răneşte serios urechile. Dacă adăugăm şi celelalte vuvuzele din tribune şi timpul în care eşti expus efectele pot fi foarte grave, ducând până la pierderea auzului pentru o perioadă”, a spus specilistul în audiologie Crystal Rolfe.
Producătorul sud-african Masincedane Sport a precizat că scoate pe piaţă o nouă versiune a vuvuzelei, care va produce un sunet cu 20 de decibeli mai puţin pentru a încerca să mulţumească pe toată lumea.