» Francois Coty, unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, si-a pierdut sotia si cea mai mare parte a averii sale impresionante in favoarea unui roman.
» Dupa casatoria cu Yvonne Coty, Leon Cotnareanu, originar din Iasi, a condus celebra companie de parfumuri Coty si a detinut – vreme de mai multi ani – controlul total asupra publicatiei franceze „Le Figaro”.
„Paris, 2 ianuarie 1970: leon cotnareanu, fostul coproprietar al publicatiei „Le Figaro” si care a detinut multa vreme functia de presedinte al companiei de parfumuri Coty a murit, ieri, dupa o indelunga suferinta la Geneva. Avea 78 de ani. Domnul Cotnareanu era un economist roman care a ajuns la o avere imensa ca industrias. Fiu al unui bancher roman, a studiat la Bucuresti, Leipzig si Londra inainte de a se stabili la Paris in anii ‘20. A fondat mai multe companii, printre cele mai cunoscute numarandu-se Petrometal si Societe Industrielle d’Horlogerie et d’Appareiles Electroniques. In 1933, Cotnareanu s-a casatorit cu fosta sotie a lui Francois Coty, magnatul din industria parfumurilor si detinatorul pachetului majoritar de actiuni al ziarului Le Figaro.”
Astfel, anunta cotidianul „The New York Times” decesul unuia dintre cei mai bogati oameni care au trait in prima jumatate a secolului trecut. Titlul era edificator: „Leon Cotnareanu, omul din spatele «Le Figaro», a decedat”. In Romania, povestea lui Leon Cotnareanu este putin cunoscuta. Ioseph Cotnareanu traieste, astazi, in Bucuresti, dar spune ca nu are nici o legatura de rudenie cu Leon.
„Nu fac parte din familia lui Leon Cotnareanu, desi poate nu ar fi fost un lucru rau. Va dati seama de ce, doar a ajuns sa intre in familia Coty. Nu cred ca mai exista oameni care sa va poata oferi mai multe informatii despre Leon si nici nu mai stiu alti evrei cu numele asta in Bucuresti. stiu ca la Cimitirul Filantropia exista doua cruci pe care sta scris numele Cotnareanu. S-ar putea ca ei sa fi avut vreo legatura cu cel pe care il cautati dumneavoastra.” In Iasi, locul de nastere al lui Leon, exista opt familii care poarta numele Cotnareanu, dar nimeni nu isi aminteste sa fi avut un inaintas cu numele sau cu destinul lui Leon.
Leon – care provenea dintr-o familie de evrei – mai avea doi frati, Philippe, mai mic, si Albert, mai in varsta, care traia la New York. Leon Cotnareanu a facut scoala de cavalerie la Saumur, participand in primul razboi mondial ca ofiter.
La terminarea razboiului a devenit consul al Romaniei mai intai la Paris, apoi la Nisa si, ulterior, in Monaco la finele anilor ‘20.
Sef peste parfumuri si ziare frantuzesti
„Cu Yvonne Coty s-a cunoscut prin 1921, iar sotul acesteia, Francois Coty, il poreclea pe Leon, in acea perioada, «Le danseur mondain». La decizia de divort a sotilor Coty, inaintata in 1928, au contribuit atat numeroasele aventuri ale lui Francois – una dintre amantele sale a fost Elvira Popesco, dar a avut si cinci copii nelegitimi cu Henriette Dieudé –, cat si dorinta fratilor Cotnareanu de a pune mana pe imperiul lui. Procesul de divort a fost, cu siguranta, ideea lui Leon, bun avocat care a stiut sa obtina o importanta parte din averea lui Coty prin procese atat in Franta, cat si in SUA. Deciziile de a prelua Figaro si de a suprima ziarul «L’ami du peuple» au fost ambitiile personale ale familiei Cotnareanu, deoarece ambele publicatii aveau deja un puternic caracter antisemit”, sustine Octavian Coifan, autorul mai multor carti despre parfumuri si care traieste la Paris. Prin sentinta tribunalului, Coty urma sa ii plateasca sotiei suma de 425 milioane de franci in trei transe. Aflat in imposibilitatea de a achita intreaga suma, Coty a pierdut, la sfarsitul anului 1933, pachetul majoritar de actiuni al publicatiei „Le Figaro”. „La moartea sa, care a avut loc in 1934, Francois Coty ii mai datora fostei sale sotii o suma impresionanta, care a fost platita in actiuni ale parfumeriei «Coty». Astfel, fosta doamna Coty, devenita in 1933 doamna Cotnareanu, a ajuns actionarul principal si proprietara casei de parfumuri «Coty»”, explica Mihai Rogai, autorul cartii „Celebritati cu origini in Romania”.
Cruciade financiare in numele sotiei
Leon Cotnareanu va detine rolul primordial – de conducere – in administrarea celor doua afaceri. „Intre 1934 si cel de-al doilea razboi mondial, Leon a fost acaparat de gestionarea averii mostenite de Yvonne de la Francois Coty. De asemenea, a castigat o avere fabuloasa in urma proceselor intentate familiei Coty in Franta si SUA. Actionand in numele sotiei, a inceput sa vanda proprietati si colectii de arta, incasand sume imense de bani”, se scrie in cartea „Francois Coty: Fragrance, Power, Money” (Francois Coty: parfum, putere, bani). Yvonne ii va ceda lui Cotnareanu intregul management al ziarului „Le Figaro”. Leon si-a canalizat intregul efort in transformarea si modernizarea publicatiei, care „va suferi” modificari importante, pentru prima oara dupa 1919. Astfel, fotografiile au inceput sa ocupe o pozitie privilegiata in ziar si sa detina o pondere insemnata. Din echipa editoriala au facut parte intelectuali francezi precum Andre Maurois, Paul Morand, Georges Duhamel, FranIois Mauriac.
Ziarul a functionat in „clandestinitate”, mutandu-si sediul la Lyon, pana in 1942, an in care aparitia ziarului va fi suprimata. Imediat dupa terminarea conflagratiei mondiale, Leon s-a implicat in relansarea publicatiei, a refacut sediul de la Paris, iar „Le Figaro” a redevenit un nume important al presei franceze.
Iesirea din scena
Dupa caderea Parisului in 1940, armata germana i-a oferit un ragaz de patru zile familiei Cotnareanu pentru a elibera luxoasa resedinta in care traia. Membrii familiei parasesc in graba capitala Frantei – Leon, intr-un Bugatti, si Yvonne, intr-un Citroën, trec muntii, ajung in Spania, apoi de pe aeroportul din Lisabona aterizeaza la New York in iunie 1940. Ajuns in SUA, Cotnareanu s-a concentrat asupra afacerii cu parfumuri, ocupand functia de presedinte al Consiliului de Administratie al „Coty Parfume Company”. Afacerile imobiliare derulate de Cotnareanu erau infloritoare, fiind semnalate chiar si in presa americana: „Un apartament de 16 camere si 6 bai ocupand un etaj intreg intr-o cladire situata la numarul 927 pe Fifth Avenue a fost inchiriata de catre Leon Cotnareanu, presedintele Coty”, semnala New York Times in octombrie 1942. Din pacate, valoarea chiriei nu este mentionata.
La mijlocul secolului trecut, Leon Cotnareanu, impreuna cu sotia sa, avea o avere fabuloasa, stransa de pe urma proceselor si mostenirilor lui Francois Coty. Avere, pe care, ulterior, Leon a administrat-o magistral. In 1950, la 58 de ani, Leon face primul pas inapoi. Sotia sa Yvonne decide sa renunte la pachetul majoritar detinut la „Le Figaro”. Coty iese aproape complet din afaceri, in 1963, atunci cand decide sa vanda compania Coty catre Pfizer.
„A fost Cavaler al Legiunii de Onoare, un bun jucator de golf, pasionat de yachturi si un colectionar de carti rare, manuscrise si tablouri valoroase”, scria „The New Yok Times” in finalul articolului dedicat mortii lui Leon Cotnareanu pe 3 ianuarie 1972. z
BIOGRAFIE
» Nascut la Iasi, ingropat la Geneva
1874: Francois Coty se naste in Corsica; 1892: Leon Cotnareanu se naste la Iasi;
1900: Coty s-a casatorit cu Yvonne Alexandrine Le Baron si a pus bazele companiei de parfumuri „Coty”. A detinut „Le Figaro” si „L’ami du people”; 1929: cei doi soti divorteaza; 1934: Leon Cotnareanu se casatoreste cu Yvonne Coty; 1934: moare Francois Coty; 1950: familia Cotnareanu vinde pachetul majoritar al publicatiei „Le Figaro”; 1963: Familia Cotnareanu vinde compania „Coty” grupului Pfizer; 1970: se stinge din viata Leon Cotnareanu.
MONDEN
» Prietenii Elenei Vacarescu si ai lui Carol al II-lea
Nu doar infidelitatile celor doi soti au constituit motivul divortului in familia Coty, ci si o anumita nepotrivire de caracter. „Francois Coty era o fire mai retrasa, prefera uneori sa stea la tara, in timp ce Yvonne era o femeie sofisticata, de lume. In orice caz, Yvonne a fost mai fericita dupa ce a devenit doamna Cotnareanu”, se scrie in lucrarea „Francois Coty: Fragrance, Power, Money”. Care ii face si un portret edificator lui Leon: „Era un om scund, cu un par incaruntit, cu psihic puternic, purtand taioare si costume care ii veneau perfect. Un personaj arogant, care purta cizme inalte, bine lustruite, si care astepta mereu sa auda de la ceilalti, despre sine, numai lucruri de bine. Avea o minte sclipitoare atunci cand era vorba sa faca bani, iar asta l-a ajutat foarte mult in cei noua ani de procese pe care le-a dus impotriva lui Francois Coty si a urmasilor lui. Dupa divortul de FranIois, Yvonne si Leon au trait in casa lui Coty de pe Avenue Raphael din Paris, aceasta functionand simultan si ca birou al lui Francois. Intre 1934 si 1935 pe yachtul personal, in cursul unei croaziere, sunt vizitati de multe personalitati ale vremii precum Paul Morand (viitor ambasador al Frantei in Romania in anii ‘40), Carol al II-lea, Elena Vacarescu”, aminteste Octavian Coifan.