Vicepreşedintele Senatului şi preşedinte de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că Parlamentul României ar trebui să devină unicameral, fiindcă într-o democraţie opţiunea populară trebuie „pusă în aplicare”.
„Avem în acest moment două obiective clare: un referendum, opţiunea populară în legătură cu un Parlament unicameral, măsură care într-o democraţie trebuie pusă în aplicare, şi o situaţie extrem de complicată în Parlament pentru că, fiind vorba de modificarea Constituţiei, necesită şi participarea altor partide politice din Parlament. În acest moment, din păcate, nu existe punte de comunicare în interiorul mecanismului politic românesc”, a spus Cristian Diaconescu.
În opinia preşedintelui de onoare al UNPR, „politicul în România a omorât proiecte strategice de interes naţional majore”, printre care s-ar putea număra şi modificarea Constituţiei.
„Modificarea Constituţiei trebuie făcută şi este un proiect strategic de interes naţional major şi înseamnă modificarea funcţionării Parlamentului, pentru că aşa a dorit poporul român, înseamnă reorganizarea teritorială fiindcă aşa este bine pentru modernizarea României. Acesta este semnalul dat către societatea românească şi nu acela că vom păstra la infinit autoritatea unor lideri locali care au ajuns nu numai să subsumeze toate interesele comunităţii în care se află, dar au ajuns să şi subjuge şi rolul instituţiilor statului în respectivele comunităţi. Aceste semi-enclave în care alţii fac legea, nu statul, trebuie să îşi găsească, prin formula reorganizării, o altă structură”, a mai explicat Diaconescu.
Nu cred în venirea unui premier tehnocrat
Întrebat de Sabina Fati dacă soluţia unui premier tehocrat, după modelul Italiei şi Greciei, s-ar putea aplica şi în România, Cristian Diaconescu s-a arătat sceptic.
„Este greu să anticipez în acest moment, dar în egală măsură, având în vedere modul în care este partajată scena politică în acest moment şi cât de agresive sunt temele avute în vedere de politicieni, altele decât cele legate de problemele stricte cu care se confruntă societatea în ceea ce priveşte criza economică, am rezerve că un anume tehnocrat va fi capabil, la un moment dat, să genereze politici de austeritate, să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi cu Banca Centrală Europeană sau, şi mai dificil să negocieze cu pieţele internaţionale şi pieţele financiar-bancare având un mandat politic clar dat de toate partidele politice”, a argumentat vicepreşedintele Senatului.
Cu toate acestea, Cristian Diaconescu a explicat cât de importantă este predictibilitatea mediului politic pentru o relaţie bună cu pieţele internaţionale, fapt care a putut fi sesizat imediat, de pildă, în cazul Italiei după venirea lui Mario Monti, fost comisar european.
„De ce România are un nivel al dobânzilor ridicat? Datorită lipsei de credibilitate. Este o incertitudine în legătură cu stabilitatea pe care politicul o poate crea, sunt confuzii în ceea ce priveşte cadrul juridic, reacţii politice bruşte care dezorganizează anumite zone, este incapacitatea de a combate corupţia, birocraţia, modul în care te referi la agentiile de stat şi la pierderile lor, necontrolabile, toate aceste elemente generează incertitudine în legătură cu capacitatea guvernamentală care, la rândul său, creează suspiciuni pe piaţă şi generează creşterea dobânzilor”, a precizat preşedintele de onoare al UNPR.