» Justitia thailandeza a respins ieri cererea de extradare a lui Viktor Bout, traficantul rus de arme supranumit "negustorul mortii", spre Statele Unite, unde este acuzat de terorism.
» Washingtonul si-a exprimat "deceptia" si "surpriza", iar Moscova – "satisfactia". Presata de Washington si Moscova, Thailanda a optat pentru neimplicare.
Curtea Thailandeza a respins cererea SUA de extradare a lui Viktor Bout, a declarat judecatorul Jitakom Patanasiri la peste un an si jumatate de la arestarea traficantului la Bangkok. La anuntarea deciziei, prizonierul mustacios din inchisoarea de inalta securitate Klong Prem cu matricola C-S29 a facut semnul victoriei. Curtea i-a cerut sa ramana in arest inca 72 de ore, timp acordat procurorului general sa faca recurs. James Entwistle, diplomat la ambasada americana din Bangkok, a declarat ca "suntem dezamagiti si intrigati de decizie. Acordul mutual de extradare incadreaza perfect extradarea lui Bout". In februarie, 27 de senatori republicani americani au cerut secretarului de stat sa faca presiuni asupra Thailandei pentru a-l extrada pe Bout. Dupa o luna, Ministerul de Externe rus denunta intr-un comunicat "ingerinte" si "provocari". Prinsa intre cele doua focuri, justitia thailandeza a decis sa iasa din transee in modul ei.
Potrivit judecatorului, curtea penala thailandeza "nu are autoritatea sa sanctioneze actiuni comise de straini contra altor straini in alta tara". Pentru a justifica respingerea extradarii, el a explicat ca FARC, gherilele columbiene cu care Bout este acuzat ca a colaborat, au fost plasate pe lista organizatiilor teroriste de catre ONU si SUA, dar nu si de Thailanda. si urmeaza in SUA, justitia il acuza ca a incercat sa vanda arme FARC si ca a complotat contra intereselor americane Bout riscand inchisoare pe viata. "Negustorul mortii" este suspectat ca a jucat un rol-cheie in numeroase conflicte peste tot in lume. In ziua arestarii in hotelul din Bangkok, americanii au dorit sa il imbarce intr-o masina spre aeroport, dar rusul cu "nervi de tungsten" a spus ironic: "Imposibil, domnilor, nu am viza".
Arestare spectaculoasa
In lumea fara lege a traficantilor de arme, arestarea lui Bout a rasunat ca un mortier de 82 mm. Cautat din 2002 de Interpol, denuntat de expertii ONU pentru rolul major in conflictele din Africa si pentru relatiile cu dictatorul liberian Charles Taylor, rusul masiv si mustacios, in varsta de 42 de ani, a fost si ramane un mit. Gratie lui, legendara Kalasnikov a devenit primul produs de export al fostei URSS, alaturi de vodka.
Bout a ignorat si s-a jucat cu embargourile, cu reglementarile aeriene. Avioanele sale jonglau cu inmatricularile in diverse state-paravan si Bout, cu o inima mare, nu a ezitat sa sustina factiunile rivale in cadrul aceluiasi conflict. Umbra lui planeaza peste toate razboaiele etnice de pe continentul african si chiar dincolo. In aparare, el a sustinut mereu ca este doar transportator, ca nu a stiut niciodata ce se afla in cala avioanelor. Ca detinut, a stiut sa astepte. Sa taca. Nu a venit timpul declaratiilor. stie cel mai bine cum e cu embargourile. Sustine in schimb ca este tinta unui complot american antirus.
Ascensiunea si caderea "negustorului mortii"
Prezentat drept cel mai mare traficant de arme al planetei, Viktor Bout, poliglot si manipulator, era decis sa faca orice si pentru oricine, mai ales in domeniul armelor. La finele anilor ‘80, aflat in Angola, era perceput ca legat de mafia rusa. Din 1985 pana in 1989 a depins de antena KGB din Roma, iar dupa caderea URSS a stiut sa-si foloseasca toate cunostintele privind organigramele si infrastructurile fortelor armate comuniste, punand in functie propriul sistem prodigios de trafic fara frontiere. La dizolvarea unitatii sale in 1991, fostul ofiter in varsta de 24 de ani vine in Angola si dupa un an isi cumpara primele trei avioane Antonov contra sumei de 120.000 dolari.
Jocul dublu
Inaintea arestarii, cu 60 de avioane si 300 de angajati, Bout detinea cel mai mare parc privat de avioane de transport din lume.
Sistemul conceput de el era perfect in 2000, asigurand transportul continuu de arme indiferent de conditii sau obstacole juridice si institutionale, inevitabile in zonele gri ale comertului ilicit. Pentru propria siguranta, folosea mai multe identitati si pasapoarte. Viktor Anatolievici Butt, alias Viktor Bout, era si Viktor Butte, Viktor Serghilov, Vadim Asminov, Viktor S. Bulakin sau Victor Vitali.
A creat societati ecran- in adormire, pregatite in caz de necesitate, si un paravan legal, avioanele sale putand decola din Bulgaria, Ucraina sau Moldova cu incarcatura de arme cumparate oficial de o tara nesupusa embargoului, ca Zambia sau Kenya. In drum, avionul schimba destinatia. Lista clientilor lui Bout este relevanta si impresionanta, el echipand toti actorii implicati intr-un razboi, schema dublului joc fiind celebra in Africa. In 1992, aduce in Somalia personal umanitar si agenti ai ONU, in 1994 transporta in Rwanda 2.500 de soldati francezi ai fortelor de mentinere a pacii. In 2000, aduce in Filipine negociatorii trimisi sa obtina eliberarea ostaticilor gruparii Abou Sayyaf, careia ii furnizase arme.
La cererea Programului Alimentar Mondial, intervine in transporturi de urgenta. A transportat soldati ai pacii in contul MI6, serviciile britanice, in Pakistan, Africa si Timorul oriental. Devenise foarte solicitat de cei care doreau arme, de cei care aveau nevoie de logistica aeriana, dar si de cei care doreau sa ii ceara cont in numele legalitatii internationale sau sa regleze conturi personale. Dupa 2001, cand George W. Bush divizase lumea in pro si antiamericani, Bout facea exceptie, fiind de partea ambelor tabere. In 2002, Interpolul, care il suspecta de spalarea a 325 milioane de dolari platiti in diamante de rebelii angolezi, lanseaza un mandat international de arest contra lui, ceea ce nu l-a impiedicat sa se plimbe linistit prin Moscova. Radea cu pofta vazand nedumerirea prietenilor cand il intalneau pe vaporasele de pe raul Moscova sau la diverse chermeze.
Capcana Bangkok
Pana in 2005, Washingtonul a inchis ochii, Bout fiind util. Transporta oameni pentru americani in Irak si Afganistan. Intr-un singur an, 2004, a organizat convoaie pentru americani primind 60 milioane de dolari. In 2005, Departamentul de Stat si cel al Trezoreriei au interzis recurgerea la intermediari rusi in cadrul operatiunilor militare, iar un an mai tarziu, George W. Bush a semnat o directiva contra lui Bout, reprosandu-i vanzarile de arme catre Al Qaeda. Bout devenise periculos pentru ca servea interesele Rusiei, revenita in Marele Joc in Asia Centrala si pe continentul african. El lucra cu Rosoboronexport, gigantul rus al armamentelor, si beneficia de protectie inalta.
Din noiembrie 2007, interzis in numeroase state, Bout se refugiaza in Rusia. A cazut in capcana intinsa de serviciile secrete americane, negociind livrarea de arme gherilelor columbiene chiar cu agenti americani sub acoperire. Un transport de "material agricol" – 5.000 de arme de asalt AK-47, lansatoare de rachete antitanc si 800 de rachete sol-aer. Arestat la Bangkok, el a ramas impasibil. Rusia va face totul pentru a-i obtine eliberarea. Viktor Bout stie prea multe si mai poate aduce servicii.
"Lord of War", un personaj de film
Viata aventuroasa si exceptionala sa ascensiune in traficul mondial cu arme au inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul "Lord of War" (Traficantul de arme). Viktor Bout este cu adevarat un personaj de roman, serviciile secrete occidentale considerand ca de la debutul anilor 1990, el a semanat arme si haos din junglele congoleze pana in muntii afgani. Indragostit de Tolstoi si Gogol, vorbeste sapte limbi si detine tot atatea pasapoarte cate nume de imprumut – numeroase. Nascut pe 13 ianuarie 1967 la Dusanbe, Tadjikistan, el a urmat Institutul militar pentru limbi straine din Moscova, de unde ieseau ofiterii GRU, serviciile de informatii ale Armatei Rosii. Dupa implozia URSS in 1991, toate armele raspandite de Armata Rosie pentru a pregati al treilea razboi mondial devin o marfa si Bout, omul serviciilor de spionaj, a stiut sa profite din plin, vanzandu-le oricui le dorea.
35 kg, "lasate" in inchisoare
Pe 6 martie 2008, Viktor Bout, om de afaceri moscovit, soseste in zori la Bangkok si se cazeaza intr-un apartament de lux din hotelul Sofitel Silom. Cinci stele! Avea 1,80 m inaltime si 130 kg si ii promisese sotiei ca va profita de clinicile thailandeze de slabit. Daca discutiile cu columbienii nu se lungeau, urma sa treaca pe la sauna. Nu a fost sa fie, el fiind arestat in urma unei operatiuni comune a Interpolului si serviciilor secrete americane, acuzat de complot contra intereselor americane. De atunci, detinut in penitenciarul Klong Prem de langa Bangkok in asteptarea deciziei justitiei thailandeze, a frecventat centrul de slabire, nedespartit de uniforma portocalie si de lanturile de la picioare. A slabit 35 kg, Bout aparand ieri la tribunal mai slab, dar la fel de ironic si impasibil.