1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodViata la tara in capitala Europei

Viata la tara in capitala Europei

Noaptea cometelor s-a incheiat, artificiile s-au stins, zecile de mii de sibieni au plecat din Piata Mare pe la casele lor cu sentimentul ca au trait momente unice. Au celebrat integrarea si revelionul, au inaugurat capitala culturala europeana si l-au vazut pe Traian Basescu. Cei din centru s-au intors acasa pe strazile renovate, cei din cartierele de periferie si-au bagat ghetele in noroi cu speranta ca, din primavara, „vantul” modernizarii va bate si in zonele in care locuiesc. Pe din dos, capitala culturala arata ca un oras de duzina.

Nea Gheorghe e un munte de om, are un par negru ca pana corbului si un fel de a rade care il imita foarte bine – spune el – pe cel al presedintelui tarii. Omul se si mandreste cu asta si zice ca vecinii sai, alaturi de care mai imparte cate-o „jumate” de vodca ieftina la carciuma „Protv” din zona industriala IPAS-Compa, sunt primii care i-au zis ca rasul lui seamana cu al lui „Traian”.
Barbatul refuza sa „stea la poza”, de frica „sipipistilor” – locuieste cu familia sa intr-o casa din cartierul sibian Gusterita, pana acum un an separat de restul orasului din cauza lucrarilor de constructie la podul de peste liniile de cale ferata ale Garii din Sibiu. „Basescu a venit la Sibiu cum s-a mai dus si in alte parti, ca sa-si aduca oamenii aminte de el, nu ca sa le rezolve problemele. A venit, i-a placut, s-a incalzit un pic si a aruncat cu paltonul dupa oameni. Tapu si Iliescu n-ar fi facut niciodata asa si de aceea il iubeste populatia. In rest, totul a fost foarte fain, chit ca au mai ramas multe nefacute”, spune nea Gheorghe, dupa ce si-a facut o impresie despre proaspetele evenimente ocazionate de lansarea Programului „Sibiu – capitala culturala europeana”.

Sat sasesc „inghitit” de oras

Gusterita este fostul sat sasesc din „coasta” municipiului, care mai poarta inca o amprenta rurala inconfundabila si greu de inlaturat. Drumurile sunt proaste, canalizarea da pe dinafara la fiecare ploaie mai serioasa, retelele de utilitati sunt vechi si dau rateuri. Asa cum arata astazi, zona este inca tare departe de centrul capitalei culturale europene. Oamenii simt si ei acest lucru, dar spera ca programul de investitii pentru 2007 al Primariei sa-i includa si pe ei. Si Tiglari, celalalt cartier de periferie al Sibiului, se confrunta tot cam cu aceleasi probleme, unde investitiile pentru modernizarea infrastructurii au ajuns cu taraita. Scoala si gradinita din cartier, strazile si retelele de utilitati au si aici nevoie de modernizare, dar investitiile majore au fost amanate pentru anii viitori. Localnicii sunt resemnati cu statutul lor de „oameni de la tara”, dar se bucura cand oficialii Primariei mai dau cate-o tura prin zona. Locatarii celor doua cartiere nu au avut norocul proprietarilor din centrul istoric care si-au renovat casele cu subventii venite de la Ministerul Culturii.

Din noroi direct in vila

In vecinatatea acestor cartiere marginase se intinde viitorul cartier „Tineretului”, unde peste patru sute de f..amilii de tineri au inceput sa isi construiasca locuinte pe terenuri pentru care municipalitatea a lasat amenajarea retelelor de utilitati pentru primavara acestui an. Cartierul are unul dintre cele mai moderne planuri de urbanism, dar necesitatea de a finanta santierele din centrul istoric a amanat lucrarile de „desenare” a drumurilor de acces, de amenajare a canalizarii, a retelelor de apa, curent electric sau gaz metan.

Eurogara, ratata

Nu doar investitii ale municipalitatii au ramas inca la stadiul de santier. Soseaua de centura a orasului este gata doar pe jumatate, iar traficul greu trece tot prin oras. Si Gara Sibiu arata inca foarte prost. „Termogaz Company” Hateg, societatea ce a primit contractul de lucrari inca pe vremea fostului ministru al Lucrarilor Publice, Miron Mitrea, nu a reusit sa respecte termenul de finalizare a acestora, stabilit pentru decembrie 2006. Cladirea a fost renovata, dar sunt necesare finisaje majore si la retelele de utilitati si caile de acces in zona. Totodata, accesul calatorilor este ingreunat, iar imaginea generala a zonei este una deloc placuta, plina de gunoaie, gropi si resturi de santier. E primul soc pe care turistii ce vor ajunge cu trenul la Sibiu il vor avea de depasit la sosirea in capitala culturala europeana.

Fara Turnul Cisnadiei

Proiectul de refacere a Turnului Cisnadiei in sticla, la intrarea pe Bd. Balcescu, a fost abandonat temporar. La fel s-a intamplat si cu megacortul pentru evenimente publice ce urma sa fie instalat peste parcarea de la Cazarma '90. Proiectul de doua milioane de euro, aprobat in Consiliul Local, va suferi modificari in primavara urmatoare, pentru ca nici o firma din tara sau din strainatate nu s-a aratat capabila sa se ocupe de o asemenea constructie.

Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...
Ultima oră
Pe aceeași temă