2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodUn senator român costă cât trei parlamentari unguri

Un senator român costă cât trei parlamentari unguri

Deşi are salariul mai mare decât un senator român, un parlamentar din Ungaria consumă lunar din banii publici o sumă de trei ori mai mică. Cum se explică acest lucru?

Datele afişate pe site-ul Parlamentului Ungariei arată că aleşii (în număr de 386, ţara vecină având o singură Cameră) costă lunar 1.199.193 de euro, adică 3.106 euro de fiecare parlamentar. În aceşti bani sunt incluse toate cheltuielile: indemnizaţie, telefon, diurnă, benzină, cazare etc. Luând în calcul aceiaşi indicatori şi aplicând acelaşi raţionament ca la parlamentarii maghiari, reiese că un senator român costă, în medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro. (Trebuie făcută precizarea că preşedinţii celor două camere au costuri mai mari decât ceilalţi aleşi).

Interesant este că totuşi parlamentarii unguri au o leafă mai mare decât cei români. Astfel, salariul de bază net al unui membru al legislativului maghiar este de 1.375 euro, iar preşedintele Parlamentului primeşte pe lângă indemnizaţia de bază şi o remuneraţie de 4.638 de euro. Prin comparaţie, salariul de bază net al unui senator român este de 892 de euro, în timp ce preşedintele acestei Camere câştigă 1.088 euro. Un deputat român obţine lunar 868 de euro net, iar preşedintele Camerei Deputaţilor are acelaşi salariu ca şeful Senatului. În ciuda salariului mai mic, un ales din România cheltuieşte totuşi din banii statului mai mult decât un maghiar. Spre exemplu, un senator are la dispoziţie nu mai puţin de 9.000 de euro, în fiecare lună, pentru cheltuieli legate de transport, cazare, diurne, salariile membrilor săi de cabinet, telefoane, protocol, deplasări în străinătate etc. Un deputat beneficiază de o sumă mai mică decât un senator: 4.400 de euro.

HUNOR: „MAGHIARII NU AU MAŞINĂ DE LA PARLAMENT ŞI NU CIRCULĂ CU AVIONUL”

Întrebat cum i se pare această discrepanţă dintre sumele cheltuite de un parlamentar maghiar şi unul român, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi unul dintre liderii UDMR, ne-a declarat: „Nu pot comenta aceste cifre, pentru că nu ştiu exact structura cheltuielilor luate în calcul de ziarul dumneavoastră. Totuşi, pot să vă spun că în România se exagerează cu cheltuielile pe transport. Un parlamentar maghiar nu are maşină de circums¬cripţie, aşa cum are cel român. Dacă un parlamentar maghiar vrea maşină, atunci o foloseşte pe cea personală sau închiriază una. Apoi, parlamentarul maghiar nu se deplasează cu avionul pe rute interne, pentru că în două ore poţi ajunge cu maşina în orice localitate a Ungariei”.

Cu privire la cazarea parlamentarilor maghiari, Kelemen Hunor afirmă că Parlamentul Ungariei nu pune la dispoziţie aleşilor maghiari camere sau apartamente la hotel, ci fiecare parlamentar trebuie să se descurce singur, să-şi închirieze locuinţe, în baza unor sume limitate. „Dacă în România de la începutul anilor ’90 se construia o clădire cu garsoniere pentru parlamentari, acum costurile cu cazarea erau mult mai mici”, precizează Hunor.

SENATORUL RĂDULESCU, PDL: „9.000 DE EURO? MI SE PARE CAM MULT”

Senatorul Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL din Senat, afirmă: „Nu ştiu ce sume a publicat pe site Parlamentul Ungariei, dar eu sigur nu cheltuiesc 9.900 de euro pe lună. Eu nu iau diurnă, iar de transport nu e cazul la mine. Eu ştiu că benzina se cumpără din suma forfetară, care e 7.400 de lei pe lună”, ne-a declarat senatorul Cristian Rădulescu. Senatul României a trimis României Libere o hârtie oficială în care ne informează că, în 2010, senatorii au consumat carburant în valoare de 2,8 milioane de lei. Asta înseamnă 703.750 litri de combustibil, cu care ar fi putut fi parcurşi peste 7 milioane de kilometri. Adică maşinile fiecărui cabinet senatorial au parcurs, în fiecare lună a anului 2010, 4.280 de kilometri lunar.

MORARU, IPP: „PARLAMENTARII MAGHIARI SUNT MAI CUMPĂTAŢI”

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), consideră că parlamentarii români „au mentalitate de comunişti”. „Şi senatorii, şi deputaţii cred că toate cheltuielile lor trebuie decontate de Parlament. Unii dintre

ei au decontat mai multă benzină decât dacă ar fi mers non-stop cu maşinile. Toate cheltuielile la cabinetul unui parlamentar român sunt pe banii statului. Maghiarii sunt mai cumpătaţi. Au o leafă mai mare, dar cheltuielile pe cabinet sunt mult mai mici, deoarece sunt monitorizate mai bine”, afirmă Adrian Moraru.

SALARIILE PARLAMENTARILOR UNGURI ŞI ROMÂNI

Parlamentul Ungariei:
1.375 euro – salariul de bază al unui parlamentar
6.013 euro – salariul preşedintelui Parlamentului
2.892 euro – salariul unui vicepreşedinte al Parlamentului
1.686 euro – suma aflată la dispoziţia alesului pentru transport, cazare, telefoane şi alte cheltuieli

Senatul României:
892 euro – salariul net al unui senator
1.088 euro – salariul preşedintelui Senatului
1.003 euro – salariul unui vicepreşedinte
9.000 euro – este suma aflată în medie la dispoziţia un senator pentru cheltuieli legate de transport, cazare, diurne, salariile membrilor săi de cabinet, telefoane, protocol etc.

Camera Deputaţilor:
868 euro – salariul de bază al unui deputat
1.088 euro – salariul preşedintelui Camerei
1.002 euro – salariul unui vicepreşedinte
4.400 de euro – are la dispoziţie un deputat pentru cheltuieli legate de transport, cazare, diurne, salariile membrilor săi de cabinet, telefoane, protocol etc.

703.750 litri de combustibil, au decontat în 2010 din banii publici, senatorii României.

Cele mai citite

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...
Ultima oră
Pe aceeași temă