16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodUn nou conflict de interese printre membrii CSM

Un nou conflict de interese printre membrii CSM

După ce a validat patru membri aleşi în CSM fără respectarea legii, Senatul României recidivează: intenţionează validarea Corinei Dumitrescu, care vrea să-şi păstreze şi funcţia de rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir”, deşi noua Lege a educaţiei interzice cumulul de funcţii.

Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir” şi soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, fiind votată de majoritatea senatorilor în decembrie 2010. Tot în decembrie 2010 au fost validaţi şi ceilalţi 12 membri aleşi ai CSM (11 magistraţi şi „civilul” Victor Alistar).

Atunci, candidatura Corinei Dumitrescu nu a fost contestată la Curtea Constituţională deoarece nu intrase în vigoare noua lege a educaţiei care interzice cumulul de funcţii academice cu alte demnităţi. Acum, dacă nu renunţă la funcţia de rector, Corina Dumitrescu nu-şi poate păstra locul în CSM.

Ce prevede Legea educaţiei

În decembrie 2010, după ce Senatul i-a validat pe noii membri CSM, au urmat contestaţiile la Curtea Constituţională. Au fost contestaţi trei aleşi din partea magistraţilor – Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu, Dan Chiujdea -, care se aflau la al doilea mandat consecutiv în CSM, deşi legea interzice expres acest lucru, precum şi cel de-al doilea reprezentant al societăţii civile Victor Alistar, pe motiv de incompatibilitate (a fost în acelaşi timp avocat şi funcţionar public). Curtea Constituţională a admis contestaţiile şi a dispus să se facă noi alegeri atât pentru cei trei magistraţi, cât şi pentru cei doi membri ai societăţii civile. Ceilalţi opt magistraţi aleşi cu respectarea legii au fost deja re-validaţi de Senat ca membrii CSM.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, urma revalidarea Corinei Dumitrescu, care a fost blocată, deoarece, între timp, a fost promulgată Legea educaţiei, care interzice rectorilor să ocupe funcţii publice.

Noua lege a educaţiei a plasat-o pe doamna Dumitrescu într-o evidentă stare de incompatibilitate. Dacă Senatul o validează, încalcă legea. La sfârşitul săptămânii trecute a existat o primă tentativă de revalidare, soldată cu eşec. S-a amânat rediscutarea votului pentru ziua de ieri, când din nou nu s-a ajuns la nici o înţelegere, amânându-se cauza pentru miercuri.

În acest moment, CSM funcţionează doar cu 14 membri validaţi din plenul de 19 membri. Potrivit legii actuale a CSM, hotărârile se pot lua într-o şedinţă în care trebuie să fie prezenţi minimum 15 membri. Or, acum în CSM sunt doar 14 membri legal aleşi. Practic, CSM funcţionează ilegal.

Dacă Senatul nu va rezolva rapid situaţia prin reluarea votului pe candidaturile valide depuse în decembrie 2010 (altele decât Victor Alistar şi Corina Dumitrescu), soluţia ieşirii din criză este o ordonanţă de urgenţă prin care cvorumul CSM să fie redus de la 15 la 11 membri. Iar Senatul poate negocia locurile societăţii civile în CSM până la terminarea mandatului actualilor
senatori.

Cele mai citite

Românii, înlocuiți la ei acasă

România face schimb de muncitori: Asiaticii vin, românii pleacă, într-un exod care pare că nu îngrijorează pe nimeni România se confruntă, de câțiva ani, cu...

Yoav Gallant și-a amânat vizita în SUA la ordinul premierului Benjamin Netanyahu

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a decis să proroge o vizită oficială prevăzută săptămâna aceasta la Washington, amânând astfel o discuţie cu omologul...

Directorul unei firme de stat, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență

Directorul societăţii de termoficare din Mangalia, Dorinel Colgiu, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă