17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodUltimii vostinari de pe Valea Tiblesului

Ultimii vostinari de pe Valea Tiblesului

Vostinaritul a aparut in comuna bistriteana Caianu Mic prin 1842, dar imediat dupa Revolutie localnicii au abandonat aceasta ocupatie, deoarece aveau alternativa muncii in strainatate. Astfel, din aproximativ 300 de familii care se ocupau cu vostinaritul inainte de '89, au mai ramas doar 15, care inca mai colecteaza fagurii dupa ce a fost recoltata mierea pentru a face ceara.

„Din aceasta meserie se castiga foarte bine, mai ales ca ceara se face doar la noi si in localitatea sibiana Avrig. Ne bucuram ca s-a revenit la aceasta munca, deoarece comuna noastra nu a saracit in primul rand din cauza acestei meserii. Daca anumite comune din tara sunt acum sarace lipite pamantului, noi am scapat de acest fenomen in primul rand datorita vostinaritului”, a declarat primarul comunei, Ioan Tarmure.
Ca sa-si vanda marfa, vostinarii din Caianu Mic colinda tara in zone unde se afla manastiri sau firme interesate. Mai nou, oamenii au inceput sa-si vanda produsul chiar si peste hotare, dupa ce tinerii care au plecat la munca in strainatate au luat cu ei cateva calupuri de ceara, vorbind peste hotare de traditiile si indeletnicirile din zona din care provin. Datorita lor cele mai multe vanzari de calupuri s-au facut in Spania, Israel, Italia si Germania, iar inainte de revolutie vanzari importante s-au facut in Turcia si Japonia.

Meserie invatata si la scoala

Aceasta meserie, veche de cand lumea, al carei secret a fost transmis din generatie in generatie, va fi invatata in viitorul apropiat si la scoala, fiindca Ministerul Educatiei si Cercetarii este hotarat sa scoata de la naftalina acele profesii care l-au imbogatit pe taranul roman. Si asta, pentru ca, de-a lungul timpului, vostinarii din Caianu Mic au castigat bani frumosi din meseria lor. Dovada sunt casele din sat, care mai de care mai frumoase.
Majoritatea celor care au o astfel de indeletnicire prelucreaza ceara ca si acum 200 de ani. Singura diferenta consta in faptul ca materia prima obtinuta de la stupari nu mai e adunata cu carutele, ci cu masina, iar printre clienti se numara firme de cosmetice si medicamente.
„E o meserie foarte grea, nu grea. Trebuie sa mergi sa aduni fagurele, sa vii sa o presezi. E o munca silnica, ca-n mina”, spune Gheorghe Boca, un barbat de 70 de ani care pratica meseria aceasta de peste 20 de ani.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean sustin ca bogatia localnicilor de pe Valea Tiblesului dovedeste ca din vostinarit se castiga bani frumosi, acesta fiind motivul pentru care s-a decis infiintarea unei clase de elevi la Liceul „Ioan Caian Romanul” din localitate care sa invete meseria.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...
Ultima oră
Pe aceeași temă