9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTop 9 superstiţii în sport

Top 9 superstiţii în sport

Cupa Mondială 2010 nu a început de prea multă vreme, dar managerul reprezentativei Angliei a luat nişte măsuri mai puţin populare pentru a îmbunătăţi performanţa jucătorilor săi – interzicerea sexului pe toată durata şederii în Africa de Sud. Astfel de măsuri neconvenţionale nu sunt o noutate în lumea sportului. De-a lungul timpului, o mulţime de superstiţii şi-au făcut loc printre atleţi, care ar încerca orice pentru victorie, potrivit revistei Time.

 

Panatalonii scurţi norocoşi

Secretul lui Michael Jordan în baschet nu se află în aerodinamica cheliei sale sau în elasticitatea pantofilor sport creaţi de el, Air Jordan, ci în pantalonii săi scurţi. Când era în ultimul an la Facultatea de geografie din cadrul Universităţii Carolina de Nord, Jordan şi-a condus coechipierii de la Tar Heels spre câştigarea campionatului NCAA. Sperând să atingă din nou acea karma studenţească, Jordan a purtat o pereche de pantaloni scurţi cu logoul facultăţii pe dedesubtul pantalonilor oficiali Bulls, în timpul meciurilor NBA.

Coperta Sports Illustrated, ghinion curat

Cine a spus că puţină faimă nu poate strica nimănui nu a fost niciodată pe coperta revistei Sports Illustrated. Atleţii au suferit mici accidente după ce au pozat pe copertă, încă de la apariţia publicaţiei, în august 1954, în care a apărut jucătorul de baseball Eddie Mathews. Acesta s-a accidentat la mână şi a stat departe de teren timp de şapte meciuri. Mai recent, favorita la medalia de aur din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă a suferit mai multe contuzii, la scurt timp după ce a apărut pe copertă, în februarie 2010.

„Piaza-rea” a afectat chiar şi mai mulţi oameni odată: trei jucători de la Yankees, Mariano Rivera, Andy Pettitte şi Jorge Posadă, care au apărut în numărul din aprilie 2010, au suferit fiecare mici accidente în decurs de o săptămână. Revistă a încercat să lămurească această problemă într-un număr din 2002. Psihologul sportive Jim Loehr, intervievat de reporteri, a numit ghinionul „un eşec de a metaboliza eficient aşteptările sporite”. Cu alte cuvinte, blestemul a abordat indivizi aproape sufocaţi de atâta atenţie din parte publicului.

Puiul care aduce victoria

Jucătorii de baseball sunt cunoscuţi pentru obiceiurile lor ieşite din comun, începând de la aranjarea mănuşilor după fiecare lovitură până la pregătirea minuţioasă dinainte de meci. Totuşi, unul dintre cele mai amuzante obiceiuri a aparţinut unui jucător celebru, Wade Boggs, care mânca pui la prânz, înaintea fiecărui meci. Tradiţia a început după ce jucătorul a observat că joacă mai bine după că consuma acest fel de mâncare. O explicaţie mai logică pe care a oferit-o Boggs: în timp ce mânca alimentul, nu îşi mai făcea griji cu privire la meci.

Barbă impunătoare

Poate că în încercarea de a arăta ca Samson, eroul biblic, unii sportivi şi-au lăsat barbă şi părul lung, pentru o înfăţişare supranaturală, care să intimideze adversarii. Practica a fost prima dată observată în NHL, dar de atunci s-a extins la atleţii din multe alte sporturi. Unul dintre cazurile surprinzătoare, în special având în vedere că este vorba despre un sport caracterizat drept impecabil, este cel al tenismenului Bjorn Borg, care şi-a lăsat barbă pentru turneul de la Wimbledon. Tradiţia a avut că rezultat câştigarea a cinci turnee consecutive, din 1976 până în 1980.

Ploaie de cretă

Încălzirea muşchilor şi câteva exerciţii nu sunt suficiente pentru pregătirea dinainte de meci. LeBron James, cunoscut fanilor sub numele de Regele James, are o rutină pre-meci elaborată, cunoscută ca „Ritualul”. Deşi include o secvenţa complexă de acţiuni, de la montarea protezei până la strângeri de mână, cea mai interesantă parte a ritualului este când James aruncă pudră de cretă în aer, oferindu-şi un „botez” de pulbere albă.

Linişte perfectă

Într-un joc guvernat de un set complex de legi nescrise, cum este baseball-ul, probabil cea mai sacră regulă este liniştea. Atunci când un jucător reuşeşte o prindere sau o lovitură bună, coechipierii săi nu îl felicită, de teamă să nu atragă ghinionul.

Fără vărsare de sânge

Meciul dinte Floyd Mayweather Jr. şi Manny Pacquiao ar fi fost demn de cărţile de istorie dacă nu exista o dilemă pornită de la sânge. Mayweather a dorit o testare anti-doping, iar Pacquiao nu voia să i se recolteze sânge cu mai puţin de 30 de zile înainte de o luptă. Cele două tabere au ajuns la un impas şi impresarul lui Pacquiato, Bob Arum, a decis să anuleze lupta. Pentru a-şi explica decizia, Pacquiao a spus: „Adevărul este că nu mi se pare natural să mi se ia sânge şi consider că acest lucru mă va slăbi, dacă se va întâmpla cu doar câteva zile înainte de meci”. Deşi din acel moment Pacquiao a acceptat să fie testat cu cel puţin 14 zile înainte de meci, rămâne de văzut dacă cei doi se vor mai lupta vreodată.

Fără sex

Hotărât să aducă trofeul FIFA înapoi în Anglia, managerul Fabio Capello a interzis tuturor soţiilor şi prietenelor să stea peste noapte în camera jucătorilor, apoi le-a explicat băieţilor importanţa abstinenţei. Una dintre credinţele populare este că activitatea sexuală seacă un atlet de energie. Totuşi, având în vedere că nu există dovezi ştiinţifice care să susţină această teorie, noţiunea ţine mai mult de domeniul superstiţiei. Scenariul mai plauzibil este că sexul poate afecta calitatea somnului, un factor care se traduce imediat prin perorfamanta slabă pe teren. Capello îşi verifică jucătorii prin intermediul camerelor de luat vederi instalate în camere. Echipă argentiniană, în schimb, are voie să facă sex oricând, cu excepţia zilelor de meci.

Numerele de pe tricou

Sporturile sunt dominate de o serie de statistici ezoterice folosite să cuantifice talentul unui atlet, dar probabil cel mai important pentru un jucător este numărul de pe spate. Jucătorii îşi aleg numerele din motive variate, de la admiraţie (LeBron James a purtat numărul lui Michael Jordan, 23) la respect (Robisnon Cano a purtat 24, numărul inversat al lui Jackie Robinson). Totuşi, când sportivii nu se simt confortabil cu acele numere, rezultatele sunt alarmante. După ce Michael Jordan a părăsit baschetul, pentru a se dedica baseballului, cei de la Bulls au decis să scoată din uz numărul său, 23. Când acesta s-a întors, a ales să poarte numărul 45 în loc de 23, dar lucrurile nu au mai fost la fel. Criticii au spus că numărul 45 nu era la fel de exploziv şi spectaculos că 23. În scurt timp, Jordan a început să poarte din nou numărul său iniţial. Coincidenţă sau nu, a părut să îşi recapete şi forma de dinainte de retragere.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă