» Ponturile R.L. sunt locuri si distractii gratuite sau foarte ieftine, capabile sa salveze o vara torida petrecuta in Capitala pe timp de criza.
» Spatii salbatice in miezul orasului, sporturi si cursuri gratis sau mancare ieftina intr-o atmosfera personalizata sunt adunate intr-un top.
Acum, distractiile populare ieftine sunt reevaluate – oamenii au devenit mai pragmatici si au inceput sa calculeze mai atent raportul utilitate/cost. R.L. le propune cititorilor sai ponturi prin care pot salva de la faliment o vara petrecuta in Bucuresti – singura conditie fiind aceea de a lasa prejudecatile la o parte, evaluand beneficiile economice. Unii vor stramba din nas la ideea de inot in Lacul IOR – insa de ce in copilarie se putea face baie intr-un rau poluat de campie si acum un lac e considerat pericolos? Altii vor gasi plictisitoare o insulita paraginita dintr-un lac de cartier – dar cu ce ar fi mai interesanta o iesire intr-o statiune aglomerata?
De asemenea, ultimul loc este consacrat unui contraexemplu, mai exact, unei initiative care se pretinde populara si ieftina, dar care, analizata mai atent, se dovedeste teapa, discreditand insasi cauza pe care o apara: astfel, centrul de inchiriere a bicicletelor "cicloteque", apartinand asociatiei ecologiste "Mai mult verde", cere 6 lei pentru o ora, ceea ce inseamna aproape doi litri de benzina, deci 30–40 km parcursi; la banii astia, alternativa "mai ieftina si nepoluanta" iese umilita din competitia cu masinile.
Insulita de pe Lacul Plumbuita (Strada Ricinului)
1. Ultima moda intre primarii de sector e aceea de a distruge frumusetea naturala a parcurilor, pentru a-si demonstra abilitatile de gospodari. Exemplul tipic e partea dinspre bisericuta de lemn din Parcul IOR, unde furia constructiva a primarului Negoita a defrisat copacii, plantand, in locul lor, betoane, panselute si terenuri de baschet pe bani. Nici Parcul Plumbuita nu arata mai grozav – doar ca in partea dinspre Doamna Ghica, pe strada Ricinului, exista o insulita neatinsa inca de creativitatea edilului de sector.
Insulita este complet salbaticita, "imburuienita", ideala pentru party-uri psihedelice sau intalnirile romantice ale adolescentilor care locuiesc cu parintii. Intarea se face pe un pod ruginit. De un farmec special, bolnavicios, sunt si constructiile neterminate si abandonate in acest stadiu – un far?, restaurant?, turn de apa?, cu o platforma care permite vederea peste toata insula, niste toalete turcesti de caramida pline de calti, un teren de tenis de picior cu cimentul crapat.
Hostelul din zona Romana (Salcamilor 2)
2. Cele mai tari concerte sunt in Bucuresti – ce te faci insa daca esti din provincie si dispui de un buget de student? Central Hostel are avantajul ca e in centrul orasului, intr-o casa cu curte, si ca respecta conceptul occidental – adica nu are fite, e curat si prietenos. Preturile sunt intre 13 euro (in camera de opt persoane) si 19 euro (in camera de doi).
Cursuri gratis de parasutism si planorism (Aerodromul Clinceni, kilometrul 16)
3. Un curs privat de planorism te urca la 6.000 de euro; cursurile organizate de Aeroclubul Roman sunt subventionate integral de stat. Insa, pentru ca sunt gratis, cer seriozitate – sunt adresate pasionatilor care vor o cariera in domeniu. Se reclama varste intre 16 si 21 de ani; pentru cei peste 21, se percep 17 euro pentru lansare de la 1000 metri.
Mancare chinezeasca in Complexul Europa (sos. Afumati 13)
4. La etajul 3 al mall-ului din complex se mananca mancare chinezeasca autentica, gatita pentru asiaticii care lucreaza acolo si care au nevoie de o masa ieftina. Cu 12 lei puneti pe platou trei mancaruri cu carne si doua cu legume. si, daca tot ati batut drumul pana acolo, lasati snobismele la o parte si dati o raita si prin complex – veti descoperi aceleasi chestii din oras, la jumatate de pret.
Mesele de ping-pong din parc (B-dul Al. I. Cuza)
5. E un parc mic, ascuns, in spatele Garii de Nord, spre Banu Manta. Spatiul verde e minuscul, fiind amenajat mai mult ca loc recreativ, cu terenuri de baschet, mese de sah si doua mese de ping-pong. Surpriza este calitatea meselor: de lemn, in stare impecabila, in comparatie cu cele din Parcul Kiseleff (din ciment, ceea ce le face aproape inutilizabile). Din pacate, e plin de pusti care ocupa mesele cu orele, iar asteptarea e epuizanta.
Parfum aristocratic la Casa Universitarilor (Dionisie Lupu)
6. Fost restaurant cu circuit inchis pentru universitari, inainte de ‘89. Pe vara, se deschide terasa din spatele cladirii, aflata in mijlocul unei gradini impadurite, izolata de strazile din jur. Restaurantul este inca de stat, cu preturi la jumatate fata de orice alt local din zona. Mancare mediocra, "romanesc-comunist", insa o bere luata acolo isi face toti banii.
Autoservire ieftina in centrul orasului
7. Singura autoservire din Bucuresti care arata exact ca acelea de afara, ingrijita si cu preturi mici. "La rascruce" are o pozitie centrala, pe o straduta din spatele Pietei Sfantul Gheorghe, unde accesul masinilor e interzis. Inauntru, are aer conditionat, iar afara o terasa cu mese de rachita. O ciorba plus fel principal (gen dovlecei cu carne) costa cam 13 lei, un desert 4 lei, o salata 4 lei, somon 6 lei/100 de grame.
Inot gratis in Lacul IOR (partea dinspre Dristor)
8. In Berlin, lacurile din parcuri sunt pline de oameni care fac baie. In Bucuresti, doar copiii foarte saraci isi permit luxul unei bai gratis. Exceptia este partea dinspre Dristor a lacului IOR. Cel mai curat lac din Bucuresti aduna oamenii din cartier nu doar pentru plaja, ci si pentru baie. Lacul e mare, deci nu te freci de altii cand inoti, ca la strand.
Bere la Cercul Militar (Constantin Mille 1-3)
9. In timpul comunismului, functiona ca restaurant cu circuit inchis pentru casta ofiterilor. Preturile sunt in continuare (ca) de restaurant subventionat (bere foarte ieftina), spatiile dintre mese sunt largi, lumea civilizata, servirea buna. Bila neagra o constituie ora de inchidere (10.00) si evenimentele gen banchete, nunti etc., care blocheaza pe toata ziua localul.
"Cicloteque", activism eco la pret de lux (Kogalniceanu 36-46)
10. "Dreptul de a pedala si a sta civilizat pe iarba" (conform maimultverde.ro) te usureaza de 6 lei/ora, cu 10 lei penalizare daca intarzii. La abonament de 100 lei pe an, pretul scade la 2 lei/ora, plus ca apare fabuloasa optiune de 10 lei/12 ore sau 20 lei/24 ore. Cu toate preturile nesimtite, firma nu duce lipsa de clienti, semn ca snobii nu au murit in Bucuresti. Bicicletele sunt proaste, fara viteze si cu frana de picior.