-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 Plaje bulgaresti

TOP 10 Plaje bulgaresti

» De cativa ani, Vama Veche si 2 Mai si-au consumat potentialul de puncte de atractie pe harta turistului independent, fiind cucerite de turismul de masa.
» Alternativa la disparitia acestora o reprezinta cateva locuri de pe coasta bulgara a Marii Negre, unde istoria, farmecul frust si peisajele deosebite se intalnesc.

Topul a fost preluat de pe site-ul beachbulgaria.com, un site specializat in sfaturi turistice si rezervari online.  

Sa nu ne facem iluzii – cu peisajele sale anoste, de campie, sau cu plajele sale largi, pe care incap oameni "fara numar, fara numar", litoralul romanesc pare facut pentru turism de masa. Or, daca a devenit dezirabil pentru turismul independent, s-a intamplat pentru ca nu existau alternative mai credibile; 2 Mai sau Vama Veche au aparut din astfel de necesitati. Din pacate, s-au dus anii cand se venea cu cortul sau se inchiria o casa la taranii din sat, cele doua localitati fiind invadate de haite de turisti care nu fac mofturi la oribilele moteluri pavate cu gresie si mozaic, aparute ca ciupercile dupa ploaie.

Trecerea granitei dinspre Bulgaria a devenit o experienta socanta. De la casele taranesti atemporale din satele statului vecin se trece brutal la uratenia agresiva a motelurilor sau constructiilor de neam prost din Vama, dispuse haotic ca-n mahala. E clar ca turismul independent de pe litoralul romanesc e mort si ingropat  si ca solutia, daca exista, poate veni doar din statul vecin prieten; si asta, nu doar datorita preturilor sau calitatii serviciilor, ci si din cauza naturii salbatice, reliefului muntos si ca atare mai spectaculos, sau incarcaturii de istorie care da acestor locuri un farmec aparte.

Orasul vechi din Nessebar
1. Nessebar are un Oras Vechi unic pe litoral. Nu se stie daca acesta a fost cladit pe un istm natural sau a fost facut de om. Cladirile dateaza din secolele XI – XIV, iar bisericile sunt extrem de pitoresti, cu pereti intersectati de pilastri si lunete, avand ornamente de piatra, caramizi si ceramica. Nu ratati Biserica Christ Pantokrator, din secolele X – XI: interiorul e printre  cele mai bine pastrate din Peninsula Balcanica.

Spre deosebire de Vama sau 2 Mai, Nessebar este un monument cultural inclus pe Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Locul pastreaza spiritul romantic al vechii cetati "Messembria" care a dainuit candva in aceasta zona si din care au fost pastrate biserici si cladiri. Cea mai buna cale de a va bucura de Nessebar este de a sta pe terasa unui restaurant cu vedere spre mare cu o carafa de vin. Localitatea se afla la doar doi kilometri de Nisipurile de Aur, iar cazarea se face, in Orasul Vechi, direct la proprietarii caselor; zona de hoteluri e in partea noua a orasului.

Raul Veleka din Sinemoret
2. Sinemoret este o mica statiune situata pe coasta de sud-est a Bulgariei. Plaja unde Raul Veleka se varsa in mare e printre cele mai frumoase din Bulgaria: valuri foarte albastre, multi tineri veniti in explorare, copaci si multa vegetatie. Farmecul locului vine din simplitate – a inota in mare, a manca peste cu cartofi pai pe plaja, a te distra noaptea cu prietenii, intr-una din crasmele dintre zona.

Nuferii de apa si Insula Sfantul Ivan din Sozopol
3. Alta statiune cunoscuta pentru Centrul ei Vechi, in special pentru casele arhaice de barne (cateva sunt monumente istorice). In apropiere se afla o zona mlastinoasa cu nuferi, irisi si liane fioroase de apa. Cativa kilometri mai incolo e rezervatia Ropotamo. Cei cu bani pot inchiria o barca motorizata ca sa exploreze Insula Sfantul Ivan, cea mai mare din Bulgaria.

Balchik – gradina Reginei si podgoria
4. Doar doua plaje publice in Balchik – dar gradina si castelul de vara al Reginei Maria fac toti banii. Gradini foarte frumoase de-a lungul tarmului si un parc care iti taie rasuflarea, proiectat ca o replica a faimosului labirint din Creta. Cel mai bun mijloc de a savura locul, un vin din podgoria locala. Cel mai bun sortiment e vinul rosu de desert, cu miere si ierburi.

Alcohol Beach Bar din Lozenets
5. Lozenets e o statiune cu locuri de campare chiar pe malul marii, care ofera mici plaje cu nisip fin, apa albastra si oportunitati pentru sporturi de plaja. Targetul ei e publicul tanar. Arcohol Beach Bar e cel mai cunoscut local de pe plaja, la fel de reprezentativ pentru spiritul orasului cum e Ovidiu pentru Vama Veche. Diferenta o face glam-ul – barul are sezlonguri, cocktail-uri de fructe etc.

Stancile marine si "pasarile" de la Kamen Bryag
6. Situata intre Shabla si Kavarna, este punctul in care platoul dobrogean se sparge in terase muntoase. Stancile de la Kamen Bryag sunt vizitate de pasari rare – cormorani, bufnite, soparlite. Locul prezinta atractie atat pentru pasionatii de pasari, cat si pentru amatorii de locuri salbatice. Cea mai buna cale de a explora zona e aceea a unei plimbari de-a lungul coastei. Se pot face si scufundari.

Kitten – plaja si orasul
7. Unul dintre cele mai atractive locuri de pe coasta sudica a Marii Negre. Romantismul e de gasit in cadrele picturale de natura si in cele doua plaje foarte cochete: la nord – Atliman, la sud – Karaagach. Nisip fin si auriu, soare fierbinte si o mare calma sunt ingredientele unui concediu reusit petrecut aici.  In plus, o multime de restaurante ieftine cu specific marin, precum si crame si taverne.

Sporturi nautice in Sveti Vlas
8. Adresat unui segment cu bani, pasionat de yachting. Debarcaderul este situat intre Nisipurile de Aur si Elenite, iar orasul, in apropierea unei zone muntoase, cu peisaje foarte frumoase. Portul adaposteste 3.000 yachturi (50 dintre ele au peste 25 de metri lungime). Fiecare ponton ofera electricitate, apa potabila, benzina sau motorina, acces la internet, cablu TV, telefon si fax.

Burgas – podul
9. Golful Burgas e cel mai larg al Marii Negre. Daca stati in Burgas, nu ratati Podul Vechi, simbolul orasului. Podul nu leaga doua tarmuri, terminandu-se in largul marii. La capat are o constructie cu un nivel suplimentar si un turn de unde panorama asupra tarmului e foarte cuprinzatoare. Luati-va o inghetata si plimbati-va seara, la apus, pe acest pod.

Varna – Gradina Marii
10. Gradina Marii este locul cel mai vizitat de turistii care se opresc in Varna. Se intinde de-a lungul coastei si a fost declarata monument national. Gradina contine un amfiteatru, un site astronomic cu un observator, un planetariu si o gradina zoologica. Plaja are doua cheiuri, numerose restaurante sau cluburi si este foarte aproape de Gradina Marii. Nu ratati spectacolele din Delfinariu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă