31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 - Carti de succes in 2009

TOP 10 – Carti de succes in 2009

» Topul a fost realizat pe baza vanzarilor realizate de cea mai mare librarie online, amazon.com
» "Simbolul pierdut", ultima aparitie a autorului "Codului lui Da Vinci", si seria fantasy "Amurg" domina topurile.

Topul este disponibil online pe site-ul amazon.com, la adresa http://www.amazon.com/bestsellers/2009/books/

Chiar daca si-a extins afacerile si spre zona muzicii, a jocurilor PC si a programelor de calculator, site-ul amazon.com ramane cea mai mare librarie electronica din lume, sursa cea mai credibila cand vine vorba de barometrul vanzarilor mondiale de carte. Topul bestsellerurilor de anul trecut reliefeaza vanzarile foarte bune realizate de "Simbolul pierdut", ultima aparitie Dan Brown (autorul "Codului lui Da Vinci"), si de Stephenie Meyer, autoarea seriei fantasy "Amurg" cu un mare succes si in Romania. Aparitii surprinzatoare in top sunt doua carti americane scrise de reprezentanti ai dreptei conservatoare (Sarah Palin si Mark Levin, un realizator de show-uri radio), precum si prezenta pe locul doi a unui roman de propaganda crestina, "The Shack", scris de canadianul William P. Young.

1) Dan Brown, "Simbolul pierdut" ("The Lost Symbol")

Cartea, lansata anul trecut, este al treilea volum in care apare personajul Robert Langdon, dupa "Ingeri si Demoni" si binecunoscutul "Cod al lui Da Vinci", romanul de la care porneste isteria Dan Brown (acesta din urma a fost cel mai bine vandut roman din toate timpurile in Marea Britanie si a avut vanzari mondiale de 81 milioane de exemplare). "Simbolul pierdut" e scris pe aceeasi reteta – un plot pe ritm de thriller, intesat de speculatii fracmasone si religioase, un labirint de coduri si simboluri care asteapta sa fie descifrate. Fara sa atinga performanta "Codului lui Da Vinci", "Simbolul pierdut" a avut vanzari remarcabile in toata lumea, devenind cel mai vandut audiobook anul trecut in SUA si finalmente instalandu-se in fruntea topului de vanzari de pe amazon.com – la inceput in sectiunea de e-book (carte in format electronic), apoi in clasamentul general. In Romania, cartea a fost tradusa la RAO de curand, in ultima luna a anului trecut.

2) William P. Young, "The Shack"

Este un best seller crestin. Refuzata initial de edituri, cartea a fost publicata pe banii autorului canadian, care a cheltuit 300 de dolari pe promovare, devenind in iunie 2008, numarul 1 in topul New York Times al best sellerurilor. Cartea nareaza calatoria simbolica prin suferinta a unui barbat a carui fiica a fost ucisa. Tinta calatoriei e Dumnezeu-Tatal, "Papa", infatisat ca o negresa grasa. Isus, un muncitor arab, iar Sfantul Spirit, o asiatica.

3) Mark R. Levin, "Liberty and Tyranny: A Conservative Manifesto"

Mark R. Levin este un comentator politic de dreapta care a servit administratia Reagan, iar din 2002, gazda show-ului radio care-i poarta numele. "Manifestul conservator" a stat 12 saptamani in fruntea topului New York Times. Cartea incearca sa raspunda la intrebarea "Ce este adevaratul conservatorism?", din perspectiva impozitelor, activismului ecologic, justitiei, emigratiei, sistemului de sanatate, educatiei publice.

4) Stephenie Meyer, "Zori de zi" ("Amurg" 4)

Stephenie Meyer a detronat-o pe J.R. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, din pozitia de regina a genului fantasy. Al patrulea volum al seriei "Amurg" continua aventurile adolescentei Bella Swan, careia o sarcina ii pune viata in pericol, fiind insa salvata de vampirul Edward, care ii injecteaza venin pentru a o readuce la viata, dar astfel o transforma in vampir. Cartea a fost tradusa la RAO, ca de altfel intreaga serie.

5) Sarah Palin, "Going Rogue: An American Life"

Este una dintre putinele carti de memorii politice care, in SUA, s-a vandut in mai mult de un milion de exemplare – de fapt, vanzarile americane au depasit 2,8 milioane exemplare vandute, depasind memoriile democratilor Bill Clinton, Hillary Clinton sau pe ale presedintelui devenit icon pop Barack Obama. Cartea a fost caracterizata de Wall Street Journal ca fiind "mai mult de memorii intime decat de memorii politice" si "prea indulgenta".

6) Tom Rath, "StrengthsFinder 2.0: Discover Your Strengths"

Realizata de Gallup, aceasta carte de teste psihologice a devenit punct de referinta in managementul personalitatii. Cartea permite masurarea prezentei talentelor in 34 de zone generale denumite "teme". Talentele – modurile noastre naturale de gandire, simtire si comportament ca indivizi unici – servesc drept baza pentru dezvoltarea punctelor forte, in ideea descoperirii si dezvoltarii talentelor mai mari.

7) Kathryn Stockett, "The Help"

Cartea, reprezentand debutul autoarei, este despre servitoarele de culoare care lucrau in gospodariile albilor la inceputul anilor ’60. The New York Times o descrie ca fiind despre "afectiunea si intimitatea ingropate sub cele mai (aparent) impersonale legaturi casnice", conchizand ca "este o carte care te unge pe inima si are toate sansele sa devina un roman foarte popular". Ceea ce s-a si intamplat: refuzata initial de 45 de edituri, a ajuns in topul amazon.com.

8) Stephenie Meyer, "Luna noua (Amurg 2)"

Cel de-al doilea volum al seriei a aparut in 2007, dar e inca prezent in topul amazon.com. In aceasta parte, frumoasa Bella Swan se muta din oraselul Forks, petrecandu-si ultimul an de liceu deprimata si insingurata. Idila dintre ea si Edward prinde un nou contur atunci cand fata se adanceste in secretele lumii supranaturale – din care isi doreste atat de mult sa faca parte – numai pentru a se trezi intr-un pericol cu mult mai mare decat inainte.

9) Stephenie Meyer, colectia "Amurg" ("Twilight" I-IV)

Seria s-a tradus in 37 de limbi, cele patru titluri fiind vandute in peste 40 de milioane de exemplare. "Amurg" este un roman despre vampiri pentru tineri, scris de autoarea Stephenie Meyer, fiind publicat pentru prima oara in SUA in 2005, iar in Romania in luna mai a anului 2008. Actiunea ne este prezentata prin prisma unei fete de 17 ani care se muta din orasul Phoenix, Arizona, in micul Forks. Viata o va purta insa dincolo de granitele oraselului.

10) Malcolm Gladwell, "Exceptionalii" ("Outliers")

Cartea, publicata in noiembrie 2008, este inca in topul amazon.com (titlul original e "Outliers"). Ea examineaza factorii care contribuie la succesul personal, exemplificand cu echipa de hochei a Canadei, Bill Gates, campionul IQ-ului Christopher Langan (195 puncte) si fizicianul Robert Oppenheimer. Autorul mentioneaza "regula 10.000 ore" – succesul presupune practicarea unei sarcini cel putin 10.000 de ore. Cartea a fost tradusa in 2009 la editura Publica.

Cele mai citite

USR: Doi membri în cursa pentru desemnarea candidatului la prezidențiale

Două persoane s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului USR la alegerile prezidenţiale. Au fost anunţate primele două nume în cursa internă pentru desemnarea...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Sorin Bontea a câștigat unul dintre procesele intentate de Antena Group

Sorin Bontea a obținut o victorie importantă în justiție! Renumitul bucătar a câștigat unul dintre procesele intentate de Antena Group împotriva sa. Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă