Orasul Tandarei a ajuns brusc spaima Europei, dupa ce tabloidele britanice The Sun si Daily Mail au scris ca 150 de minori romi au fost luati de la scoala 1 din localitate si fortati sa cerseasca sau sa fure in Anglia. Jurnalistii straini au relatat ca puradeii au fost obligati sa abandoneze cursurile pentru a imbogati o retea de traficanti cu origini in localitatea din judetul Ialomita. In sprijinul acestor acuze, tabloidele au publicat o declaratie a directoarei Steluta Mitrea, sefa peste trei scoli din Tandarei. "Este o mare minciuna. Sunt de fapt 150 de elevi care au abandonat scoala si nici macar nu sunt toti romi", a spus directoarea, care vrea acum sa se judece cu tabloidele britanice care i-au rastalmacit spusele. Seful politiei si consilierul local cu problemele romilor neaga la unison ca ar exista in orasul lor astfel de retele. Fum fara foc insa nu iese. Legatura dintre arestarea spectaculoasa de vineri din Anglia si Tandarei sunt doi traficanti care au locuit candva aici, dar s-au mutat, sustin ei. Orasul de circa 12.000 de locuitori este impartit intre cei aproape 60% romani si restul romi. Cei mai multi minoritari locuiesc in satul Strachina, poreclit de localnici "in tiganie". Aici, singurele semne de bogatie adunata de pe strazile Europei sunt cateva masini harbuite, dar cu numere straine cu care se plimba prin noroi si hartoape. Nici un palat nu a crescut aici in ultimii ani, ci doar mormane din ce in ce mai mari de gunoaie si o puzderie de antene satelit infipte la doi pasi de prispele subrede. Singura avere a acestora pare a fi stransa tot in dintii de aur, care sclipesc amenintator atunci cand tiganii vocifereaza impotriva jurnalistilor straini.
Agitat ca o fiara prinsa intr-o cusca, consilierul Radu Florian, rom care se ocupa de problemele minoritarilor, a repetat de nenumarate ori ca-i va da in judecata pe ziaristii care "au scris aceste neadevaruri". Un amanunt leaga evenimentul de Tandarei: doi fosti localnici au fost retinut intr-un raid de vinerea trecuta si sunt cercetati pentru trafic de persoane. Doar ca nu mai locuiesc in orasul ajuns acum celebru. Singurul lucru verificabil din aceasta poveste cu traficanti de minori este impanzirea Europei cu sute de tigani din Tandarei, atrasi de mirajul asistentei sociale. Spre exemplu, o familie ajunsa in Anglia incaseaza pentru fiecare odrasla 100 de lire sterline pe saptamana. In plus, statul le asigura locuinta romilor veniti cu duiumul dupa 1 ianuarie 2007, zi in care Romania a pasit in Europa fara pasaport.
150 de elevi au disparut… din catalog
Inconjurata de jurnalisti, directoarea Steluta Mitrea nu mai prididea ieri sa explice cum gazetarii din Anglia au scris minciuni. De fata la intalnirea cu presa, consilierul cu probleme pentru romi, Florian Radu, ameninta intruna ca abia asteapta sa se judece cu tabloidele britanice. "N-am spus ca au fost rapiti 150 de copii, ci ca multi au abandonat scoala. Nici n-aveam cum sa spuna ca au plecat in Anglia pentru ca eu nu stiu unde sunt. Sunt circa 150 care au abandonat scoala, au fost lasati repetenti si nu s-au mai inscris sau pur si simplu nu au mai venit dupa un trimestru sau doua. Ziaristii straini mint si am sa-i dau in judecata. In plus, nu sunt doar copii de romi, ci si de romani", a afirmat raspicat Steluta Mitrea, care s-a aratat socata ca i-a fost schimbata declaratia.
Incursiune in tigania din Strachina
La 4 kilometri de Tandarei – localitatea atestata documentar de pe vremea lui Mihai Viteazul, satul Strachina musteste in noroi, o mocheta alunecoasa ce pare interminabila si-ti ingroapa pasii spre case darapanate si mormane de gunoaie. Pana si romii spun: "Sa mergem in tiganie!". Rufele intinse la uscat iti arata casele locuite, in rest miscarea din localitate este insesizabila. Te surprinde dintr-o privire contrastul dintre gardurile sparte, case prabusite, plapuma de mizerie de peste Strachina si masinile cu numere din toata Europa, plus antenele-satelit infipte langa prispele subrede. Doar doua-trei case sunt intregi, au garduri serioase si ciment in curte in loc de noroi.
Brusc, linistea este sparta de cativa puradei care ies in fuga dintr-o gospodarie intr-o joaca cu o minge sparta. La vederea aparatului de fotografiat, copiii se opresc si vin nechemati la poza si fac diverse figuri de vedete, asa cum au vazut la televizoarele trimise de rudele care lucreaza in strainatate. Se plictisesc repede, dar nu pleaca pana cand nu vin si parintii la pozat. "Pentru ce sunt astea?", este singura intrebare care ti-o adreseaza maturii. Au auzit si ei de scandalul cu traficantii si sunt nervosi pe directoare si pe ziaristi. Se potolesc repede cand isi dau seama ca nu suntem straini. Vorbesc intre ei si tipa la puzderia de caini care traiesc laolalta cu ei, in aceeasi curte, in aceeasi casa.
O imagine pe care jurnalistii straini au speculat-o pentru a arata Romania cu degetul, iar tara ingramadita intr-o fotografie cu o localitate ca Strachina te socheaza.
"Ai nostri sunt in Spania, Italia, Franta, Belgia, Germania…"
Cu o insigna pe piept sub forma de peste, semnul penticostalilor, Florian Radu recunoaste ca multi dintre ai lui sunt plecati afara, dar este gata sa jure ca nu a fost rapit nimeni si nici un copil nu este trimis la cersit. "95% dintre noi suntem penticostali. Nu preacurvim, nu bem si nu ne trimitem copiii la munca. Avem trei biserici in oras. Cum sa spuna asa ceva ziaristii straini? Nici macar nu sunt plecati 150 de copii din Tandarei tocmai in Anglia. Au scornit ca sunt cercetati cinci capi ai retelei de traficanti de la noi, dar nu au dat nici un nume, iar sefu’ de la politie spune ca nu stie nimic. Nu exista ce s-a scris in ziare", ridica tonul Radu Florian. El este decis sa se judece cu ziaristii. Consilierul cu pumnii tatuati recunoaste ca multi dintre tigani sunt plecati in strainatate pentru ca au avantaje. "Sa spunem ca ajung in Anglia. Aici, statul le da casa, iar pentru fiecare copil primesc 100 de lire sterline pe saptamana. Dar nu cersesc. Copilasii se duc la scoala, iar majorii lucreaza pe unde apuca si la ce se pricep, pornind de la constructii si terminand cu spalatul parbrizelor la semafor. Dar cei mai multi din Tandarei sunt in Italia, Spania, Franta, Belgia si Germania. De ce sa spuna ca cei arestati in Anglia sunt de la noi?", s-a revoltat Florian Radu. In sprijinul consilierului a venit si seful Politiei Tandarei, subcomisarul Ion Manolache. El a negat ca ar ancheta capii unei retele de traficanti. "Vineri au fost arestati in Anglia doi romi care au locuit candva in Tandarei si probabil nu si-au schimbat buletinul", a subliniat Manolache.
Operatiunea Golf 2 impotriva traficantilor de copii
Cazul copiilor romani sclavi ai retelelor de crima organizata care opereaza in Marea Britanie a fost preluat, dupa "Daily Mail", de alte cotidiane britanice si chiar de ziarul elvetian "Neue Zürcher Zeitung".
"Times Online" a reluat ideea ca, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, politia britanica a fost nevoita sa-si modifice abordarea, demarand Operatiunea Golf 2, pentru a face fata noului val de crima organizata.
Retelele criminale au inceput sa foloseasca pe scara larga minori pentru furturi si cersit, estimandu-se ca un copil poate sa "produca" pana la 100.000 de lire sterline anual.
"Times Online" a relatat un caz tipic. In urma cu cateva saptamani, trei minori romani au fost arestati in timp ce incercau sa fure dintr-un magazin din Londra. Ei au spus politiei ca nu vorbesc engleza si ca au sub 10 ani, varsta pana la care nu pot raspunde penal. Un barbat s-a prezentat la sectia de politie pretinzand ca este tatal copiilor. Politistii au descoperit ca era cautat pentru neplata unor amenzi si l-au arestat. La inceputul lunii, sute de politisti au participat la o razie in Londra, descoperind chiar mai mult de zece copii la cate o adresa. Din 27 de rromi gasiti intr-o casa, 16 erau copii, unii avand doar 4 luni. Se estimeaza ca traficul de copii aduce retelelor de crima organizata aproximativ un miliard de lire sterline anual.
Conducatorul Operatiunii Golf 2, Bernie Gravett, a declarat ca "retelele care opereaza in Londra sunt organizate – in ce masura, nu se stie inca. Insa in mod clar nu am mai intalnit asemenea cazuri de infractiuni".
» Metodele de operare
"Hugger mugger" – victimele sunt selectate dintre persoanele in stare de ebrietate care ies din cluburi si baruri; barbati sau femei, aparent la fel de bine dispusi, se apropie si imbratiseaza persoana vizata, "curatindu-i" buzunarele, eventual cu ajutorul unui complice;
"Distraction thefts" – persoanele care scot bani din bancomate sunt imbrancite, ceea ce le face sa se intoarca pentru o fractiune de secunda, timp suficient pentru ca un hot versat sa dispara cu banii; pentru distragerea victimei sunt folositi uneori si copii care cersesc;
"Table surfing" – "curatarea" meselor din localuri de eventualele obiecte de valoare (telefoane mobile, portofele) lasate la vedere; "Robbers’ reel" – o parte din membrii bandei dau un adevarat spectacol de dans intr-un magazin, in timp ce complicii fura marfuri si ce mai gasesc la indemana. (D.H.)