Discuţii pe holuri, zâmbete complice, aplauze şi vociferări în plen au pigmentat ziua în care preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat.
6 iulie 2012 a început devreme pentru parlamentarii români. Inca de la primele ore ale diminetii, grupurile puterii şi ale opoziţiei au dezbătut strategii şi au scris discursuri pentru ziua în care s-a dezbătut şi s-a decis ca Traian Băsescu să fie dat jos de pe scaunul prezidenţial.
După şedinţe separate, în care parlamentarii PDL şi USL au aşteptat separat avizul Curţii Constituţionale, cu câteva minute înainte de ora 17 au început să se strângă pentru şedinţa plenului reunit. Printre primii-veniţi este senatorul PSD Cătălin Voicu, vesel, ţanţoş şi extrem de amabil, care a salutat cel puţin 20 de colegi, dând noroc cu ei sau bătându-i prietenos pe umăr, pânâ să ajungă la locul său din spatele sălii. Se arunca apoi pe scaun şi incearca să-şi găsescă interlocutori. După doar câteva minute, ramane singur, stingher, nebăgat în seamă de nimeni.
Între timp sala a început să se umple. Sunt deja aici şi Ilie Sârbu, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Elena Udrea, Raluca Turcan.
Miron Mitrea intră relaxat, cu haina pe umăr, în timp ce soarbe dintr-o Fanta cu lămâie. La scurt timp isi face aparitia strategul PSD, Viorel Hrebenciuc. Aproape instantaneu, în jurul său se formează o bisericuţă. Se discută aprins, dar în şoaptă.
Atmosfera e relaxată în această zi mare. Sau istorică, după cum dictează moderatorii TV care bântuie pe holurile Palatului Parlamentului. „Telenovela suspendării", spun alţii, în timp ce preferata unei televiziuni este „cea mai spectaculoasă producţie politică a anului."
Un alt parlamentar foarte amabil care-şi face apariţia este Mircea Geoană. Nu putea să lipsească de la detronarea celui care aproape ca i-a tras scaunul prezidential de sub fund, în 2009. Senatorul dă mâna cu zeci de colegi, se îmbrăţişează cu alţii, se sărută cu doamnele. La mijlocul culoarului e luat în primire de Ludovic Orban, care îl îmbrăţişează şi îi pune mâna părinteşte pe obraz, şoptindu-i ceva la ureche.
S-au strâns majoritatea parlamentarilor. La cinci minute după ora 17, intră în sală preşedintele Traian Băsescu, în aplauzele parlamentarilor PDL. Aplaudă şi şeful statului şi le zâmbeşte. Se aşază pe scaun, cu mâinile împreunate pe genunchi. Dupa cateva momente îşi pune ochelarii şi se afunda in citirea unor foi.
Vocea ascuţită a lui Crin Antonescu anunţă începerea şedinţei, cu un moment de linişte în onoarea militarilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter de zilele trecute. Îndemnul adresat parlamentarilor de liderul Senatului la o atmosferă demnă, chiar dacă este vorba de o situaţie extraordinară, e întâmpinată cu zâmbete şi ridicări din sprâncene. Dar, cel putin în primele ore ale şedinţei, parlamentarii vor respecta recomandarea. Telefoanele personale, laptopurile, ziarele şi revistele le par mai interesante decât mesajele celor de la tribună. Rar şi fără forţă, intervin doar de câteva ori. Când parlamentarul liberal Eugen Nicolăescu citeşte cererea de suspendare, timp de mai bine de 20 de minute, şi aruncă acuză după acuză, nu reuşeşte să-şi entuziasmeze colegii. Deşi vorbeşte apăsat şi pune accentul pe cuvinte precum „uzurpat", „ingerinţe", „atacuri", „încălcări", nu stârneşte reacţii. Doar Cătălin Voicu dă din picior nervos. Dar tot din plictiseală. Alţi parlamentari abia îşi ascund căscatul de zecile de aparatele foto şi camerele de luat vederi care-i filează de la balcon, în timp ce cel puţin 15 membri ai Parlamentului – pe numărate – vorbesc sau se uită la telefoanele mobile.
Traian Băsescu pare in continuare preocupat doar de foile pe care le are în faţă, pe care le răsfoieşte din când în când, ca şi cum ar fi singur, în liniştea biroului său personal. Ridică ochii spre plen doar când este invitat să intervină. O face, din nou în aplauzele grupului parlamentar PDL. Toţi parlamentarii, de la toate grupurile, par acum mult mai interesaţi.„Se pare că nu reuşesc să coabitez cu PSD şi PNL", spune preşedintele. „Nici noi", se aude dinspre grupul PNL, din ce în ce mai animat.„O puternică zdruncinare a statului de drept", spune Traian Băsescu. Mai mulţi parlamentari PSD se îndeamnă unii pe alţii şi par să caute replici din adâncul gândirii, dar nu le găsesc. Nu pentru moment.Cand Traian Băsescu spune „dacă doriţi să puneţi mâna pe justiţie", câţiva PSD-işti, din spatele sălii, prind curaj: „Ne ameninti, ha?". Nu li se aude glasul până la tribună. Sunt din ce în ce mai nervoşi, se foiesc în scaune. Vociferează des, tonul le urcă, zâmbetele se transformă în râsete în gura mare. Preşedintele vorbeşte despre „revoluţia violentă din punct de vedere legislativ", moment în care se aude o sonerie de telefon din sală sau de la unul dintre balcoane. E melodia Thunderstruck, de la ACDC. E un moment potrivit ca preşedintele sa îşi încheie pledoaria, în aplauzele grupului PDL. Continuare in pagina 2
Când presedintele ridică degetul în timp ce le cere parlamentarilor să-i arate un singur procuror, judecător sau poliţist căruia i-a dat ordine, sute de declicuri ale aparatelor foto răsună în sală. Toţi fotoreporterii vor să prindă o fotografie – poate printre ultimele – cu Traian Băsescu ridicând degetul ameninţător.
"Ce faci, bă?"
O ceartă nervoasă se iscă între opoziţie şi putere. Primii îi reproşează preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, faptul că nu s-a citit în plen avizul Curţii Constituţionale. E rândul grupului PDL să-şi arate indignarea. Unii PDL-işti îşi fac cruce. Sunt consternaţi că nu se respectă ordinea de zi care, spun ei, includea citirea avizului în plen. Parlamentarii nu se reţin de la strigăte nervoase, de la apelative precum „Ce faci, bă?" atunci când Antonescu propune propunerea citirii avizului să fie supusă la vot. Propunerea este respinsă şi Vasile Blaga le striga de la prezidiu: „Nu ati dorit ca oamenii sa auda avizul!"
Senatorul democrat-liberal continua in aceeasi nota: „politicieni uniti in minciuna sa confiste tara", „dispret fata de romani", „intreaga lume priveste cu ingrijorare catre Romania". Parlamentarii USL pufaie a dispret, dau din cap a dezaprobare. Calin Popescu Tariceanu sta in primul rand cu mainile incrucisate la piept, aratandu-si fatis dezinteresul, si schimba glume cu colegul sau de banca, Eugen Nicolaescu.
Traian Basescu e acum mai atent. Se uita fix spre plenul reunit si pare sa asculte cu interes. Nu schiteaza insa niciun semn de aprobare sau dezaprobare, nici macar atunci cand Blaga striga despre „hotia lui Ponta".
Parlamentarii incep sa se plictiseasca. Nici macar Elena Udrea nu-si mai asculta colegul, foloseste ecranul telefonului mobil pe post de oglinda pentru a-si aranja o suvita rebela, poate. Unii parlamentari se plimba printre randuri, au amortit in scaune.
Catalin Voicu sta cu ochii atintiti spre Blaga, cu barbia afundata in piept. Din cand in cand, da din mana plictisit. Un coleg de-al sau rontaie covrigi. Un altul, cateva scaune mai incolo, prefera sticksurile. E deja 18.30 si mai urmeaza multe luari de cuvant.
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, anunţă că va vorbi de la tribună senatorul liberal Crin Antonescu. Apoi coboara de la prezidiu la tribuna si promite apasat ca USL nu ataca nicio institutie, ca se afla in meziul exercitiului constitutional. Vorbeste intai incet, apasat, apoi din ce in ce mai repede si mai tare. Curand uita indemnul de la inceputul sedintei, la calm si la o atmosfera demna, si ridica vocea spre maximum. Gesticuleaza mult. Din cand in cand il deranjeaza parul de pe frunte, pe care il reasaza nervos. Smulge aplauze la scena deschisa. Vorbeste despre modelul sau de presedinte: „garant", „moderator", „reprezentant al tuturor". Traian Basescu si parlamentarii PDL parasesc sala.
Mircea Geoana ia si el cuvantul si e intampinat cu rasete si cu apelativul transformat de parlamentarii PDL-isti in salut: „Mihaela, dragostea mea!"
Au trecut deja peste doua ore de la inceperea sedintei si parlamentarii se agita din ce in ce mai tare. Parlamentarul care vorbeste de la prezidiu abia se mai aude, desi abordeaza teme precum „somaj" si „dezvoltare". Aceste subiecte nu sunt de interes pentru colegii sai. Cel putin nu astazi. Urmeaza un alt parlamentar, care a adus Constitutia si Biblia. Pe prima ii roaga pe parlamentarii USL sa o respecte si din Cartea Sfanta s-a decis sa citeze: „Opriti-va si sa stiti ca eu sunt Dumnezeu". Rasete prelungi din sala. „Puneti sabia la locul ei!". Unii parlamentari se tin cu mainile de burta. „Abia am scos-o", striga unul.
E aproape ora 20 si Traian Basescu a revenit de cateva minute in sala de plen. „Sa aveti grija de tara", le spune el parlamentarilor care i-au pus gand rau astazi. „Ha, ha, ha!", rasuna din sala. Cu cat Traian Basescu insista asupra independenta justitiei, cu atat se intetesc „huo"-urile dinspre grupurile PSD.
„Cred ca si Catalin Voicu va vota (n.r. pentru suspendare)," spune presedintele despre cel pe care l-a dat deja exemplu ca simbol al coruptiei din tabara PSD-ista. „Desigur, desigur!", ii raspunde senatorul cu dosar penal si zambeste zeflemitor.
Cateva zeci de minute mai tarziu, cand votul va fi inceput, bucuria lui Catalin Voicu se va revarsa. El topaie vesel spre urnele de vot, sarind treptele cate doua. In momentul anuntarii rezultatul votului – 256 pentru suspendarea presedintelui si 114 impotriva, Voicu va uita de orice retinere. Sare in sus de bucurie, cu mainile in sus. Este cel mai bucuros parlamentar din sala de plen.