-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodSunt liberalii mai destepti decat conservatorii?

Sunt liberalii mai destepti decat conservatorii?

Ideea conform careia liberalii ar fi mai destepti decat conservatorii este familiara oricarui american care a petrecut ceva timp intr-un campus universitar. Se spune ca democratii sunt urati, ingusti la minte si intelectuali, iar republicanii sunt simpatici, beligeranti si prostuti. Exista un sambure de adevar in ambele stereotipuri, astfel incat marea majoritate a studentilor opteaza sa nu se alature nici unui club politic, potrivit revistei Time.

Dar oare chiar sunt liberalii mai destepti? Satoshi Kanazawa, un cercetator libertarian de la Facultatea de Economie si Stiinte Politice din Londra, a scris recent o lucrare care va fi publicata in martie in jurnalul trimestrial Social Psychology. Studiul a analizat nu numai daca adeptii conservatorismului sunt mai putin inteligenti decat liberalii, dar si explicatiile care ar sta la baza acestei teorii.

Raspunsul pe scurt: cercetarea lui Kanazawa arata ca oamenii mai inteligenti tind sa declare ca sunt liberali. In plus, recunosc mai rar ca se duc la slujbele religioase. Aceste descoperiri nu sunt in intregime noi; anul trecut, de exemplu, o echipa britanica a aflat ca tinerii cu un coeficient de inteligenta mai mare sunt mai predispusi sa se dezvolte in adulti care vor vota pentru democrat-liberali.

Un lucru nou in studiul lui Kanazawa este o teorie intriganta despre modul in care inteligenta se coreleaza cu liberalismul si de ce. Cercetatorul este de parere ca oamenii mai destepti tind sa dezvolte valori inovatoare- adica valorile care nu existau in mediul nostru ancestral, inclusiv instinctul de a ajuta, de exemplu, strainii (dupa cum defineste Kanazawa liberalismul), de care nu s-ar fi pus problema in trecut, cand oamenii vanau ca sa ii hraneasca pe cei din propriul clan, iar singura tehnologie reala era focul.

Kanazawa explica felul in care astfel de noi valori s-au declansat in creierul stramosilor nostri. Imagineaza-ti ca esti un om al pesterii (daca te ajuta, esti imbracat in piele de animal si nu te-ai barbierit niciodata). Un fulger loveste un copac de langa pestera ta, iar focul este amenintator.

Ce poti face? Selectia naturala ar fi favorizat specimenele destepte, care gaseau rapid solutia pentru o astfel de problema sau alte catastrofe naturale, precum seceta sau indundatia. In plus, daca acele raspunsuri ar fi fost neobisnuite si putini sau niciunul dintre membrii tribului tau nu ar fi putut sa se gandeasca la acea varianta, te-ai fi numarat printre cei mai destepti. Teoria lui Kanazawa spune ca genele pentru inteligenta vin "la pachet" cu genele pentru gandirea creativa, iesita din comun.

In lucrarea sa, cercetatorul incepe prin a nota ca psihologii nu au o explicatie plauzibila pentru care oamenii imbratiseaza anumite valori. Multi copii impartasesc valorile parintilor, dar, in acelasi timp, unii adolescenti se definesc in opozitie cu principiile parintilor lor. Marea majoritate a oamenilor isi formeaza un set de valori in jurul varstei de 20 de ani, dar unii isi schimba religia, orientarea politica, gustul artistic sau chiar cel culinar dupa varsta de mijloc.

Dupa cum spune Kanazawa, aceasa multitudine de pareri – prezenta atat in interiorul unei culturi, cat si in cazul unei singure persoane – este unul dintre motivele pentru care economistii au abandonat la scara larga studiul valorii, explicand decizia printr-o singura fraza in limba latina: "De gustibus non est disputandum", adica "Gusturile nu se discuta".

Kanazawa este de parere ca specialistii pot discuta daca gusturile oamenilor sunt vechi sau noi, daca sunt radicale sau pot fi schimbate. El insista ca exista o legatura puternica intre liberalism si deschiderea catre noi experiente. Dar aceasta deschidere nu este neaparat o alegere inteligenta, cum ar fi, de exemplu, apucatul de fumat sau de droguri.  

Deci, sunt liberalii mai destepti sau nu? Kanazawa citeaza doua chestionare care ii sustin teoria conform careia liberalii sunt mai inteligenti. Unul este Add Health, care studiaza sanatatea adolescentilor, iar celalalt este Cercetarea Sociologica Generala (GSS).

Add Health arata ca media coeficientului de inteligenta a adolescentilor care se caracterizeaza drept "liberali" este de 106, comparativ cu 96, a celor care se autointituleaza "foarte conservatori". Studiul Add Health este foarte vast- mai mult de 20 000 de copii- acest lucru fiind foarte relevant din punct de vedere statistic.

Aceasta auto-caracterizare poate fi, insa, inselatoare, pentru ca cercetatorii nu au certitudinea ca tinerii stiu exact ce inseamna sa fii liberal. Kanazawa a descoperit ca respondentii GSS mai inteligenti (IQ-ul le-a fost masurat de un test rapid, dar foarte relevant) erau mai putin de accord ca Guvernul sa reduca diferentele de venit si de avere dintre oameni. Cu alte cuvinte, oamenilor inteligenti le place sa se auto-portretizeze ca fiind liberali.

Nu exista inca dovezi solide ca liberalii sunt mai inteligenti decat conservatorii, dar cu siguranta ultimii sunt mai puternici din punct de vedere fizic. Anul trecut, Aaron Sel, John Tooby si Leda Cosmides, de la Centrul de Psihologie Evolutiva din cadrul Universitatii din California, Santa Barbara, au publicat o lucrare despre forta corelata cu orientarea politica.

Cercetatorii au masurat puterea a 343 de studenti, folosind ganterele si greutatile dintr-o sala de gimnastica. Participantii au completat un chestionar menit sa evalueze, printre altele, predispozitia acestora la furie si agresivitate.

Sell, Tooby si Cosmides au descoperit ca barbatii cu o forta fizica mai mare sunt predispusi sa pretinda un tratament mai bun, sa se infurie mai usor si sa se vada castigatori in conflicte. Acestia sunt de parere ca forta fizica este o modalitate de a rezolva conflictele interpersonale si internationale.

Femeile care s-au caracterizat ca fiind "dragute" au inregistrat acelasi tipar al agresivitatii ridicate. Cu alte cuvinte, daca esti liberal si te crezi mai destept decat conservatorii, ar fi mai bine sa te abtii sa deschizi acest subiect in prezenta lor. S-ar putea sa nu iti prinda bine sa ii vezi furiosi.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă