19.6 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodStudentii straini cauta din nou Romania

Studentii straini cauta din nou Romania

In timp ce invatamantul romanesc este cunoscut in prezent mai degraba prin scandalurile pe care le genereaza, exista si universitati care reusesc sa faca performanta. Diplomele lor sunt bine cotate in randul cursantilor straini, care sunt gata sa plateasca pentru a le frecventa cursurile. Spre deosebire de perioada de pana in 1990, cand afluxul de studenti straini era asigurat de tarile arabe si africane, acestia fiind adusi de apropierea ideologica a regimurilor din acele state de Nicolae Ceausescu, motivele care aduc mii de cursanti de peste hotare sunt calitatea programelor educationale din unele institutii si pretul accesibil. Una dintre institutiile care a reusit sa capete o cota buna in alte tari este Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Printr-o oferta de studii comparabila cu cea a universitatilor de prestigiu din Occident, dar la preturi mult mai mici decat cele percepute de alte institutii de invatamant superior, Medicina din Cluj a reusit sa stranga peste 1.800 de studenti straini, adica aproape o treime din totalul celor inmatriculati. Printre acestia se numara si sute de studenti din tari precum Suedia, Germania sau Franta care au ales sa devina medici cu diploma de Cluj. Dupa ce studiaza la inceput in engleza sau in franceza, tinerii cu pricina isi continua studiile in limba romana si incep sa lucreze in clinicile universitare din oras, sub supravegherea profesorilor lor.
Tinerii beneficiaza de faptul ca diplomele eliberate de autoritatile din Romania le dau dreptul sa practice medicina, farmacia sau stomatologia in oricare dintre tarile Uniunii Europene.

Universitatea de medicina si farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj a devenit un adevarat magnet pentru studentii straini. scoala de Medicina din Cluj a reusit sa atraga inclusiv studenti din state occidentale, in care invatamantul superior are o traditie si o reputatie mult mai mari decat cele ale universitatii clujene. Astfel, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj invata mai mult de o suta de studenti care provin din Suedia, precum si zeci de studenti care vin din Franta ori din Germania.

In plina sesiune, cladirea noua a rectoratului pare un adevarat "babilon". In fiecare minut, zeci de studenti si studente intra si ies din cladire, in timp ce converseaza in limbi diferite. Predomina romana, engleza si franceza. In holul cladirii, una dintre studentele suedeze, care se recomanda drept Anna, isi asteapta colegii. "Avem examen la anatomie si am venit sa invatam la biblioteca", spune tanara scandinava. Dupa ce sosesc si colegii fetei, incep sa urce catre biblioteca, in mai multe grupuri, pentru ca liftul este neincapator. Studentii spun ca au ales sa studieze la Cluj la recomandarea prietenilor, dar mai ales pentru ca studiile sunt mult mai ieftine decat in alte tari din Uniunea Europeana. "Noi am inchiriat cu 450 de euro un apartament cu patru camere. Stam trei prieteni acolo, am fost colegi si in Suedia", spune Anna. Anterior, apartamentul din cartierul Grigorescu fusese inchiriat tot de studenti din Suedia, care i-au recomandat proprietarilor pe nou-veniti. Desi au masini proprii, cei trei tineri circula adesea cu autobuzele, pentru ca astfel pot ajunge mai rapid la cursuri. "Doar atunci cand mergem la Spitalul de Recuperare, de pilda, mergem cu masinile", spune studenta scandinava. Cei mai multi dintre studentii straini veniti la Cluj prefera sa ia masa in cantina renovata a Universitatii de Medicina si Farmacie. "Desi a fost poreclita «Salmonella», cantina este foarte curata. In plus, mancarea este foarte ieftina. Cu mai putin de 4 euro mananc un pranz cu trei feluri. In Suedia, cu acesti bani nu poti sa-ti cumperi nici macar un sandwich in centrul orasului", spune Anna.

Etajul si limba
Un alt motiv al afluentei de studenti straini este faptul ca, la Cluj, universitatea a investit masiv in dotari. Noua cladire a rectoratului e un bloc de sase etaje din sticla si otel, care se ridica in apropierea campusului studentesc Hasdeu si se afla chiar langa Spitalul Clinic Judetean. Cladirea e la un minut de mers pe jos fata de Biblioteca Centrala Universitara, dar si de centrul istoric al orasului. Rectoratul gazduieste patru etaje de biblioteca intesata cu cursuri medicale. Salile de lectura sunt dotate cu calculatoare de ultima generatie, cu procesoare dual core. Un etaj este dedicat studentilor anglofoni, unul – studentilor francofoni, iar doua – studentilor care urmeaza cursuri in limba romana. Nu doar cetatenii romani sunt inscrisi la romana, ci si cei care provin din comunitatile romanesti din jurul granitei. De asemenea, exista un numar semnificativ de studenti cu cetatenie germana care cunosc limba romana din familie. Acestia fie provin din familii de romani emigrati in Germania, fie sunt descendentii sasilor care au plecat din Romania lui Nicolae Ceausescu acum cateva zeci de ani.

Mai ales in sesiune, bibliotecile sunt pline. La etajul anglofonilor isi petrece cateva ore pe zi un alt student provenit din Suedia. Este copilul unor emigranti africani. Hassan spune ca a venit la Cluj "pentru ca este ieftin, iar acesta e motivul cel mai important". El va ramane la Cluj timp de sase ani, timp in care urmeaza sa devina medic. Hassan spune ca orasul i se pare "extrem de generos" si ca nu regreta faptul ca nu a ales o alta tara din Uniunea Europeana. Alti studenti suedezi spun ca au ales Clujul din alte motive. "Am ales sa studiez aici pentru am prieteni care au venit la universitate si ei mi-au recomandat aceasta scoala", spune Mousin, de asemenea din Suedia.
Studentii francezi spun ca au ales Clujul pentru ca au sansa sa lucreze cu pacientii, si astfel sa dobandeasca o experienta practica mult mai mare decat in Franta, dupa cum spune Marie, care invata medicina generala. O studenta venita din Strasbourg, Sivashalini, a stat de vorba cu jurnalistii de la publicatia France 24 Heures. Ea le-a spus acestora ca a ales Clujul dupa ce a studiat vreme de doi ani si jumatate in Franta. Fata crede ca profesorii din Romania sunt mai deschisi fata de studenti, in timp ce profesorii din Franta sunt mai elitisti. Studenta venita din Strasbourg este de parere ca un mare avantaj al scolii de medicina din Cluj e faptul ca studentii au acces neingradit in spital, spre deosebire de Franta. Insa exista si studenti francezi care au ales Clujul pentru reputatia sa de oras al petrecaretilor. Ei spun ca gasesc aici mai multe prilejuri de distractie decat in orasele din care provin.

Strategie
Presedintele universitatii clujene, profesorul Marius Bojita, spune ca, in prezent, la Universitatea de Medicina si Farmacie invata 1.846 studenti straini, din totalul celor aproximativ 7.000 de tineri inmatriculati la aceasta institutie de invatamant superior. Cei mai multi dintre ei sunt tunisieni. La Cluj invata 480 de tineri si tinere care provin din aceasta tara. Pe locul doi sunt suedezii. Din tara scandinava provin 106 studenti. 86 de tineri provin din Maroc, iar 85 provin din Franta. De asemenea, exista si 35 de tineri care au venit la Cluj din Germania, 17 din Insulele Mauritius, 13 din India si 11 din Grecia. Din restul tarilor numarul de studenti este mai mic. Marius Bojita spune ca, in primii trei ani, studentii pot alege sa studieze la oricare dintre liniile de invatamant oferite de universitatea clujeana: romana, franceza sau engleza. Din anul IV insa, studentii trebuie sa studieze in limba romana. "Ei sunt integrati in serii cu studentii romani. Presupunem ca in cei trei ani pe care ii petrec la Cluj ei reusesc sa invete suficient de bine limba romana. Studentii straini interactioneaza cu bolnavii, de aceea trebuie sa cunoasca suficient de bine limba romana pentru a putea sta de vorba cu ei", spune presedintele Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj. In plus, studentii romani si cei straini sunt incurajati sa lege prietenii intre ei. si asta pentru ca, probabil, multi dintre colegii de facultate care provin din tari diferite vor continua sa se intalneasca la conferinte, simpozioane stiintifice ori chiar sa isi trimita bolnavi peste granita, daca au certitudinea ca intr-o tara sau alta ar avea parte de un tratament mai bun. Profesorul Marius Bojita ofera chiar exemplul personal. Chiar inainte de interviul cu reporterii "Romaniei libere", in biroul sau, discuta amical la o cafea cu un profesor de medicina venit din Franta pentru a le preda studentilor clujeni.

Secretul profesorului Bojita
Marius Bojita dezvaluie secretul prin care universitatea clujeana a reusit sa aduca studenti din strainatate: "Inainte de anul 1989 aveam multi studenti, in special din tarile arabe. Apoi, acestia s-au orientat spre alte tari. In anul 1997 insa, am fost sunat de ambasadorul Romaniei in Tunisia. El m-a intrebat daca putem primi studenti din aceasta tara. Atunci nu puteam, deoarece liniile de studii in limbi straine trebuiau aprobate de fostul Consiliu National de Evaluare si Acreditare. Am inceput procedura, am primit aprobarile, iar in anul 1998 au sosit primii studenti straini". La inceput au fost doar cateva zeci de studenti straini, apoi numarul acestora a crescut de la an la an. Profesorii de la universitatea clujeana au inceput sa mearga constant prin mai multe tari, unde sustineau prezentari ale Universitatii de Medicina si Farmacie. Apoi, universitatea clujeana a investit in marketing. Conducerea universitatii de stat a realizat materiale promotionale, care au fost trimise tuturor ambasadelor Romaniei din lume. De cativa ani, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie a inceput o cercetare pentru a afla motivele pentru care studentii straini aleg sa invete la Cluj. Primul este acela ca majoritatea absolventilor Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj lauda scoala pe care au terminat-o. In plus, conducerea universitatii isi promoveaza cursurile inclusiv in mass-media locala. De aceea universitatea clujeana are o reputatie foarte buna. Al doilea motiv este ca orasul Cluj are el insusi o reputatie buna. Daca un candidat cauta pe internet referinte despre oras, gaseste o multime de informatii pozitive.

MOTIV
» Studii In Tara lui Dracula

Un alt element ce a adus cursanti din alte tari este ca unii dintre studentii straini sunt incitati si incantati de faptul ca studiaza in Transilvania, zona despre care multi au aflat din romane ca ar fi tara vampirilor, dar despre care afla apoi ca este o regiune ce se poate compara, ca nivel de civilizatie, cu alte zone din Europa Centrala. Insa motivul cel mai important este reprezentat de faptul ca, la Cluj, pentru studentii straini cursurile costa mult mai putin decat in alte tari din regiune. Astfel, taxa anuala este de numai 3.600 de dolari americani. Comparativ, in Ungaria sau Ucraina, un an de scolarizare pentru un student strain costa intre 5.000 si 10.000 de euro, in functie de universitate.

Cele mai citite

A fost emisă autorizația pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii București între Domnești și DN5

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat miercuri emiterea autorizației de construire pentru lărgirea la patru benzi a Centurii București pe...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Firmă de catering care furnizează mâncarea pentru pacienții unui spital, închisă de comisarii de la Protecția Consumatorului

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit condiții igienice dezastruoase la o firmă de catering din Drobeta-Turnu Severin, responsabilă cu asigurarea meselor pentru peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă