9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodStrania poveste a orfelinatului irlandez de la Carani - Timis

Strania poveste a orfelinatului irlandez de la Carani – Timis

» Un pastor nord-irlandez a iscat recent un adevarat scandal dupa ce a declarat unui ziar din Belfast ca si-ar fi distrus orfelinatul construit in judetul Timis de teama sa nu cada in mainile unei retele de pedofilie care ar avea legatura cu Guvernul Romaniei.

» Acuzatiile preotului i-au luat prin surprindere atat pe localnicii din satul in care a functionat casa de copii, cat si pe reprezentantii autoritatii locale pentru protectia drepturilor copilului.

» Romania libera a descoperit ca, in urma cu sapte ani, orfelinatul organizatiei patronate de preotul nord-irlandez a fost in centrul unui scandal privind adoptiile internationale ilegale. Acuzatiile de atunci nu au fost insa probate niciodata.

Declaratiile pastorului irlandez James McConnell referitoare la pedofilii protejati de Guvernul Romaniei au facut valva in presa internationala in urma cu doua saptamani. Preotul a povestit unui ziar din Marea Britanie ca a deschis un centru pentru ingrijirea copiilor in tara noastra, dar la scurt timp dupa aceea a fost nevoit sa inchida locatia din cauza unor presiuni facute la adresa fundatiei pe care o conduce – Whitewell Metropolitan Tabernacle din Belfast.

Pastorul sustine ca o retea de pedofili, despre care banuieste ca ar avea legaturi chiar cu Guvernul Romaniei, ar fi vrut sa controleze centrul de copii al fundatiei irlandeze. Ba, mai mult, acea presupusa retea ar fi oferit cate 18.000 de dolari pentru fiecare copil aflat in caminul respectiv. Pentru ca acel camin sa nu cada in mana presupusilor pedofili, pastorul zice ca si-a distrus singur cladirea, dupa care a parasit Romania. Acuzatiile pastorului au surprins pe toata lumea, de la autoritatile pentru protectia drepturilor copilului pana la localnicii din Carani, judetul Timis, acolo unde a functionat orfelinatul.

Acuzatii vechi, din 2002
Ne-am dus sa aflam mai multe despre acest centru in comuna Sanandrei din judetul Timis. Carani e unul dintre satele aflate in componenta acelei comune. De la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Timis am aflat ca Fundatia Whitewell Metropolitan Tabernacle si-a anuntat, inca din 2005, intentia de a parasi Romania. La acea data, in centrul de plasament din Carani erau 16 copii. O parte din ei au fost trimisi la alte centre, iar sase s-au intors la familiile lor. Ce-i drept, a existat un conflict intre aceasta fundatie si Protectia Copilului Timis. Irlandezii au acuzat partea romana ca ar fi furnizat informatii confidentiale despre acest centru unui ziar din Timisoara.

Alte acuzatii, mai vechi, mai precis din 2002, se refera intr-adevar la intentia unor functionari ai statului roman de-a oferi fundatiei irlandeze cate 18.000 de dolari pentru fiecare copil care putea intra insa pe o filiera de adoptii internationale. "Aceste acuzatii nu au fost confirmate. Fosta conducere a institutiei a negat ca ar fi furnizat mass-media informatii despre copiii din centru sau ca salariatii ar fi fost implicati in adoptii internationale ilegale", a venit raspunsul de la serviciul de presa al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis.

Proces castigat de irlandezi
A existat chiar si un proces intre fundatia irlandeza si un ziar din Timisoara care a scris despre centrul de copii din Carani. Nimeni nu-si mai aminteste acum de continutul acelui material publicat in 2003. Se stie doar ca procesul a fost castigat de partea irlandeza. La ora actuala, ziarul respectiv nu mai exista. Mai mult, functionarii de la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului ne-au spus ca, in urma acelui articol, fundatia n-a mai primit bani de la sustinatorii sai din Irlanda, drept pentru care activitatea centrului din Carani a fost oprita. "Dupa ce pastorul si-a anuntat intentia de a inchide centrul, actuala conducere a Protectiei Copilului Timis l-a sfatuit pe acesta sa porneasca demersurile legale pentru acreditarea fundatiei.

Cu toate acestea, data fiind lipsa fondurilor externe, centrul a fost inchis in 2006", conchid autoritatile romane. Revenind la acuzatiile de acum ale pastorului irlandez, Protectia Copilului Timis arata, pe de o parte, ca "nu avem cunostinta de nici o retea de pedofilie care ar fi sustinuta de Guvernul Romaniei", iar pe de alta parte declara ca "nu avem nici o competenta pentru a demara o ancheta in acest caz". Cert e ca am fost indemnati sa mergem la Carani, sa discutam cu oamenii de acolo, mai ales cu cei care au fost angajati de fundatia irlandeza. Poate de la ei vom afla adevarul despre activitatea acestei fundatii si, mai ales, despre motivele plecarii sale din Romania.

Casa albastra
"La numarul 110, casa albastra", suntem indrumati de cum intram in Carani. Gasim repede adresa, mai ales ca e chiar la soseaua principala. Aici a fost caminul de copii al fundatiei irlandeze. Totul e sub lacat acum. Chiar la strada e o casa veche, facuta in stil local, cu pereti albi. Conturul ferestrelor e albastru. Dar in spate, in curtea interioara, se vede o cladire cu doua etaje, moderna, cu termopane. Tot culoarea albastra marcheaza ferestrele. Acolo era caminul propriu-zis. Casa mica, de la strada, era folosita de irlandezi pe post de biserica, dupa cum ni se explica. Despre "casa mare" aflam ca a fost ridicata in numai trei luni, dupa cum zic putinii trecatori care se opresc din drumul lor sa ne spuna ce stiu.

Dar lumea nu mai stie exact cand s-a construit caminul, in 1999 sau in 2000. Gard in gard cu proprietatea irlandezilor e gospodaria sotilor Brandusa. Au iesit amandoi la poarta, sa vada cine suntem. Dupa ce facem cunostinta, aflam ca Renate a fost ingrijitoare la camin, iar sotul ei, Antoniu, a lucrat tot acolo, ca sofer. "Ne plateau cu mai mult de 100 de dolari pe luna. Nu erau bani prea multi", recunoaste barbatul, dar sotia lui tine sa precizeze ca lucra doar patru ore pe zi.

Vecinii irlandezilor
Sotii Brandusa ne privesc ciudat atunci cand ii intrebam daca stiu ceva despre distrugerea orfelinatului de catre pastorul McConnell. Oamenii cred ca glumim. "N-am auzit nimic", zic ei. Ne uitam si noi cu atentie. Ambele cladiri – si cea de la strada, dar si cea din curtea interioara – sunt in regula. Nu au nici macar un geam spart. Am aflat mai tarziu de la viceprimarul comunei Sanandrei, Adrian Barna, ca fundatia irlandeza este si acum proprietara intregului perimetru in care se gasesc atat fosta casa de rugaciune, cat si fostul camin de copii. Renate ne spune cum arata in interior cladirea cu doua etaje.

Are zece dormitoare, un cabinet medical, altul destinat psihologului, doua bucatarii, o camera de joaca, o spalatorie si o sala de mese. Erau 48 de copii in acest camin. Cel mai mic avea 3 ani, iar cel mai mare – 16 ani. "Erau conditii foarte bune. Mancarea, buna. Putini romani le pot oferi copiilor lor ce aveau copiii de aici, de la camin", adauga fosta ingrijitoare. Tot ea isi aminteste ca irlandezii dadeau cate un cadou fiecarui copil din satul Carani, de Craciun si de Paste. Dar nu numai atat. Fundatia cu sediul in Belfast a donat scolii din Carani opt calculatoare, iar spitalelor din Arad si Timisoara – aparatura din domeniul pediatriei.

Trei pastori la Carani
Localnicii spun ca trei pastori, unul dupa altul, au venit la Carani cat timp a functionat caminul de copii. Fiecare cu sotia lui. Primul era un om tanar, inalt, blond, ni se spune. Al doilea era mai in varsta. Localnicii ii tin minte pe cei doi "batranei boemi" care obisnuiau sa se plimbe prin sat. De ultimul isi amintesc cel mai bine – John McCready, un om la vreo 40 de ani, care s-a integrat cel mai bine in comunitate. Despre el am vorbit cu Saveta Flutur, care a fost educatoare la camin. "Erau foarte atasati de copii John si Louise. Vorbeau cu oamenii din sat, radeau, aveau o impresie buna despre romani", zice femeia. Copiii erau dusi dimineata la scoala din satul Carani, iar dupa-amiaza reveneau la camin. Irlandezii au angajat un profesor de matematica, sa-i ajute la lectii. Asa se face ca, la sfarsitul clasei a VIII-a, la examen, micutii au obtinut medii foarte bune. Vacanta insemna pentru copiii din centru excursii in toata tara.

"Pacat ca au plecat irlandezii"
Cel mai putin cunoscut la Carani e chiar presedintele fundatiei irlandeze care patrona centrul de copii din Romania. E vorba de pastorul James McConnell, cel cu declaratia legata de posibila banda de pedofili patronata de Guvernul Romaniei. Localnicii din satul banatean ne-au spus ca James, un barbat la peste 70 de ani, a venit la Carani doar de cateva ori, in vizita. Plus de asta, lumea stie ca ultimul pastor care a lucrat la caminul de copii, pana in 2006, John McCready, e cel care a pus si lacatul pe usa, la inchiderea locatiei. Tocmai de aceea pare ciudata declaratia lui James McConnell, care sustine ca, inainte de a inchide caminul, a luat barosul si a distrus o parte din cladirea construita din banii fundatiei sale. Cert e ca satenii din Carani nu au auzit nimic despre declaratiile lui James McConnell. Nici despre replica autoritatilor romane. Oamenii stiu ca au fost niste irlandezi la ei in sat. Cu multi ani in urma. Dar n-au facut multi "purici" pe aici. "Pacat ca au plecat irlandezii. Erau oameni de isprava. Poate se mai intorc, cine stie", mai spun ei.

» "Orfelinatul era minunat si l-am distrus"
Pastorul irlandez a explicat pentru publicatia Belfast Telegraph de ce organizatia sa a decis sa paraseasca Romania. El vorbeste despre o posibila retea de pedofili care ar avea legaturi pana la nivelul Guvernului Romaniei. Acea retea ar fi avut intentia de a cumpara centrul de copii din Carani. "Patru barbati au venit la mine si mi-au spus ca orfelinatul este minunat.

Cu permisiunea dumneavoastra, am putea plasa din cand in cand un copil la orfelinat, pentru o luna sau cel mult trei", povesteste pastorul, care a adaugat: "Ceva era putred". Presedintele organizatiei irlandeze arata ca a preferat sa distruga tot ce a construit in Romania, pentru ca nimic sa nu cada in mainile raufacatorilor. "Am daramat tavanele, baile, dusurile, totul, pana si dusumelele, deoarece arata ca un hotel de cinci stele. Era minunat si l-am distrus, si am spus ca acest guvern nu il va lua. si daca il vor lua, vor trebui sa cheltuiasca bani pentru a-l renova. Din acest motiv am plecat din Romania", conchide pastorul irlandez.

Cele mai citite

HoReCa și agențiile de turism cer menținerea tichetelor de vacanță: „Nu distrugeți turismul românesc!”

Reprezentanții industriei HoReCa și ai agențiilor de turism solicită Guvernului să renunțe la eliminarea tichetelor de vacanță, o măsură prevăzută într-un proiect de ordonanță...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Celine Dion, mesaj emoționant pe Instagram

Celine Dion ar fi împlinit 30 de ani de căsătorie cu René Angélil. Vedeta a marcat momentul cu un mesaj emoționant pe Instagram. Celine Dion,...
Ultima oră
Pe aceeași temă