31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodSporturi extreme ลŸi turism istoric

Sporturi extreme ลŸi turism istoric

Satul Rimetea din Munศ›ii Apuseni a devenit una dintre cele mai interesante destinaศ›ii turistice. Cele câteva zeci de pensiuni din sat sunt pline ochi, însฤƒ turiศ™tii care vor sฤƒ viziteze locul se pot caza în aceastฤƒ perioadฤƒ în satele din jur, precum Colศ›eศ™ti sau Buru. Motivele pentru care turiศ™tii aleg sฤƒ îศ™i petreacฤƒ vacanศ›ele în Rimetea sunt numeroase.

Legenda spune cฤƒ Rimetea este singurul loc unde soarele rฤƒsare de douฤƒ ori într-o zi. Astfel, dimineaศ›a, astrul se ridicฤƒ pe cer la înฤƒlศ›imea de o suliศ›ฤƒ, apoi dispare. Practic, se ascunde dupฤƒ Piatra Secuiului, un munte arid care dominฤƒ prin masivitatea sa singularฤƒ zone de la est de Rimetea. Stâncile sale golaศ™e ascund soarele pentru un sfert de orฤƒ, apoi soarele se ridicฤƒ din nou pentru a scฤƒlda satul în razele sale.

La vest de Rimetea se întind culmile împฤƒdurite ale Munศ›ilor Trascฤƒului, o ramurฤƒ secundarฤƒ a Munศ›ilor Apuseni, iar la sud de sat Cheile Vฤƒliศ™oarei, strฤƒbฤƒtute de un drum asfaltat care duce spre mฤƒnoasa Vale a Mureศ™ului, dominate de vechea cetate a Aiu-dului ศ™i spre faimoasa podgorie a Ciumbrudului, unde era produs vinul preferat al lui Mihai Viteazu. La nord de Rimetea se aflฤƒ Valea Arieศ™ului, bogatฤƒ în nisip amestecat cu aur, de unde dacii lui Decebal extrฤƒgeau metalul preศ›ios dupฤƒ o metodฤƒ care încฤƒ era utilizatฤƒ de pฤƒcurarii din zonฤƒ acum un secol. În zilele de varฤƒ, ei îi puneau saricile miศ›oase în apa învolburatฤƒ, iar mici firiศ™oare de aur se prindeau în firele de lânฤƒ. O altฤƒ metodฤƒ era spฤƒlarea pietriศ™ului. Sฤƒtenii de pe Valea Arieศ™ului aศ™ezau niศ™te scânduri înclinate la 30 de grade, le acopereau cu cergi de lânฤƒ, apoi puneau pe ele straturi de pietriศ™, peste care turnau apฤƒ. Pietrele ศ™i nisipul erau spฤƒlate, iar aurul rฤƒmânea prins în ศ›esฤƒtura de lânฤƒ.

Forje de fier

Însฤƒ bogฤƒศ›ia satului Rimetea nu a fost datฤƒ de aur, ci de fier. Munศ›ii Trascฤƒului sunt bogaศ›i în minereu de fier, iar poziศ›ia strategicฤƒ a aศ™ezฤƒrii i-a determinat pe voievozii Transilvaniei ศ™i pe regii Ungariei sฤƒ aศ™eze, la începutul Evului Mediu, un trib de secui în Rimetea. Spre deosebire de consângenii lor, secuii din Rimetea nu au mai plecat spre Carpaศ›ii Orientali, ci au rฤƒmas în Munศ›ii Apuseni. Urmaศ™ii lor au format Scaunul Secuiesc Turda-Arieศ™.

În Rimetea, alฤƒturi de secui s-au aศ™ezat ศ™i mineri de origine germanฤƒ, precum ศ™i români. Acest amestec de populaศ›ii a pฤƒstrat limba maghiarฤƒ pentru a se bucura de privilegiile ศ™i de autonomia secuilor. De-a lungul sutelor de ani, oamenii au construit forje de fier, unde minereul adus din munศ›ii învecinaศ›i era transformat în arme, unelte ศ™i scule care erau vândute în întreaga Europฤƒ Centralฤƒ, pânฤƒ la Viena ศ™i Praga. Prima atestare documentarฤƒ a satului este din 1257, iar în 1493 a primit rangul de târg, în latinฤƒ oppidum, ceea ce a încurajat ศ™i dezvoltarea comerศ›ului, pe lângฤƒ producศ›ia manufacturierฤƒ. În anul 1716, când Rimetea erau la apogeul dezvoltฤƒrii sale, în târg funcศ›ionau 16 cuptoare de topit fierul ศ™i 16 forje.

Negustorii din Rimetea aveau comptuare inclusiv în Buda ศ™i din Debreศ›in. Însฤƒ în a doua jumฤƒtate a secolului al XVIII-lea, în Transilvania au apฤƒrut furnalele de la Hunedoara ศ™i Reศ™iศ›a, iar micile forje din Rime-tea nu au mai putut face faศ›ฤƒ concurenศ›ei lor ศ™i au dat faliment.

O adevฤƒratฤƒ catastrofฤƒ s-a produs la sfârศ™itul secolului al XVIII-lea, când satul a fost distrus de un incendiu de proporศ›ii. A scฤƒpat doar biserica protestantฤƒ unitarianฤƒ din centrul satului, care este înconjuratฤƒ cu un mic zid asemฤƒnฤƒtor unei cetฤƒศ›i a piticilor. Sฤƒtenii au decis sฤƒ îศ™i reconstruiascฤƒ aศ™ezarea. În partea de sus a satului au fost ridicate casele bogaศ›ilor proprietari de forjฤƒrii ศ™i ale -negustorilor. În partea de jos au fost ridicate locuinศ›ele meศ™terilor care lucrau în -manufacturile din Rimetea. Casele au acelaศ™i stil arhitectural ศ™i sunt la fel de frumoase, însฤƒ cele ”de din jos” sunt mai mici decât cele ”de din sus”. “O particularitate care ศ›ine de statutul social al -proprietarilor de locuinศ›e este amplasarea intrฤƒrii în pivniศ›e. În casele ridicate în partea de jos a satului, intrฤƒrile în pivniศ›e sunt situate în curศ›i, pentru cฤƒ în acele pivniศ›e erau pฤƒstrate doar bunurile acestor oameni. În casele din partea de sus, intrarea în pivniศ›e este la stradฤƒ, pentru cฤƒ acolo erau pฤƒstrate ศ™i uneltele din fier destinate negoศ›ului, iar cฤƒruศ›ele cu care erau încฤƒrcate acestea erau ศ›inute în afara gospodฤƒriilor”, povesteลŸte ghidul turistic Eszter Szabo.

Mai toate casele din centrul satului sunt albe, cu frontoane înalte ศ™i cu geamuri cu obloane de lemn, vopsite în verde. De asemenea, cele mai multe case au muศ™cate la ferestre. Modul în care sฤƒtenii au avut grijฤƒ de patrimoniul istoric a determinat includerea satului Rimetea pe lista UNESCO. În plus, din cauza incendiului care a distrus satul, oamenii au amenajat un vaior în piaศ›a centralฤƒ. Ce este un vaior? ”Este un bazin mare cu apฤƒ, cu o formฤƒ asemฤƒnฤƒtoare unei piscine. Acesta furniza apa pentru stingerea incendiilor, de aceea, de la amenajarea vaiorului, niciodatฤƒ Rimetea nu a mai fost distrusฤƒ de un incediu. Cuvântul vaior vine dintr-un cuvânt de origine germanฤƒ, dintr-un dialect austriac vechi, care înseamnฤƒ lac sau baltฤƒ”, spune profesorul -Mircea Sabฤƒu.

În Rimetea a fost deschis ศ™i un muzeu etnografic. Iar pentru modul în care sฤƒtenii au reabilitat vechile clฤƒdiri din centru, comuna Rimetea a fost distinsฤƒ, în anul 1999, cu prestigiosul premiu Europa Nostra, acordat de Comisia Europeanฤƒ. Anterior, în România, doar Muzeul Naศ›ional Brukenthal din Sibiu mai primise acest premiu. O parte din clฤƒdiri au fost restaurate cu ajutorul unei finanศ›ฤƒri acordate de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Paradisul amatorilor de sporturi extreme

Ambientul natural în care este aศ™ezatฤƒ Rimetea a transformat zona într-un paradis al amatorilor de sporturi extreme. Tineri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Austria sau Olanda escaladeazฤƒ sau practicฤƒ alpinismul pe Piatra Secuiului. Iar curenศ›ii de aer sunt propice pentru amatorii de parapantฤƒ. ”Suntem din Szekesfehervar din Ungaria ศ™i venim în fiecare an la Rimetea. Ne place foarte mult aici. Preศ›urile sunt acceptabile, iar faptul cฤƒ oamenii vorbesc limba maghiarฤƒ  este de mare ajutor”, spune un turist maghiar.   

Curenศ›ii de aer ศ™i înฤƒlศ›imile fac din Rimetea o destinaศ›ie perfectฤƒ pentru parapantฤƒ

Cele mai citite

China, Brazilia ศ™i India sunt favoritele lui Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina

Beijing, Brazilia sau New Delhi โ€“ acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiศ›i รฎn discuศ›iile pentru a pune capฤƒt rฤƒzboiului...

Siegfried Mureศ™an, desemnat negociator-ศ™ef al bugetului UE. Este primul europarlamentar romรขn care ocupฤƒ o asemenea funcศ›ie

Europarlamentarul liberal Siegfried MureลŸan, membru al grupului Partidului Popular European (PPE), a fost desemnat de cฤƒtre grupurile politice din Parlamentul European pentru a ocupa...

Pฤƒdurea din jurul staศ›iunii Bฤƒile Olฤƒneศ™ti a fost din nou cuprinsฤƒ de incendiu

Pompierii militari au fost solicitaลฃi, joi, sฤƒ intervinฤƒ la un nou incendiu izbucnit รฎn pฤƒdurea din jurul staลฃiunii Bฤƒile OlฤƒneลŸti, au informat reprezentanลฃii Inspectoratului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ