7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSfanta Maria, convocata la prezidentiale

Sfanta Maria, convocata la prezidentiale

Zeci de mii de oameni din toate colturile tarii au participat la pelerinajul de la vechea manastire greco-catolica Nicula, din judetul Cluj. In prezent, manastirea este folosita de catre Biserica Ortodoxa Romana. Politicienii au profitat, ca de fiecare data, de acest eveniment ca sa adune capital electoral pentru alegerile prezidentiale. Sambata dimineata, sarbatoarea religioasa a capatat aspect de campanie electorala. La Nicula au ajuns premierul Emil Boc, presedinte al PDL, si presedintele Senatului, Mircea Geoana, liderul PSD. Cei doi au fost insotiti de o liota de politicieni adusi cu masinile din diverse locuri din tara, care s-au inghesuit in strana de pe dealul care domina campia Somesului. Desi in zilele precedente sarbatorii s-au criticat unii pe ceilalti, in fata alegatorilor, Emil Boc si Mircea Geoana s-au intrecut in facut cruci cu piosenie.

Presedintele Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos decat liderii partidelor de guvernamant si a facut, la randul sau, un turneu politico-religios cu ocazia sarbatorii Sfintei Marii. Partidul care l-a propulsat la Cotroceni a avut grija ca turneul prezidential sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Primarii au plombat drumurile pe unde a trecut Basescu, au mobilizat maturatorii, iar presedintii de consilii judetene au adus electoratul cu autocarele la serbarea onorata de presedinte. Sambata, Basescu si sotia sa au participat, la Manastirea Tismana, in Gorj, la slujba de Adormirea Maicii Domnului, oficiata de IPS Irineu Slatineanu, mitropolitul Olteniei. Presedintele a facut obisnuitele bai de multime si la iesirea din manastire, dar si la balciul organizat in padurea sarsori. Ieri, Basescu a mers la slujba facuta la Manastirea Prislop din Maramures si la Festivalul "Hora la Prislop".

 

Primii pelerini de la nicula au inceput sa soseasca de la inceputul saptamanii. Mii de oameni au ajuns la manastire inca de vineri seara. In ciuda ploii de vineri si a noroiului, pelerinii si-au petrecut noaptea sub cerul liber. Sambata dimineata, sarbatoarea religioasa a capatat aspect de campanie electorala. La Nicula au ajuns premierul Emil Boc, presedinte al PDL, si presedintele Senatului, Mircea Geoana, liderul PSD. Cei doi au fost insotiti de o liota de politicieni adusi cu masinile din diverse locuri din tara, care s-au inghesuit in strana de pe dealul ce domina campia Somesului. Desi in zilele precedente sarbatorii s-au criticat unii pe ceilalti, in fata alegatorilor, Emil Boc si Mircea Geoana s-au intrecut in facut cruci cu piosenie.

Primul a sosit la manastire premierul Emil Boc. Spre deosebire de alti sefi ai Guvernului care au asistat de-a lungul timpului la slujba dupa un pelerinaj cu girofar, Emil Boc a urcat pe jos Dealul Niculii, impreuna cu lideri ai PDL Cluj. El s-a inchinat la Icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria, pe care a sarutat-o. "Am venit la Nicula si cand eram primar al Clujului. Sa lasam azi politica la o parte si fiecare sa se roage pentru el", a spus Emil Boc. La putin timp dupa sosirea premierului a ajuns si Mircea Geoana, care, de asemenea, a urcat pe jos drumul din sat pana la manastire, alaturi de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si de lideri ai PSD Cluj. si Mircea Geoana s-a inchinat la Icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria.

La manastirea de calugari, slujba a fost oficiata de mitropolitul ortodox Bartolomeu Anania, iar la biserica parohiala din sat, de catre episcopul greco-catolic Florentin Crihalmeanu.
Sarbatoarea de la Nicula a fost si un prilej pentru ierarhii Bisericii sa lanseze mesaje cu caracter social. Ierarhii Bisericii Ortodoxe din Romania cer inasprirea legislatiei care permite avortul in tara noastra. Cel care a dat tonul a fost mitropolitul Germaniei si Europei de Nord, IPS Serafim Joanca, in cadrul unei predici tinute in fata zecilor de mii de pelerini. IPS Serafim a spus ca Romania are legislatia cea mai libertina din Europa in privinta avortului. El a declarat ca in Occident oamenii nu sunt preocupati de saracie sau de foamete, ci de scaderea populatiei.
Mitropolitul ortodox din Germania le-a atras atentia credinciosilor ca uciderea pruncilor este cel mai greu dintre pacate. El a adaugat ca viata copilului incepe inca din momentul conceperii sale, nu dupa sase saptamani sau dupa sase luni. IPS Serafim a tinut predica la Nicula deoarece mitropolitul Bartolomeu Anania, cel care o rostea in mod traditional, a renuntat anul acesta sa faca acest lucru, pentru ca s-a simtit slabit, la cei 88 de ani ai sai. Ideea predicii a fost preluata din zbor de catre presedintele PSD, Mircea Geoana. Influentat, probabil, de misterul ridicarii Fecioarei Maria cu trupul la Cer, Mircea Geoana a ajuns la concluzia ca "problema declinului demografic este reala, iar modul in care se rezolva acest subiect este o problema serioasa in societate". "Evident ca sunt abordari diferite, de natura religioasa, morala sau laica, dar cred ca o dezbatere despre viitorul demografic al natiunii romane trebuie facuta", a afirmat liderul social-democrat. El a dat exemplul Poloniei, care a avut "un raspuns integrat" la aceasta problema. Polonezii au inasprit legislatia care reglementeaza posibilitatea avorturilor si au oferit sprijin pentru mame. "Subiectul nu este simplu, dar este ireversibil pentru noi, daca vrem sa ramanem peste 20 de milioane in urmatorii 20 de ani. Trebuie sa facem ceva. Daca stam, cum se intampla acum, vom ramane probabil o natiune de 10-14 milioane si ar fi pacat sa ajungem la nivelul Ungariei", a afirmat liderul PSD.

Pelerinii de la Nicula nu au fost foarte impresionati de gestul politicienilor de a merge pe jos. "Daca veneau cu familia, nu cu colegii de partid, ii credeam", a spus un barbat. Altul a declarat ca "poate ca au de ispasit multe pacate, de-aia fac penitenta si merg pe jos".
Manastirea Nicula este cel mai important centru de pelerinaj din aceasta regiune. Cel mai cunoscut este pelerinajul anual care are loc la fiecare 15 august. Oamenii vin sa se inchine in fata unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, despre care pelerinii cred ca ar fi facatoare de minuni, pictata de preotul Luca din Iclod. Rapoartele armatei austriece arata ca, la inceputul secolului al XVIII-lea, icoana ar fi lacrimat. Mai intai, icoana a fost luata din biserica de catre stapanul domeniului, contele Kornis. Satenii s-au plans autoritatilor austriece. Ei au ajuns la Viena, unde a fost dusa si examinata icoana facatoare de minuni. Ea a fost expusa in Catedrala "Sfantul stefan" din Viena. Imparatul austriac a decis ca icoana sa fie expusa intr-o biserica, unde sa poata fi venerata de toti oamenii, indiferent de credinta ori de natie. In jurul bisericii care adapostea icoana facatoare de minuni, calugarii greco-catolici din Ordinul Sfantului Vasile cel Mare au ridicat un schit, inaltat la rangul de manastire de catre episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care avea sa devina apoi primul cardinal roman din istorie. In anul 1948, cand Biserica Greco-Catolica a fost interzisa de comunisti, calugarii au fost arestati. Superiorul manastirii, Leon Man, a fost ucis in bataie in Penitenciarul Gherla. Manastirea a fost confiscata si data Bisericii Ortodoxe, care o foloseste si in prezent. Intreg complexul monahal este revendicat de greco-catolici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă