Moda „muncilor agricole” si a practicii este folosita din plin pentru exploatarea copiilor. Marturiile elevilor din Targu Frumos, judetul Iasi, surprinsi la culesul viei de catre inspectorii de munca au reusit sa intereseze opinia publica. Un carnat si un sfert de paine reprezinta toata mancarea pentru o zi de lucru de 12-15 ore, iar plata este de-a dreptul mizerabila – nici 5.000 de lei pentru o galeata de struguri cu aproape 10 kilograme greutate, tarata de un prichindel de 15 ani, subnutrit, pana la capatul randului.
Conducerea scolii, formata din nume sonore ale PSD, respectiv Ioan Stifai, fost primar al localitatii Targu Frumos, si directorul adjunct Stefan Roman, fostul consilier pe problemele rromilor de la Prefectura Iasi, sustine ca munca elevilor pe „plantatie” se deruleaza intr-un program numit pompos „Comenius”, care vrea sa para european. „Scoala este implicata intr-un astfel de proiect: vor veni la noi niste profesori din Grecia, Spania si Italia. Trebuie sa le dam si noi o masa. La culesul strugurilor de la Vinia sunt plecate cateva clase care au comasata practica si trebuie sa o faca la agentii economici. Avem aprobat si un plan de recuperare a practicii prin ore de atelier in scoala. Exista o intelegere cu comitetul de parinti, si jumatate din castig revine scolii, iar cealalta jumatate – elevilor”, a precizat Stefan Roman. Numai ca „nota europeana” este contrazisa de conditiile precare de lucru. Peste 40 de elevi inghesuiti intr-un camion erau adusi la Targu Frumos pe o ruta ocolitoare, plina de praf, pentru a nu fi gasiti de „oamenii trimisi de prefect”. Copiii primeau un carnat si un sfert de paine pentru 12-15 ore lucrate zilnic, dis-de-dimineata pana la apusul soarelui. „Ne spun ca, daca mergem la cules de struguri, ne scutesc de fondul scolii, care va fi strans din munca noastra. Cica diferenta de bani ne intra in buzunar, dar eu nu am luat pana acum nimic. Daca lipsim de la practica, avem absente. O bucata de carnat si un sfert de paine. Taie o paine in patru si o impart la patru lucratori. Plata noastra pe doua saptamani de lucru este fondul scolii, de 200.000 de lei”, a precizat unul dintre elevii care au sarit din camionul arhiplin. Vinia plateste 700 de lei pentru kilogramul de struguri, o galeata insumand aproximativ 3.500 de lei.
Mana de lucru de peste Prut
Pana in 2003, la SCA Bucium SA erau folositi sute de elevi din Republica Moldova, scoli intregi din Basarabia robotind pe „plantatiile” de struguri. Aproximativ 200 de elevi basarabeni au fost descoperiti, in urma cu doua toamne, muncind la stransul strugurilor de pe terenurile SCA Bucium SA de la ferma Visani. Elevii de la scoala profesionala din Ungheni erau adusi la Bucium, din Republica Moldova, de doi profesori, care nu au incheiat contracte cu societatea. Culegerea unei galeti cu struguri era, atunci, platita cu pretul unei tigari: 1.300 de lei. Culegerea unei tone de struguri era remunerata cu mai putin de 8 dolari americani. Elevii din Republica Moldova lucrau cum lucreaza acum cei din Targu Frumos, zi-lumina, fara a fi respectate reglementarile legale privind programul de lucru cu minorii. Micii basarabeni erau cazati intr-o cladire aflata chiar in incinta fermei Visani, conditiile de cazare fiind la limita suportabilului. Apa calda se dadea cu taraita, de doua ori pe saptamana, hrana copiilor era pregatita la cantina unitatii din localitatea Tomesti, transportul acesteia pana la ferma din Visani fiind asigurat de un autoturism Dacia papuc. Alimentele sunt transportate pe tarla in saci din plastic, fara a fi respectate conditiile termice de transport, si sunt aduse la vie cu caruta. Aceleasi conditii au fost descoperite de inspectorii ieseni acum, la Targu Frumos, elevii romani luand locul colegilor din Basarabia, dupa inasprirea conditiilor la granita. Diferenta la plata este aproape dubla, o galeata de struguri fiind remunerata acum cu pretul a doua tigari. Jenant… Oare vom ajunge vreodata la mentalitatea cetatenilor Uniunii Europene?