In timp ce administratia publica locala din Uricani (judetul Hunedoara) viza o „nationalizare” a terenurilor pe care a functionat exploatarea miniera Campu lui Neag, cateva zeci de familii din satul respectiv (care apartine de oras) s-au adunat in fata Primariei pentru a-si revendica pamanturile, confiscate abuziv de regimul comunist.
Localnicii isi cer inapoi fostele proprietati, pe care se afla acum, insa, un lac, in timp ce edilii se gandesc sa amenajeze chiar pe acel amplasament o zona de agrement. Pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Consiliu Local, alesii din Uricani au discutat un proiect care vizeaza trecerea din domeniul privat in domeniul public a terenului pe care a functionat, doar 10 ani, cariera Campu lui Neag, unde s-a incercat extragerea carbunelui a incetat pana in 1990, cand exploatarea s-a inchis, dupa ce a fost declarata nerentabila. Zeci de localnici din Campu lui Neag au fost stramutati fortat in anii '80, odata cu deschiderea lucrarilor la cariera, iar oamenii s-au trezit expropriati fortat. Acum, in locul respectiv se afla un lac, aparut conform proiectului de inchidere a fostei exploatari a huilei, dar chiar si asa oamenii isi cer pamanturile inapoi.
Astfel, satenii au luat cu asalt Primaria Uricani, cand si-au dat seama ca edilii sunt pe cale sa realizeze o noua „nationalizare”. Viceprimarul orasului, Constantin Stancu, a spus ca intentiile administratiei locale au fost cat se poate de bune, pentru ca in zona se urmarea amenajarea unei zone de agrement. „Noi am introdus pe ordinea de zi a CL un proiect ce privea trecerea din domeniul privat in cel public al locului, in ideea de a reusi sa facem acolo o unitate pentru agrement. Oamenii, insa, au si ei dreptate si isi vor inapoi pamantul, asa cum au obtinut toti terenurile confiscate de comunisti”, a spus edilul.
Pentru aplanarea scandalului, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi si se incearca gasirea unei solutii care sa multumeasca pe toata lumea. Mai mult, reprezentantii Primariei incearca sa realizeze chiar un parteneriat cu satenii, tocmai pentru relansarea economica a zonei.