-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSalvati inima Reginei Maria!

Salvati inima Reginei Maria!


Mai multi crestini din Bran se fac luntre si punte ca inima Reginei Maria sa se intoarca la castel. Regina Maria a Romaniei Mari, numita de popor „Mama ranitilor”, „Regina-soldat”, a avut o ultima dorinta: trupul sa-i fie inmormantat la Curtea de Arges, iar inima la resedinta de la Balcic. Dupa pierderea Cadrilaterului, inima a fost inmormantata langa castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria. In 1968, comunistii au spart sarcofagul de marmura cu rangile si au luat casetele cu inima. Casetele au fost trecute in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima reginei zace prin Muzeul National de Istorie.


Cu mult timp inainte de moartea Reginei, in primul razboi mondial, o moldoveanca batrana i-a descris inima cu mare plasticitate: inima Reginei-Mama este „rotunda, rosie si plina de dragoste”. A fost, parca, o premonitie. Regina Maria s-a stins la 18 iulie 1938. In ultimul testament, redactat in 1933, a cerut ca trupul sa-i fie ingropat la Curtea de Arges, iar inima sa-i fie dusa la resedinta de la Balcic, pe care a indragit-o. Regina Maria scria: „Locul meu este alaturi de el (regele Ferdinand Ð n.n.); dar in testament cer ca inima sa-mi fie scoasa din trup, pusa intr-o caseta pretioasa de bijuterii (pe care o las eu) si ingropata in micuta Stella Maris, la Balcic, bisericuta simpla cu vedere la mare”.

Inima din caseta de argint

In noaptea de 18 spre 19 iulie 1938, la ora 24.00, a inceput autopsia. Din echipa desemnata sa efectueze autopsia au facut parte profesorul dr. Nicolae Minovici si dr. Mircea Iliescu. A fost prelevata inima, iar trupul reginei a fost imbalsamat. Inima a fost formolizata, apoi impachetata in vata cu formol. A fost pusa intr-o caseta mica de argint, octogonala.
Caseta de argint a fost invelita cu un drapel dublu: pe o fata era steagul Romaniei, pe cealalta – steagul Marii Britanii, simboluri ale statutului regal al Reginei Maria. Caseta invelita in drapel a fost introdusa, dupa dorinta reginei, intr-o alta caseta, din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase. Aceasta minunata caseta a fost facuta la Paris, de bijutierul Maurice Froment, cantareste 7,573 kilograme si are peste 300 de pietre pretioase. Pe caseta se afla gravat: „ALTETEI SALE PRINCIPESA MARIA A ROMANIEI: DOAMNELE ROMANE”. A fost un dar al „Doamnelor Romane” facut nepoatei reginei Victoria in 1893, atunci cand aceasta a calcat pentru prima oara pe pamant romanesc.
Dupa ce au fost depuse la Cotroceni, casetele cu inima au fost duse la Balcic. Ziarul „Universul”, nr. 298, din 29 octombrie 1938, informa ca la 29 octombrie, „pe o minunata zi de toamna, intr-un cadru simplu si impunator”, regele Carol al II-lea si fiul sau Mihai au indeplinit ultima dorinta a Reginei Maria: „Ingroparea inimii in capela Stella Maris din Balcic, linistitul orasel pe malul marii pe care ilustra defuncta l-a iubit atat de mult”. Tunurile de pe distru-gatorul „Regina Maria” au tras 21 de lovituri, iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.

Din cutia de argint aurit in cutia de plastic

In 1940, Romania a pierdut Cadrilaterul. Arhiducesa Ileana a hotarat ca inima mamei sale sa fie adusa in tara, la Bran, castelul fiind o alta resedinta iubita de Regina Maria. Initial, casetele cu inima au fost depuse in Bisericuta de Lemn de la Bran. Regina Maria adusese aceasta bisericuta din localitatea Lueriu, de pe Valea Muresului.
In 1941, vizavi de castelul Bran, o firida dintr-o stanca a Magurii Branului a fost transformata in capela. Aici, intr-un sarcofag de marmura, a fost depusa inima Reginei Maria. Au venit comunistii si in 1948 castelul Bran i-a fost luat Ileanei, arhiducesa de Habsburg. Nu s-a indraznit profanarea mormantului. Parea ca ini-ma Reginei Maria isi gasise linistea. Dar nu a fost asa. La 5 iulie 1968, intr-o vineri, mai multi activisti de partid, sub patronajul directorului de atunci al Muzeului Bran Ð Titus N. Hasdeu Ð, au deschis capela si au fortat cu rangile sarcofagul de marmura. Au ramas uimiti cand au vazut caseta. Au depus-o in casa de bani a Muzeului Castelului Bran.
In martie 1971, caseta a fost dusa la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Aici, caseta de argint aurit a fost deschisa. Si caseta mica octogonala de argint a fost deschisa. Se pare ca inima a suferit anumite alterari. Cele doua casete au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima – intr-o cutie de plastic – a fost asezata pe un raft, in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.
Povestea vandalizarii capelei pluteste in ceata. A fost lansata legenda unei vizite a lui Ceusescu, in 1968, in judetul Brasov. Trecand pe langa capela, a intrebat ce se afla acolo si ar fi fost nemultumit de existenta inimii. Ceva mai tarziu, directorul Hasdeu a observat grilajul de la capela fortat si a hotarat deshumarea inimii pentru a o proteja. Numai ca nici un document sau o marturie nu atesta vizita lui Ceausescu in acea perioada in judetul Brasov.
Dupa cei mai multi martori, a avut loc o sedinta a somitatilor comuniste din Bran in acea vara. Dupa sedinta, bravii comunisti au iesit la plimbare si au trecut pe langa capela. Unul s-ar fi intrebat ce se afla inauntru. Inima reginei a fost aruncata pe un raft de depozit pe care, din pacate, zace si acum.

Branenii cer inima reginei inapoi

Autoritatile locale din Bran si reprezentanti ai locuitorilor din comuna au inaintat Executivului un memoriu in care cer readucerea inimii reginei in Bran, acolo unde ii este locul.
Dupa argumentele acestui gest de reparatie, iata ce se scrie in memoriu: „In aceasta situatie, consideram ca era obligatorie o initiativa care sa implineasca o da-torie etica si crestineasca, in conformitate cu dorinta Reginei si a urmasilor acesteia: inima Reginei Maria trebuie sa fie depusa in mormantul sau de la Bran.
Mentionam ca in prezent, dato-rita restaurarii din 1995, starea mormantului „Inima Reginei Maria” de la Bran este buna. De asemenea, incepand din acest an, parohiile reunite din satele brane-ne executa lucrari de restaurare a bisericutei Inima Reginei – copie fidela a capelei Stella Maris de la Balcic -, astfel ca, dupa sfintirea acesteia, inima Reginei Maria poate sa fie adapostita aici pentru eternitate, asa cum de altfel dorea in 1947 Principesa Ileana, o deci-zie neimplinita datorita plecarii fortate in exil a Familiei Regale”.
Memoriul este semnat de prima-rul Branului, Gheorghe Hermeneanu, de membrii CL Bran, de Asociatia „Fiii si Prietenii Branului”, de Asociatia „Pro Bran”, de Fundatia „Diana Bran”, de Parohia Ortodoxa Bran, de istorici din regiune.

Nota

Initiativa readucerii inimii la Bran si ingroparea in vechea capela, acum reamenajata de Parohia Bran, apartine istoricului Nicolae Pepene si lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei „Fiii si Prietenii Branului”. Multumim domnului istoric Nicolae Pepene pentru sprijinul, documentatia si fotografiile pe care ni le-a pus la dispozitie.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă