11.7 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRuinele Hunedoarei

Ruinele Hunedoarei

» Un proiect in valoare de 120 de milioane de euro, privind ecologizarea unei parti a zonei industriale din municipiul Hunedoara, a fost plimbat intre diverse institutii, fara a se concretiza. Implementarea programului a prins in sfarsit contur, dupa ce s-a gasit varianta utilizarii fondurilor structurale.

Municipiul Hunedoara este sufocat de ruinele partii nefunctionale a fostului combinat siderurgic, aflata in proprietatea administratiei publice locale. Aproape 140 hectare de teren sunt ocupate de activele fostei Uzine cocsochimice si ale Otelariei Siemens-Martin. In anul 1999, o data cu divizarea fostului combinat siderurgic, in vederea privatizarii, toate obiectivele de mediu au fost trecute pe proaspat-infiintata SC Ecosid SA, la care Consiliul Local Hunedoara detine 99,96% din totalul actiunilor, iar Primaria Pestis (de langa Hunedoara) – pachetul rezidual de 0,04%. "In momentul privatizarii nu s-a procedat corect. Obiectivele de mediu au fost lasate in totalitate in sarcina Ecosid, la divizarea fostului combinat siderurgic", a declarat administratorul societatii, Marian Mihalache. Totusi, pentru ecologizarea fostului perimetru industrial, care ucide solul, au fost constituite doua proiecte independente. Unul a fost depus, pentru finantare, la Administratia Fondurilor de Mediu, iar cel de-al doilea a fost intocmit de autoritatea publica locala. Marian Mihalache a explicat ca proiectele fac referire la acelasi lucru, dar primul a fost ulterior abandonat, in timp ce programul de ecologizare al Primariei Hunedoara si-a urmat cursul firesc, insa mult prea anevoios. "Au fost alocate fonduri publice pentru refacerea proiectului si pentru a fi trecut, spre finantare, pe fonduri structurale", a mai precizat administratorul Ecosid, care recunoaste ca nu a vazut acest proiect.

Terenuri poluate chimic

Cladirile inestetice, care par sa se darame in totalitate la cea mai mica adiere de vant, nu ar fi cel mai are inconvenient al fostei zone industriale. O problema reala o reprezinta poluarea chimica, mai ales din zona fostei cocserii. Europarlamentarul Iuliu Winkler, hunedorean de origine, a explicat ca lucrarile sunt mult mai laborioase decat par la prima vedere. "Cocseria are fundatia la minus 6, minus 8 metri. De asemenea, pe terenurile poluate chimic trebuie facute fie schimbari de sol, fie trebuie injectate enzime care sa curete terenul. Din informatiile pe care le detin, ar fi nevoie de peste 100 milioane de euro in vederea implementarii proiectului de ecologizare", a declarat Winkler. Practic, lucrurile bat pasul pe loc, desi de aproximativ noua ani fostul perimetru industrial este nefolosit. "De noua ani acolo nu mai este nimic. O perioada, Ecosid s-a ocupat de taierea a tot ceea ce reprezenta fier si s-a facut un proiect de ecologizare. Chiar as vrea sa aflu care este stadiul acestuia si sa ma ocup de el", a mai spus europarlamentarul hunedorean.

Relicvele combinatului, in Parlamentul European

Iuliu Winkler spune ca va incerca sa ajute la obtinerea fondurilor in vederea ecologizarii suprafetei ocupate de fluxul primar, inchis in 1999. "Eu, aici, in Parlamentul European, nu am competente decizionale, dar nici nu pot sa stau degeaba. Sigur ca un proiect de asemenea dimensiuni trebuie sprijinit si aici, dar lucrurile trebuie sa inceapa de acolo, de la Hunedoara", a subliniat Winkler. Pentru a intra la finantare, proiectul trebuie sa fie analizat de membrii comisiilor regionale si apoi declarat eligibil. Nici macar administratorul Ecosid Hunedoara, Marian Mihalache, nu si-a putut manifesta optimismul in aceasta privinta si nu a putut preciza cand anume vor demara lucrarile de ecologizare a fostei platforme industriale.

Oras legat de siderurgie

Istoria municipiului Hunedoara este strans legata de activitatea siderurgica. Indeletnicire straveche pe aceste meleaguri, industria hunedoreana a cunoscut o dezvoltare fara precedent dupa al doilea razboi mondial. In perioada regimului comunist s-a pus mult accentul pe crearea marilor societati energofage, conform conceptiei vremii. In preajma Revolutiei din 1989, in Hunedoara se produceau peste trei milioane de tone de otel si peste doua milioane de tone cocs metalurgic. Aceasta dezvoltare a atras forta de munca, venita pe malurile Cernei din toate colturile tarii. Populatia orasului a ajuns la un maximum de 89.000 de locuitori, insa zona a fost distrusa prin poluarea masiva ce si-a pus amprenta asupra locuitorilor. Practic, colosul industrial strabatea municipiul Hunedoara, iar partea de flux industrial se intindea pana aproape de portile municipiului Deva. Inchiderea multor capacitati de productie a adus declinul zonei, in conditiile in care Combinatul Siderurgic Hunedoara ingloba o mare parte a fortei de munca activa. La ora actuala, potrivit ultimelor date centralizate, municipiul Hunedoara are sub 80.000 de locuitori. Dintre acestia, insa, doar 76.000 traiesc chiar in localitatea de pe malurile Cernei. Diferenta se regaseste in cele sase sate apartinatoare, considerate un fel de cartiere ale municipiului Hunedoara.
Recuperarea celor 138 de hectare ar putea duce insa la dezvoltarea altor activitati productive, pe un teren curatat chiar si din punct de vedere al poluarii chimice.

» Titularul curateniei, Ecosid

Problema ecologizarii perimetrului industrial ocupat de fosta cocserie si Otelaria Siemens-Martin tine in special de societatea care administreaza fostele active ale Combinatului Siderurgic, respectiv SC Ecosid SA. Din pacate, insa, obligatiile firmei sunt mult mai mari decat veniturile pe care le-ar fi putut obtine din vanzarea fierului recuperat de pe platforma siderurgica. Nici actionarul principal, Consiliul Local Hunedoara, nu are fondurile necesare, astfel ca sperantele stau in fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Cele mai citite
00:00:35

VIDEO. Resurse aduse resurse la Valencia după inundațiile mortale

Nava spaniolă "Galicia" a sosit în Valencia, transportând peste 300 de soldați pentru a ajuta zonele care au suferit cele mai grave inundații din...

Îngrijorare la FCSB! Octavian Popescu s-a accidentat înaintea meciului cu Midtjylland

Octavian Popescu, mijlocașul de 21 de ani al FCSB, s-a accidentat în partida cu Universitatea Craiova și riscă să rateze meciul cu Midtjylland din...
00:01:20

VIDEO. Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova

Președintele rus Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători Ziua Unității Naționale, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă