Originar din Romania, tanarul Razvan Radu traieste de opt ani si jumatate in Luxemburg, mai exact din 1998. Era student in Bucuresti la Automatica si Calculatoare, cand au venit niste burse pentru Suedia, Austria si Luxemburg. Era un singur loc la IT si, cum mai trecuse prin 1996 pe aici, a optat imediat pentru Luxemburg. Si-a reinnoit bursa, avand medie mare, si a facut anii 3 si 4 la Luxemburg, prin transfer. In paralel, a terminat Automatica si Calculatoarele la Bucuresti, diploma romaneasca in domeniu fiind recunoscuta in toata Europa, cu bun renume inclusiv in tari puternice ca Germania si Franta. Sistemul de invatamant luxemburghez e foarte practic. Inca in timpul studiilor, a fost trimis sa faca practica la o firma, unde a si ramas dupa ce si-a luat diploma.
Din cauza prezentei numeroaselor banci, societatea luxemburgheza e foarte discreta si elitista, e de fapt o casta in care informatia se transmite oral si marile firme sunt constituite in familie. Pe de alta parte, aceasta societate e si foarte cosmopolita, in sanul ei intalnindu-se o multitudine de civilizatii. Daca faci aici o petrecere cu zece oameni, noua sunt de nationalitate diferita, toti cu inalta pregatire, pentru ca selectia capacitatilor e foarte severa. In Marele Ducat, exista chiar o butada pe aceasta tema: „Ii cunosc si eu pe cei doi cersetori din Luxemburg”. In ultima vreme e vizibila o mare deschidere catre Romania, mai ales dupa ce Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana s-a semnat aici, anul trecut.
Tanarul Razvan Radu se simte ca pestele in apa in Luxemburg. Din punctul lui de vedere, conteaza foarte mult maniera in care intri intr-un stat strain: in Luxemburg a fost student, „am invatat sa rad si sa plang cu cei de aici”. Daca locuintele sunt foarte scumpe, nivelul de trai e foarte ridicat si PIB-ul e cel mai mare din Europa, clasa mijlocie fiind foarte puternica. Cei ce muncesc cinstit, inclusiv oamenii de cultura, castiga rezonabil si-si pot permite sa traiasca si sa calatoreasca prin lume. In Luxemburg traiesc aproximativ 700 de romani si in ianuarie vor mai veni pana la o mie, cei mai multi straini fiind portughezii, emigrati pe timpul dictaturii lui Salazar.
Cand a auzit de Asociatia Romania-Luxemburg Business Forum (Romlux), infiintata de trei romani, Florin Balaban, Gabi Florea si Albert Ivanov, a intrat alaturi de ei. A facut chiar dosarul unui proiect cultural de mare anvergura si vizibilitate pentru parteneriatul Luxemburg-Sibiu. E vorba de doua expozitii multimedia, cu 24 de camere de luat vederi in orase din sase tari diferite, cu ajutorul carora vizitatorii s-ar vedea unii pe altii. Cu inteligenta, vitalitatea si imaginatia lui, tanarul Razvan Radu este unul dintre romanii care se vad luminand de departe, intr-un Luxemburg tot mai apropiat de Romania, inclusiv prin astfel de oameni de valoare. Ion Zubascu