6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRomânia, dată în judecată pentru 6 miliarde euro. Cum s-a ajuns aici

România, dată în judecată pentru 6 miliarde euro. Cum s-a ajuns aici

Moştenitorii francezi ai brevetului care a revoluţionat industria petrolului – forajul rotativ prin rotaţie percutantă – cer statului român despăgubiri de 6 miliarde euro, considerându-se „jefuiţi” de fostul regim comunist.

 

În octombrie 2011, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet şi Jean Yves Marie Tribaudet, miza constituind-o recuperarea unei sume uriaşe de bani.

Potrivit site-ului www.franceinfo.fr, cei cinci sunt copiii lui Jean-Philibert Thibaudet, fostul ataşat militar al Franţei la Bucureşti înainte de cel de-al doilea război mondial.

Povestea începe în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluţionar – „forajul rotativ prin rotaţie percutantă”, sistem care a îmbunătăţit exploatarea de petrol şi a fost folosit în întreaga lume, scrie Mediafax, citând media din Hexagon.

Brevetul avea o valoare foarte mare şi, când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-şi pună invenţia la adăpost, vânzându-l lui Thibaudet. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România, iar între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naţionalizată, cât şi ataşatul militar francez, care nu a căutat
să-şi pună în aplicare drepturile.

Demersurile fiilor

O primă răsturnare de situaţie se produce însă în 2009, când unul dintre copiii inginerului, pe care îl cheamă tot Ion Basgan, fost senator, a încercat să obţină despăgubiri, dar fără a şti că tatăl său înstrăinase brevetul. Ştia doar că regimul comunist a naţionalizat afacerea familiei şi că există o lege care prevede acordarea unei indemnizaţii familiilor jefuite. Prin urmare, a încercat să obţină despăgubiri.

Fratele vitreg, însă, care trăieşte în Elveţia, a blocat procedura, iar cele două părţi sunt în litigiu.

Complicaţiile din timpul Războiului Rece

În paralel, continuă acţiunea în instanţă a descendenţilor lui Jean-Philibert Thibaudet. În octombrie 2009, site-ul elveţian www.24heures.ch relata că inginerul român Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adâncime de peste 2.000 de metri, dar SUA i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere în instanţă despăgubiri în valoare de 100 miliarde dolari.

Dosarul s-a pierdut în timpul Războiului Rece şi recuperarea lui nu va fi posibilă fără o confruntare dură cu administraţia Statelor Unite. În acest moment se judecă în România procesul de succesiune între cei trei fii ai savantului, după ce unul dintre ei, fost senator liberal, a reuşit să treacă prin Parlament o lege în baza căreia are dreptul de a revendica singur o indemnizaţie uriaşă din partea statului, dar şi a Petrom, principalul producător de petrol din Europa de Est.

Ion Basgan a descoperit în 1930 metoda tehnică de a fora la o adâncime de peste 2.000 de metri, o invenţie care a revoluţionat industria petrolieră, reducând costurile de producţie cu cel puţin 30%. Deşi întreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar în timpul celui de-al doilea război mondial Statele Unite i-au confiscat brevetul, în timp ce marile companii petroliere s-au îmbogăţit, scria www.24heures.ch, preluat de Mediafax. La sfârşitul anilor ’60, administraţia americană a încercat să ajungă la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat soluţionarea amiabilă în timpul dictaturii comuniste, când orice bun al său ar fi revenit statului.  

Cele mai citite

Emisiile de CO2 asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030 fără inovații energetice și tehnologice

Adoptarea pe scară largă a hardware-ului pentru Inteligență Artificială (AI) în centrele de date, fără implementarea unor soluții inovatoare în domeniul energetic și tehnologic,...

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă