Moştenitorii francezi ai brevetului care a revoluţionat industria petrolului – forajul rotativ prin rotaţie percutantă – cer statului român despăgubiri de 6 miliarde euro, considerându-se „jefuiţi” de fostul regim comunist.
În octombrie 2011, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet şi Jean Yves Marie Tribaudet, miza constituind-o recuperarea unei sume uriaşe de bani.
Potrivit site-ului www.franceinfo.fr, cei cinci sunt copiii lui Jean-Philibert Thibaudet, fostul ataşat militar al Franţei la Bucureşti înainte de cel de-al doilea război mondial.
Povestea începe în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluţionar – „forajul rotativ prin rotaţie percutantă”, sistem care a îmbunătăţit exploatarea de petrol şi a fost folosit în întreaga lume, scrie Mediafax, citând media din Hexagon.
Brevetul avea o valoare foarte mare şi, când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-şi pună invenţia la adăpost, vânzându-l lui Thibaudet. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România, iar între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naţionalizată, cât şi ataşatul militar francez, care nu a căutat
să-şi pună în aplicare drepturile.
Demersurile fiilor
O primă răsturnare de situaţie se produce însă în 2009, când unul dintre copiii inginerului, pe care îl cheamă tot Ion Basgan, fost senator, a încercat să obţină despăgubiri, dar fără a şti că tatăl său înstrăinase brevetul. Ştia doar că regimul comunist a naţionalizat afacerea familiei şi că există o lege care prevede acordarea unei indemnizaţii familiilor jefuite. Prin urmare, a încercat să obţină despăgubiri.
Fratele vitreg, însă, care trăieşte în Elveţia, a blocat procedura, iar cele două părţi sunt în litigiu.
Complicaţiile din timpul Războiului Rece
În paralel, continuă acţiunea în instanţă a descendenţilor lui Jean-Philibert Thibaudet. În octombrie 2009, site-ul elveţian www.24heures.ch relata că inginerul român Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adâncime de peste 2.000 de metri, dar SUA i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere în instanţă despăgubiri în valoare de 100 miliarde dolari.
Dosarul s-a pierdut în timpul Războiului Rece şi recuperarea lui nu va fi posibilă fără o confruntare dură cu administraţia Statelor Unite. În acest moment se judecă în România procesul de succesiune între cei trei fii ai savantului, după ce unul dintre ei, fost senator liberal, a reuşit să treacă prin Parlament o lege în baza căreia are dreptul de a revendica singur o indemnizaţie uriaşă din partea statului, dar şi a Petrom, principalul producător de petrol din Europa de Est.
Ion Basgan a descoperit în 1930 metoda tehnică de a fora la o adâncime de peste 2.000 de metri, o invenţie care a revoluţionat industria petrolieră, reducând costurile de producţie cu cel puţin 30%. Deşi întreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar în timpul celui de-al doilea război mondial Statele Unite i-au confiscat brevetul, în timp ce marile companii petroliere s-au îmbogăţit, scria www.24heures.ch, preluat de Mediafax. La sfârşitul anilor ’60, administraţia americană a încercat să ajungă la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat soluţionarea amiabilă în timpul dictaturii comuniste, când orice bun al său ar fi revenit statului.