Un oficial al Partidului Comunist chinez a atacat în termeni duri practicile religioase, afirmând că sunt din ce în ce mai numeroase şi ameninţă unitatea şi conducerea naţiunii, relatează Associated Press.
Membrii Partidului trebuie să fie atei şi să evite implicarea în diferitele practici religioase, a declarat Zhu Weiqun, un membru al Comitetului Central şi vice-preşedintele Departamentului Frontului Unit al Muncii.
„Practica religioasă se află pe un trend ascendent, în special în zonele locuite de către minorităţile etnice, şi nu trebuie să fie tolerată„, a declarat Zhu pentru principalul ziar de partid din China, Qiushi. Declaraţiile au fost preluate de către Xinhua, agenţia oficială chineză de ştiri.
„Au apărut voci în cadrul Partidului care cer sfârşitul interdicţiei privind practicile religioase, argumentând în favoarea avantajelor pe care religia le oferă membrilor Partidului şi afirmând chiar şi faptul că interzicerea religiei este neconstituţională”, a declarat Zhu.
„De fapt, principiul Partidului nostru de a le interzice membrilor săi să fie religioşi a rămas neschimbat„, a declarat el.
Comentariile lui Zhu privind cei 80 de milioane de membri ai Partidului vin pe fundalul tensiunilor dintre Vatican şi Beijing şi a represiunilor violente faţă de Bisericile independente din China, faţă de mănăstirile tibetane şi faţă de musulmanii din regiunea nord-vestică Xinjiang.
Interdicţiile Partidului privind practicile religioase se aplică, deseori, şi în cazul celorlalţi membri ai societăţii chineze, în special în regiunile locuite de către minorităţile etnice, precum Tibetul şi Xinjiang.
Deşi nu acţionează împotriva religiei la fel de violent ca în timpul lui Mao Zedong, Partidul Comunist din China priveşte cu multă suspiciune practicile religioase şi controlează cu stricteţe locurile şi timpul în care au loc.
Bisericile trebuie să aparţină, oficial, asociaţiilor religioase catolice şi protestante, imamii trebuie să accepte verificarea predicilor, iar călugării budişti sunt obligaţi să participe la sesiunile de îndoctrinare politică, în cadrul cărora liderul spiritual Tibetan, Dalai Lama, este criticat cu cei mai duri termeni.