5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodRecolta sangeroasa: 200 de mistreti

Recolta sangeroasa: 200 de mistreti

Fostul tenisman Ion Tiriac si prietenii sai au organizat un nou dezmat cinegetic la Balc, in judetul Bihor. Si de data aceasta impuscarea porcilor mistreti a fost botezata „partida de vanatoare”, chiar daca specialistii considera ca este un recoltat al vanatului. Haitasii care au participat la alungarea salbaticiunilor in bataia pustilor spun ca au fost rapusi cam 200 de porci mistreti in prima zi de vanatoare.
Balcul este un sat intr-un colt uitat de lume, aproape de granita dintre judetele Bihor si Cluj. Cele mai apropiate orasele sunt Marghita si Simleul Silvaniei. Satele din zona sunt locuite de niste oameni amarati, care si-au pitit casutele printre dealurile acoperite de codrii de stejar, fag si frasin. Padurile si recolta ogoarelor sunt impartite adesea de localnici cu turmele de porci mistreti care bantuie zona. Tocmai aici omul de afaceri Ion Tiriac a cumparat o suprafata de 11.500 de hectare de teren, pe care a amenajat un domeniu privat de vanatoare. Domeniul este imprejmuit cu garduri de sarma si pazita de oameni inarmati, mereu cu pusca la banduliera. In centrul domeniului se afla un luxos pavilion de vanatoare si un heliport. In fiecare an, Ion Tiriac isi cheama prietenii ca sa impuste cele cateva sute de porci mistreti crescuti si ingrasati special pentru distractia vanatorilor.

42 de personalitati din toata Europa

Anul acesta, Ion Tiriac a adunat la Balc 42 de personalitati din toata Europa. Printre ele se numara fostul ministru austriac de Finante, Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto cu acelasi nume, Wolf Schwarz, manager in cadrul companiei germane DaimlerChrysler, ori bancherii spanioli Jimenez Merino si Gonzalez Merino. De asemenea, Ion Tiriac i-a invitat pe Dan Chisu, care a si preparat o masa vanatoreasca pentru cei de la Balc, precum si pe sotul vedetei de televiziune Andreea Esca. Cei mai multi dintre ei au ajuns cu avionul la Oradea. Vineri seara, nu mai putin de 10 avioane particulare au aterizat acolo. Pe aeroport, invitatii au fost preluati de un elicopter care i-a dus apoi direct pe domeniul de la Balc.
In pavilionul de vanatoare au fost cazati cei mai importanti invitati. Pentru cei care nu au mai avut loc acolo, Ion Tiriac a rezervat cele mai scumpe vile din Marghita. In Casa Bihorului au fost cazati 11 dintre vanatori, in vila Flora au fost cazati doi dintre ei, care au venit si cu sotiile, iar in vila Boema au fost repartizati soferii celor care au venit cu masinile.

Pregatiri de o saptamana

Vatafii de vanatoare ai lui Ion Tiriac au inceput sa cutreiere inca de la inceputul saptamanii trecute satele din zona ca sa adune haitasi. Oamenii care au haladuit padurea timp de doua zile ca sa ii sperie pe mistreti si sa ii aduca in bataia pustilor au primit cate o jumatate de milion de lei vechi. Sambata dimineata, in fata portii din lemn sculptat care strajuieste intrarea in pavilionul de vanatoare s-au adunat 50 de haitasi si 50 de vanatori bihoreni, inarmati cu pusti, ca sa ii protejeze pe haitasi. Oamenii au venit cu opt carute trase de cai si cu sase tractoare cu remorci, pentru transportul porcilor mistreti. Inca inainte de prima geana de lumina, oamenii s-au adunat in fata portii fondului de vanatoare, unde au primit veste portocalii reflectorizante, ca sa poata fi remarcati mai usor de vanatori. Dupa trei ore de asteptare, pe la ora 9.00, vanatorii bihoreni si haitasii au intrat pe domeniul lui Ion Tiriac. Vanatoarea a inceput pe o vreme cainoasa. Ploaia marunta a transformat drumurile in niste piste de noroi, amestecata cu frunzele galbene sau ruginii din litiera padurii, pe sub care isi iteau coltul primele fire de iarba ale acestui an. Mistretii fusesera ademeniti cu mancare pe o parcela imprejmuita de 1.500 de hectare. Parcela este brazdata de o fasie defrisata care traverseaza padurea dintr-o parte intr-alta. Aceasta este linia de tragere. Pe marginea liniei stateau ascunsi vanatorii, debarcati din masinile de teren, care asteptau ca mistretii sa traverseze fasia fara copaci. Pe terenul dezgolit, porcii mistreti au fost victime sigure pentru vanatorii dotati cu carabine performante. Cheful de vanatoare li s-a trezit si mai tare participantilor la evenimentul de la Balc spre dupa-amiaza, cand ploaia s-a oprit, iar soarele iesit de dupa nori a transformat restul zilei intr-una dintre cele mai frumoase dupa-amiezi din aceasta iarna. La ora 17, la lasarea intunericului, vanatoarea s-a incheiat. Porcii au fost dusi pe pajistea din fata pavilionului de vanatoare, iar haitasii au fost trimisi acasa. Invitatii lui Ion Tiriac au participat la o petrecere privata, iar de duminica dimineata au reluat vanatoarea.
Haitasii din sat spun ca partidele de vanatoare organizate de Ion Tiriac seamana mult cu cele la care participa Nicolae Ceausescu. Si atunci oamenii erau mobilizati sa gaseasca mistretii pana in fata locului unde astepta ascuns dictatorul comunist.
La Balc, partidele de vanatoare au starnit scandal in ultimii ani. In toamna anului 2004, premierul PSD de atunci, Adrian Nastase, a participat la una dintre vanatorile organizate de Ion Tiriac. Sute de porci mistreti au fost impuscati. Acum un an, unul dintre padurari a fost ranit grav de un mistret ranit. Din fericire, a scapat cu viata.

Ce este Balcul?

Satul Balc este situat la limita dintre Campia de Vest si dealurile premontane ale Salajului. Subsolul zonei este plin de petrol si de apa termala. In localitate exista si un castel din secolul al XV-lea, construit de episcopii catolici din Oradea. El a fost restaurat de contesa Emma Regenfeld de Schonnburg, in anul 1896. In perioada interbelica, castelul a fost cumparat de familia princiara Ghica. In perioada comunista, castelul a fost preluat de stat. Acum el se afla in proprietatea societatii Petrom-OMV. Acolo au fost amenajate un centru de conferinte, precum si un hotel. In parcul castelului, unde exista peste 2.000 de specii de copaci, a fost amenajat un strand termal.

Bresa din sistemul de securitate al lui Ion Tiriac

Teoretic, nimeni nu poate trece de gardul de sarma care imprejmuieste domeniul lui Ion Tiriac. Patrulele inarmate si gardul electrificat ar descuraja pe oricine. Numai ca anumite portiuni din gard au fost debransate de la reteaua de curent. Jurnalistii „Romaniei libere” au fost singurii care au reusit sa se strecoare pe domeniul de vanatoare, printr-o poarta uitata deschisa chiar langa o mlastina in care se balacesc vara mistretii. Astfel, ei au reusit sa ajunga pana la linia de tragere. Satenii din Balc sunt ingrijorati de lipsa curentului electric din gardul exterior al domeniului. Ei se tem ca cei circa 200 de porci mistreti care au supravietuit macelului ar putea navali in sat. Si asta, cu atat mai mult cu cat padurarii din Balc spun ca un mistret ranit poate fi una dintre cele mai ingrozitoare fiare.

Ralf Schumacher nu a mai ajuns la Balc

Printre cei care ar fi trebuit sa participe la vanatoarea de la Balc se numara si pilotul de Formula 1 Ralf Schumacher. El insa a renuntat in ultima clipa.

Cele mai citite

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...

Mai multe personalități și instituții din România și străinătate au fost decorate de Familia Regală

Ambasadorul Gabriela Dancău, cantautorul Nicu Alifantis, generalul (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării, se numără printre personalităţile decorate, luni seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă