-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPragsorul din Bistra, neschimbat de aproape 300 de ani

Pragsorul din Bistra, neschimbat de aproape 300 de ani

Comuna Bistra din judetul Alba pastreaza de aproape 300 de ani un obicei de Paste care nu mai este intalnit in nici o alta localitate din Romania. Pragsorul este o combinatie complexa de sarbatoare religioasa si laica. Incepe in Vinerea Mare, in timpul slujbei de Prohod, si se incheie in Duminica Tomii, cand are loc Pastele Mic. Obiceiul a fost adus in Bistra de la Roma de Episcopul Blajului, Petru Pavel Aron, originar din comuna, pentru a consolida procesul de catolicizare a populatiei.
Pentru desfasurarea obiceiului se formeaza o echipa de feciori necasatoriti din sat (minimum 6, maximum 12) numiti crai. A doua zi de Paste (luni), dupa slujba de la biserica, craii imbraca portul popular si, insotiti de un taraf, merg prin sat, din casa in casa, strigand: "Hop, hop, hop, vivat!" (Hai, hai, hai sa traiti!). Craii invita fetele sa participe la balul organizat de ei, bal care incepe in seara aceleiasi zile. Din familia cea mai darnica va fi desemnata "Prima Craiasa" a Pragsorului. Aceasta devine astfel foarte cunoscuta si, in acelasi timp, invidiata de restul fetelor din sat. Petrecerea dureaza pana in zori, reluandu-se in dupa-amiaza urmatoare si, la fel, in duminica urmatoare.
Partea religioasa a obiceiului are loc in interiorul si in curtea bisericii din comuna. In Vinerea Mare, seara, de la ora 19.00, are loc slujba Inmormantarii sau Prohodul Domnului, iar spre dimineata, Sfanta Liturghie si Sfintirea Pastilor.
In acest timp, pana dupa inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaj (punerea in mormant), Mormantul Domnului este pazit de crai, imbracati in tinuta militara si inarmati cu sulite. Garda se schimba din 10 in 10 minute, la semnul comandantului. Strajerii ii reprezinta pe soldatii romani care pazeau Mormantul lui Iisus. Ritualul schimbarii garzii practicat la Bistra este inspirat din cel al garzilor elvetiene de la Vatican. In ziua de Paste, spre seara (dupa vecernie), in curtea bisericii este desemnat Primul Crai, care, dupa traditie, trebuie sa se casatoreasca in acel an. El este ales la propunerea celorlalti crai, in fata satenilor si a preotilor. Acestia aproba alegerea facuta si-i felicita pe toti craii, urandu-le succes. Urmeaza apoi o saptamana de distractie si voie buna la care participa toata suflarea comunei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă