2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPorcul a ajuns la minimul istoric

Porcul a ajuns la minimul istoric

Preţul pe kilogram al porcului viu cumpărat din piaţă a ajuns şi la 5-6 lei, cu până la 30% mai puţin decât anul trecut. Cei mai ieftini porci sunt la samsarii de animale, dar riscurile să fii înşelat sunt pe măsură.

Criza a lovit cu putere crescătorii de porci. Aceştia au fost nevoiţi să lase foarte mult din preţ. Pe de altă parte, clienţii „înfometaţi” aleargă după chilipiruri şi acceptă să cumpere animale cu provenienţă dubioasă. „Anul trecut preţul porcului în viu s-a vândut peste 10 lei kilogramul. Acum e criză, se combină în familie mai mulţi şi iau toţi un porc pentru că nu mai sunt bani. Acum depinde de unde îl iei, că ţăranu’ mai ţine la preţ, îl dă cu 7 lei pe kil, dar dacă îl iei din dubă, de la negustori, intermediari, ăştia lasă şi sub 6 lei pe kilogram. Ăştia au porci fără coadă, de la abator, miroase carnea a medicamente. Nu ştii ce au mâncat: borhot de la fabrica de alcool, poate şi mortăciuni. Orice, numai grâu şi porumb nu au mâncat porcii ăia! Te tocmeşti cu intermediarii, te bucuri că ai negociat un preţ de 5-6 lei pe kilogram. Numai că în târguri nu există cântare şi negustorul mai pune el 10-15 kile numai din priviri. Mai ai surpriza să îl iei şi cu trichineloză. Ce faci, atunci, cu el? Îl arunci la gunoi. Ăştia care sunt păcăliţi vin de la oraş, nu au văzut porc în viaţa lor. Cei din sat cumpără de la cunoscuţi”, ne-a explicat Radu, un crescător de porci din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu.

S-a ieftinit cu 25 de mii într-o lună

Supărarea crescătorilor, bucuria clienţilor. Nu şi a celor care s-au grăbit. „Am plătit arvuna în luna noiembrie la un vecin în Mârzăneşti pentru un porc pe care urma să îl tai de Crăciun. M-am tocmit la un preţ de 85 de mii lei vechi pe kilogram. Când am fost săptămâna asta să îl iau, am plătit diferenţa şi în curte era unu’ care cumpăra un alt porc, de la acelaşi crescător, cu 60 de mii. La porcu’ meu de 130 kile m-am înţepat cu două milioane jumate”, ne-a spus Ion Marar. Florin din Bragadiru avea drum la Giurgiu. Când s-a întors a oprit în târg la Călugăreni să cumpere scândura. Numai că, în final, a făcut un alt troc. „Mi s-a părut ocazie un porc de 120 de kile la 6 milioane şi-am luat. Cu trei milioane avem carne, maţe de cârnaţi, tobă, leber, muşchi. Cu banii ăştia ce îţi iei din market? Maximum 20 de kile de carne.”

Mănâncă de 800 de lei, îl vinzi cu 900

Mircea Nicolae locuieşte într-un sat de lângă Alba şi cumpără primăvara 12 purcei de lapte, pe care îi creşte până în ajun de Crăciun. Anul ăsta a vândut cu 7 lei kilul, pentru că are vecini care cumpără de la el de ani de zile şi le e ruşine să negocieze la sânge.

Faţă de anul trecut când a vândut cu 9 lei kilogramul, a lăsat la preţ 2 lei pe kil. Mai are doi purcei pe care dacă nu reuşeşte să îi vândă zilele astea îi dă şi cu 6 lei kilu. Explică de ce creşterea porcilor nu mai este o afacere în aceste vremuri. „Un porc să ajungă la 100 de kilograme îl creşti din primăvară până de Crăciun, nouă luni, fără concentrate să crească natural. Mănâncă 5 kile de amestec porumb, grâu, floarea-soarelui, orz pe zi. Dacă fac o socoteală, pe lună mănâncă cel puţin de un milion, în total face nouă milioane cheltuiala şi eu îl vând cu opt. Soluţia ca să ai cât de cât un profit este să îl creşti cu cerealele tale pe care să le cultivi, dar şi pentru asta e muncă foarte multă.”

Expert fictiv în Bulgaria

Gheorghe Caruz, preşedintele „Patronatului român al cărnii de porc”, ne spune una dintre explicaţiile pentru care preţurile au ajuns atât de mici: „există intermediari care vin şi cumpără de la complexele de porci din România cu 5 lei kilogramul, îi exportă fictiv în Bulgaria. Porcii, de fapt, rămân în ţară şi sunt vânduţi în târg, unde sunt vânduţi cu cel puţin doi lei mai mult pe kilogram. Actele merg în Bulgaria, TVA-ul se întoarce către firmă, care peste o lună se desfiinţează. S-au găsit foarte multe metode de a nu plăti TVA şi a frauda legea. Nimeni nu controlează nimic, prinde orbu’ scoate-i ochii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă