8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPlumbuita - secolul al XIX-lea pe viu

Plumbuita – secolul al XIX-lea pe viu

» Giulesti-Sarbi din sectorul 6 este un cartier al culmilor. Culmea amagirii: cu toata mediatizarea inundatiilor frecvente de aici, primarul Poteras a promis marea cu sarea si nu a facut nimic. Culmea cinismului: fostul primar PSD Dan Darabont a impartit galeti electorale rosii. Bastinasii nu stiu ce sa faca mai intai cu ele: sa care de la cismele jegoase apa de baut care le lipseste sau sa astepte linistiti inundatiile.

» In sectorul 2, opt ani au fost prea putini pentru a se face ceva in folosul celor de langa lacul Plumbuita sau pentru "raiul inundatiilor" de pe stradutele adiacente soselei Andronache. Acum, inimioarele electorale, lipite pe stalpi, nu mai impresioneaza. Lumea ar vrea asfalt si canalizare in loc de fasole de 1 Decembrie.

Un caine moare de batranete in colbul gros de o palma din mijlocul stradutei Patrarului din sectorul 6. Isi da ultimele suflari scheunand, in timp ce un batran cu ochii in lacrimi ii leaga un lat de gat si il taraste ca pe un sac inspre marea groapa de gunoi care vegheaza asupra cartierului Giulesti-Sarbi. Numai asta nu i-au facut primarii din ultima vreme acestui cartier de case care seamana cu un sat prapadit: sa-i puna un lat de gat ca sa-i curme zilele. In schimb, si-au dat silinta la strazi, pe care le-au botezat, parca in ciuda localnicilor, cu umor negru: Dusului sau Entuziasmului.
Au trecut trei ani de cand Drumul la Rosu a devenit vedeta sectorului 6, in urma inundatiei de proportii de aici. Astazi ramai trasnit cand il gasesti neschimbat: aceeasi ulita prafuita, cu gropi de bombardament, lipsita de canalizare. "Ce asfalt, domnu’ inginer, ca nu ne-a tras nici canalizare! As munci eu cot la cot cu ei, numai sa vina", zice Dumitru Morariu, un batran de 80 de ani, in timp ce nevasta-sa, Floarea, povesteste scarbita: "Daca ploua doua zile, ne plimbam cu barca, apa e gramada pe noi. Ne-a promis Toporas asta ca ne face de nu stiu cand". In schimb, fiul lor a primit amenda de la primarie pentru ca a vrut sa le inalte fundatia casei ca sa-i scape de inundatii.

 

"Iarna cu noroiul la gat, vara cu praful in nas. Noi suntem trecuti la capitolul «Se va face»", construieste pe loc C. Vasile deviza cartierului Giulesti-Sarbi. Vecina lui ne arata cadoul pe care fostul primar PSD Dan Darabont, care vrea un nou mandat, l-a facut oamenilor de aici: galeti din plastic, rosii. Nu stie daca e de ras sau de plans, pentru ca Darabont si Poteras nu au miscat un deget ca sa schimbe ceva: "Tot cartierul vine sa ia apa de la cismeaua asta, ca nu au altundeva". Femeia, nervoasa nevoie mare, ne cere sa-i explicam logica electorala a lui Cristian Poteras, care mai vrea patru ani primar: "Cand au fost inundatiile ne-a vazut tot globul pamantesc, au stat pompierii aici o luna sa scoata apa. Poteras a venit, a promis ca ne face strazile, ca ne drege… Nimic absolut! Acum spune: «Votati-ma!» De ce, daca nu faci nimic pentru noi?".
Aproape de groapa de gunoi, printre maldare de resturi, sunt casele cele mai distruse. Romii de aici traiesc precum niste pesti sanitari: strang sticlele de plastic pentru reciclare. La ei pe ulita nu a ajuns nici macar teava de gaz, iar la apa si canalizare nici nu mai spera. "Toti ne zic ca fac, ca dreg. E mult pana ii votezi, la urma se alege praful", zice Ana Sanda.

Doamna Florica e celebra in zona pentru ca spune lucrurilor pe nume si nu s-a sfiit sa le-o tranteasca in nas nici lui Poteras, nici lui Darabont cand au venit in cartier cu linguseli electorale. Ideea PSD cu galetile rosii o scoate din minti: "Adica, na, prostilor, duceti apa tot cu galeata! Cand le-am zis au ras. Din patru in patru ani vin cu masini luxoase si striga printr-o palnie sa-i alegem, sa-i alegem… Darabont zice ca o sa faca. Pai, tu n-ai mai fost o data si n-ai facut nimic?". Nici fata de primarul Poteras al PD-L, doamna Florica n-are vorbe mai putin aspre: "Cand il vad la televizor scuip singura in casa de ciuda ca nu pot sa-i dau replica. Poteras s-a facut cat Sala Palatului, tot zice ca face. De parca de patru ani nu stie cum stam noi aici. Nici macar in ziua de audienta nu l-am prins la primarie". Cat despre vot, galetile rosii ale PSD si promisiunile de proiecte de zeci de milioane de euro ale PD-L mai rau ii enerveaza pe localnici. "Ma votez pe mine, ca eu imi fac treaba singura in curte, ei nu fac nimic in curtea lor", zice doamna de la cismeaua care satura gurile insetate din Giulesti-Sarbi. Florica, ascutita la limba, isi va varsa naduful altfel, la vot: "Ma duc si ii tai pe toti. Ne mint ei ca niste escroci, eu ii anulez pe buletinul de vot".

La oras, ca la tara
Inimioarele rosii pe care primarul de la sectorul 2 le-a lipit pe stalpi si pe garduri abunda tocmai pe strazile unde e asfaltul mai lipsa sau unde oamenii jinduiesc mai mult dupa canalizare. Rezultatul: langa Lacul Plumbuita, pe strazi precum Giumalau, un pluton de batausi bine dezvoltati, cu lanturi grele de aur la gat, nu inceteaza sa-si trosneasca degetele pana nu-i asiguri ca n-ai nici o legatura cu actuala administratie si cu campania electorala. Imbracati cu tricouri oferite de candidatul PNG Robert Constantin Ionescu, ei vor sa tina promisiunile electorale ale PSD departe de vecinii lor usor impresionabili: "De opt ani nu s-a facut nimic. La ploi e inundatie aici de mergem cu barca. Ia zi, mamaie, de cand ne mint ca se face ceva?", isi ia un militant drept martor o doamna sprijinita-n poarta, care ii da dreptate. Pe strazile lor, care seamana a ulite desfundate de la tara, laturile curg agale. Nu exista canalizare. Intrarea Palamidei au acoperit-o singuri cu pietris, pe care spun ca au dat 2.000 de dolari: "Mergeam cu cizme de cauciuc pe-aici".

Adapostit de soare la umbra unui gard, Ion Tache se uita lung la praful care se ridica gros de pe strada lui si se asaza la loc doar domolit de laturile aruncate la voia intamplarii, in lipsa unui canal. Cu cimitirul la o aruncatura de bat, cu rigola plina de laturi, o doamna stie ca a ajuns sa locuiasca intr-un focar de infectie. "Vine SIDA din cimitiru’ asta. Nu vezi ca am gripa ?", sare o surata de langa o curte parasita, unde familia ei si-a facut loc de parcare pentru cal si caruta, alaturi de o carcasa galbena de Dacie, de pe urma careia se vor hrani destule zile. Pana si un pusti din gasca pro-PNG emite o idee la mintea cocosului, dar care nu i-a venit timp de opt ani actualului primar, despre Lacul Plumbuita: "E gunoi de un metru pe garla noastra. Putea sa faca cel mai tare strand din Bucuresti!".

In cartierul Baicului exista asfalt, canal, apa si gaze, ceea ce n-are nici o legatura cu primaria post-decembrista. "Nu s-a facut nimic. A venit pe aici, s-a interesat omu’. A vandut terenul asta care inainte era un parculet", spune Gheorghe Turcanu, care sta de 28 de ani pe Ziduri intre Vii, colt cu Nicolae Popa. O mama sparge seminte si isi leagana bebelusul, meditand la primar: "Cadeau blocurile pe noi daca nu faceam noi imbunatatiri. Ne promite multe si nu face nimic. Da fasole la aia care se inghesuie, nu muncesc si fac 70.000 de copii". Tot in Baicului, pe Lunca Florilor, tineretul se pregateste sa scape din cartierul jegos, unde gunoaiele sunt stranse doar din cand in cand. Fetitele invata sa danseze pe o patura, iar Bogdan citeste cu nesat o Biblie in spaniola, ca sa deprinda limba vorbita pe noul taram al fagaduintei descoperit de romani. In schimb, Elena Cazangiu, la 82 de ani, nu mai are sperante in maghernita in care isi duce zilele: "Nu vin gunoierii sa stranga. Apa car de la cismeaua de la scoala, cu caruciorul de butelie".
Inspre Colentina, Primaria a inceput sa se preocupe de strazi, dupa ce presa, de cativa ani, face pelerinaj in zona soselei Andronache, care se inunda la orice ploaie mai vartoasa. "Cand ploua nu mai poti sa intri aici nici cu masina", ne intoarce din drum un localnic, dupa ce strada Suhard se infunda brusc, fara nici un avertisment. Pe Tesatoarelor, Costina Ion priveste razand la inimioarele lipite pe stalpi si povesteste ca reteaua de gaze, apa si canalizare este relativ recenta. "Au uitat sa mai si asfalteze. E pacat ca nu se face ceva cu strazile astea, pentru ca asta arata gradul de civilizatie", priveste Costina la sleaurile groase de noroi uscat de pe strada.

 

 

REACTII
Dan Darabont, candidat PSD
Fostul primar al sectorului refuza sa ne explice de ce nu a facut nimic pentru Giulesti-Sarbi in timpul mandatului sau din 2000-2004: "Nu este ceasul meu de bilant! Nu mi se pare corect sa corelati doua momente distantate in timp". Promite insa ca, daca iese iar primar, va aduce aici canalizare, apa, asfalt, o policlinica, o gradinita si multe altele. Cum? "Banii nu sunt o problema. Diferenta dintre bugetul actual si cel la dispozitia mea in 2003 este de 1 la 20. Eu am lasat proiecte in sertar la primarie, acum ele trebuie scoase de acolo". Darabont spune ca galetile electorale rosii pe care le-a impartit oamenilor din zona, parca pentru a le aminti ca n-au apa decat la inundatii, nu sunt o jignire: "Nu am vrut sa aiba o simbolistica negativa. Intr-o gospodarie o galeata e un instrument util!".

Antonel Tanase, candidat PNL
Secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Tanase crede ca "administratia marca Poteras este dezastruoasa": "Au inaugurat anul trecut un santier pentru canalizare, care ar fi trebuit sa refaca ce a facut prost Darabont in 2000. Nici acum nu a inceput sa functioneze santierul, au adus doar baracile acolo, ca sa spere oamenii ca se vor apuca". Liberalul sustine ca in trei ani de mandat ar fi in stare sa rezolve tot in Giulesti-Sarbi: apa, gaze, canalizare, asfalt, ba si un sistem de drenaj pentru apele pluviale care inunda permanent zona.

Cristian poteras, candidat PD-L
Actualul primar nu a dorit sa comenteze situatia din Giulesti – Sarbi.

 

 

REACTII
Neculai Ontanu, candidat PSD
Primar de opt ani al sectorului 2, Ontanu da vina pe Primaria Capitalei pentru dezastrul de langa Lacul Plumbuita si de pe stradutele din soseaua Andronache: "Nu arata bine ce-i acolo, stiu. Zona a fost asumata de Primaria Capitalei, pentru extinderea retelei de apa si canalizare." Primaria Capitalei a preluat, insa, zona abia din 2007. De ce nu a facut nimic Ontanu pana atunci? "Pentru ca este o zona depresionara si s-a discutat despre o statie de pompare a apei (pluviale – n. red.)". Cat despre acuzele aduse de viceprimarul PD-L Dan Cezar Ionescu, Ontanu contraataca: "Acele sume sunt niste aberatii. Noi avem bugete sociale, dar nu am dat mai mult in campanie. Despre viceprimar pot insa sa va spun ca i-am delegat timp de doi ani competentele pentru extinderea retelei de apa si canalizare. A tot lungit-o pana i le-am luat inapoi. Nu cred ca e vorba de lipsa de vointa, ci de lipsa de competenta".

Dan Cezar Ionescu, candidat PD-L
Actualul viceprimar explica dezastrul de pe strazile din sectorul 2: "Primaria nu a prevazut fonduri pentru zonele acelea. Consilierii PD-L au votat impotriva bugetului, pentru ca era unul strict de campanie electorala, nu pentru prioritatile cetatenilor. Dar bugetul il face primarul care are majoritate in Consiliul Local". Solutia lui Ionescu nu este vreun miracol: "Pur si simplu voi introduce in lucru acele strazi. Cu banii care nu s-au investit in 2006 si 2007, peste 1.500 de miliarde de lei, se putea face totul pentru acele strazi". Viceprimarul spune ca Ontanu a preferat sa cheltuie acesti bani in scop electoral, sub sigla Primariei: "In aceasta luna de campanie s-au cheltuit 4 miliarde de lei pe zi sub forma de ajutoare sociale!". El adauga ca sectorul 2 are 500 de strazi fara asfalt si 300 cu pamant si piatra de rau.

Dragos Dinca, candidat PNL
Directorul Institutului National de Administratie considera ca actualul primar s-a pus pe o "pozitie de forta" cu Apa Nova, care este obligata, prin contract, sa extinda reteaua de apa si canalizare, dar nici nu a vrut sa cheltuiasca din banii Primariei: "Apa Nova are un plan de investitii intins pe 20 de ani. Normal, ei imping aceste investitii spre finalul acestui termen. Eu as incerca sa am o relatie stricta cu Apa Nova, care are tot interesul sa-si largeasca numarul de clienti". Solutia lui Dinca pentru sectorul 2: "Sa se apuce cineva de treaba cum trebuie. Problema resurselor nu se pune, Bucurestiul are bani. Ontanu a reusit sa faca mult prea putin in opt ani: fantani, ceasuri si lalele de otel. Cam tot ce se cumpara in sector costa dublu".

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Real Madrid câștigă Cupa Intercontinentală! Victorie categorică în finala cu Pachuca

Echipa lui Carlo Ancelotti s-a impus cu 3-0 în fața mexicanilor de la Pachuca, adăugând un nou trofeu impresionant în palmaresul său. Real Madrid, deținătoarea...

Vicecampioana României va concura în UEFA Women’s Europa Cup! O nouă oportunitate pentru fotbalul feminin

Federația Română de Fotbal a anunțat participarea vicecampioanei Superligii feminine în noua competiție europeană intercluburi, UEFA Women's Europa Cup, care va debuta în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă