10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPet shopurile: Realitatea din spatele vitrinei

Pet shopurile: Realitatea din spatele vitrinei

Reporterii incognito demonstrează că multe dintre pet shopurile din România sunt dispuse să vândă câini sau pisici despre care nu ştiu nimic, cu acte de sănătate falsificate.

Am cheltuit, în total, 20.000 de lei pe spitalizare şi medicamente pentru căţelul cumpărat bolnav dintr-un pet-shop”, îşi face bilanţul Mihaela Melenciuc, una dintre victimele magazinelor de animale de companie din Bucureşti. Necazurile fetei au început cu un cadou care ar fi trebuit să-i aducă o mare bucurie: prietenii i-au oferit o femelă de buldog francez alb, pe care ea a numit-o Noah. „Puiul a fost achiziţionat de la un magazin de animale. Avea două luni şi o săptămână. Am văzut imediat că are mucozităţi şi abdomenul foarte umflat.

Când prietenii mei l-au cumpărat, li s-a spus că nu pot primi carnetul de sănătate imediat, să vină a doua zi”, ne-a explicat Mihaela. Tânăra a luat legătura cu medicul veterinar al magazinului, care a asigurat-o că nu are de ce să îşi facă griji. „Ne-a spus că abdomenul umflat e o caracteristică normală a rasei. Apoi ne-a acuzat că am ţinut câinele în aer condiţionat, de asta ar fi avut acele mucozităţi.” Neîncrezătoare, a decis să consulte un specialist neutru şi diagnosticul real a fost necruţător. „Noah avea tuse de canisă şi parvoviroză, semn că fie nu a fost vaccinat deloc, fie nu i s-au făcut vaccinurile la timp.” Tratamentul a durat opt luni.

Mihaela Melenciuc a mers în tot acest timp de mai multe ori la magazinul de animale din care fusese cumpărat câinele. Proprietarul i-a râs de fiecare dată în nas. A făcut o reclamaţie şi la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), fără nici un rezultat. „Patronul mi-a spus că nu am acte prin care să dovedesc în justiţie că acel căţel a fost cumpărat bolnav. Iar comisia de anchetă de la DSV nu a găsit nimic în neregulă la magazin.”

Cazul Mihaelei Melenciuc nu e unic. Foarte mulţi români se plâng pe forumurile de specialitate de pe internet că au cumpărat din magazinele de animale pui bolnavi. De altfel, Patronatul Medicilor Veterinari Privaţi din România, prin vocea vicepreşedintelui Constantin Ifteme, afirmă că peste jumătate din patrupedele vândute la canise şi pet shopuri au probleme de sănătate. Plecând de la aceste date, am încercat să vedem care sunt cauzele acestui fenomen. După o investigaţie cu camera ascunsă am descoperit că patronii de pet shop nu sunt aproape deloc interesaţi de provenienţa animalelor pe care le vând, şi cu atât mai puţin dacă acestea sunt sau nu sănătoase. Singura preocupare a acestor comercianţi este profitul. Asta, chiar dacă, în acest domeniu, „marfa” are, potrivit legii şi moralei, dreptul la un tratament decent.

„Un buletin de identitate… doar dacă vine un control”

Am mers mai întâi la pet shopurile unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine de animale din Bucureşti, Animax. Am pretins că avem de vânzare câţiva pui de bichon maltez, la un preţ foarte bun. La primul magazin vizitat, angajatul ne-a explicat că are nevoie doar de buletinul nostru de identitate.

Reporter: Am nişte pui de bichon maltez, de vreo două luni, şi vroiam să-i vindem. Îi dăm mai ieftin, că nu avem toate actele.

Vânzător: În principiu, trebuie să aveţi un buletin de identitate de pe care să se facă o factură de intrare. Adică dumneavoastră sunteţi crescător sau ce scrie acolo… Dacă vine un control, să avem şi noi o dovadă că l-am luat de la cineva, nu de pe stradă.

Am făcut o nouă încercare, la o altă unitate Animax din Capitală. Aici singura problemă a angajatelor era legată doar de faptul că au deja pe stoc câţiva bichoni şi nu ar mai putea să se încarce şi cu marfa noastră. 

Reporter: Am şi eu nişte căţei de vânzare.

Vânzător: Ce căţei?

R.: Un pui de dog de bordeaux şi de bichon.

V.: Noi aici nu avem nevoie, că mai avem unu’. Nu s-a dat ăla, e de o lună aici.

R.: Al meu îl daţi după, dacă e.

V.: Da, după, vorbim atunci.

R.: Bichonul la 50 de euro e ok, nu?

V.: Da.

R.: Dacă îl vindeţi pe ăla, pot să îl aduc pe al meu, nu?

V.: Da, da, da.

 

„Şi dacă-l cumpără şi dă colţu’?”

Cea mai mare surpriză ne-a rezervat-o însă pet shopul Terradom, amplasat pe Calea Moşilor din Capitală. I-am explicat angajatei, care s-a recomandat cu numele Oana, că avem cinci pui de bichon maltez nevaccinaţi şi pentru care nu garantăm că sunt sănătoşi. Deşi a văzut animalele doar în poze, Oana a fost extrem de încântată de preţul mic pe care îl ceream şi a acceptat să intermedieze vânzarea lor prin magazinul pe care îl reprezintă.

Reporter: Am nişte pui de bichon maltez şi am vrea să-i dăm. Albi, de vreo două luni. Singura chestie e că nu prea avem acte pentru câini şi îi dăm ieftin, 50 de euro pe unu’, din cauza asta.

Vânzător: Sunt vaccinaţi?

R.: Nu.

V.: Păi, aduceţi nişte poze, să-i vedem.

Cum puii nu existau în realitate, am căutat pe internet o fotografie cât mai realistă cu bichoni, am ales una la întâmplare şi a doua zi am mers din nou la pet shopul de pe Calea Moşilor.

Reporter: Am vorbit ieri despre nişte bichoni şi mi-aţi spus să vă aduc poze. Nu-s chiar de cea mai bună calitate, că le-am făcut cu telefonul.

Vânzător: Şi cum aveţi, băieţi, fetiţe?

R.: Doi băieţi şi trei fetiţe. Sunt cinci.

V.: Care e preţul dumneavoastră?

R.: 50 de euro, am zis eu. Tocmai din cauza asta, că n-am nici un act pentru ei. Sunt ai prietenei mele, dar nu prea s-a ocupat să scoată acte şi chestii din astea.

V: Lăsaţi-mi numărul dumneavoastră de telefon şi cum apare un client, vă sun.

Ulterior, am decis să verificăm dacă vânzătoarea chiar are de gând să intermedieze vânzarea bichonilor fără acte. Un alt reporter al României Libere s-a prezentat la magazin pentru a cumpăra, chipurile, un căţel. Oana i-a recomandat chiar puii din pozele pe care le-am adus noi, ba chiar a garantat pentru sănătatea lor.

Reporter: Căţeluşi nu aveţi?

Vânzător: Am de la cineva nişte puiuţi de bichon, dar vrea 100 de euro fiecare.

R.: Şi ăştia au carnet de sănătate, au ceva?

V.: Au primul vaccin.

R.: Deci au carnet de sănătate.

V.: Da, au carnet. 

R: Dar dumneavoastră ce-mi recomandaţi, dincolo de preţ? Să iau de la canisă sau de la proprietar?

V.: Sincer, de la domnul ăsta (n.r.- jurnalistul sub acoperire), nu de la canisă.

R.: De ce?

V.: Pentru că vine cu câinele, ştiţi ce are şi mai ales că puteţi vedea mămica puilor. Pe când la canisă… Trăim în România.

R.: Nu-s hrăniţi cum trebuie?

V.: Nu. Se pot face foarte multe, se pot aranja foarte multe.

După ce l-a convins pe reporterul deghizat în potenţial client că puii sunt sănătoşi, Oana ne-a sunat pentru a ne înştiinţa că ne-a găsit un cumpărător şi că trebuie să încropim rapid un carnet de sănătate. Practic, vânzătoarea alesese să-şi mintă cu neruşinare clientul, în favoarea noastră, deşi nu ne văzuse decât de două ori în viaţă. 

Vânzătoare: Vezi că a venit tipa asta şi vrea o fetiţă. Dar
ţi-am zis, fă-i vaccin, fă-i ceva.

Reporter: Am înţeles, da, da. Eventual vin la tine mai devreme.

V.: Păi, dar tu nu le-ai făcut nimic până acum?

R.: Păi, n-am mai făcut nimic de atunci, am zis să aştept.

V.: Cât au?

R.: Două luni. 

V.: Două luni? Aoleu. Şi dacă-l ia tipa şi dă colţu’?

R.: Dacă au rezistat două luni la mine, bănuiesc că nu sunt bolnavi. Nu prea m-am preocupat, ce-i drept.

V.: Nu poţi să le faci vaccin la noi. Du-te pe acolo, pe unde stai tu, şi fă-i un vaccin. Şi aşa e cam târziu.

R.: Mă ocup mâine dimineaţă de chestia asta.

V.: Eu zic că în seara asta, măcar să nu vadă aceeaşi dată cu aceea a vânzării. 

 

Autorităţile sunt depăşite

În ciuda evidenţelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spune că până acum nu a descoperit nici un pet shop care să vândă animale bolnave, potrivit unui comunicat al acestei instituţii trimis redacţiei noastre. „Nu au fost identificate asemenea aspecte”, ne-a precizat şeful Direcţiei de Inspecţie şi Control, Dan Şerban.

„O întâmplare nefericită”

Daniela Grigore şi-a dorit foarte mult un căţel şi a decis să cumpere o căţeluşă chihuahua de pe internet. Bucuria că şi-a îndeplinit dorinţa a fost scurtă. „Căţeluşa s-a dovedit a fi ieşită cu mult din standardele de înălţime şi are şi o boală psihică. După multe investigaţii şi sute de lei cheltuiţi pe tratamente, am ajuns la diagnosticul de sindrom Cushing”, ne-a declarat femeia. Acest sindrom este o anomalie care apare atunci când organismul este expus la o cantitate prea mare a hormonului numit cortizol. Boala duce, printre altele, la tulburări de comportament. „Faptul că această boală nu poate fi practic tratată la rasa chihuahua, întrucât este foarte sensibilă, ne-a terminat”, afirmă Daniela Grigore. Ea susţine că a luat legătura cu proprietarii canisei care i-au răspuns în bătaie de joc. „Mi-au spus că nu sunt de vină, că nu este responsabilă în nici un fel şi că este doar o întâmplare nefericită. Întâmplare nefericită pe banii mei şi pe implicarea mea emoţională pentru acest căţel”.

Preţul, primul motiv de suspiciune?

Majoritatea câinilor care ajung în pet shopuri nu sunt de rasă pură, afirmă Constantin Ifteme, vicepreşedintele Patronatului Medicilor Veterinari Privaţi din România (PMVPR). „Mai mult, ajung animale bolnave. Chiar şi atunci când sunt sănătoşi, puii se îmbolnăvesc în magazin, în primul rând din cauza spaţiului de prezentare. Într-un astfel de ţarc sunt ţinute şi şapte animale. Vin doi dintr-un loc, trei din alt loc şi tot aşa. În momentul în care sunt puşi împreună, chiar dacă ei nu manifestă clinic probleme de sănătate, riscă să se îmbolnăvească unii de la alţii. Puii nu sunt scoşi deloc afară, nu sunt ţinuţi la razele soarelui, e umezeală, microclimatul e necorespunzător. Chiar dacă ajung acolo sănătoşi, într-o săptămână se vor îmbolnăvi”, explică medicul veterinar.

Acesta susţine că preţul mic al animalelor vândute în astfel de unităţi ar trebui să dea de gândit potenţialilor cumpărători. „La o canisă adevărată, nu iei un câine cu 200-300 de euro. Ei au o tradiţie, au câştigat nişte concursuri, au nişte diplome. Un căţel din acela costă minimum 500 de euro. Ştiu canise din România care respectă toate legile şi dau câinii cu peste 1.000 de euro, chiar până la 2.500 de euro”, menţionează vicepreşedintele PMVPR. Cei care transformă animalele într-o marfă nu se sfiesc să falsifice documentele acestora, pentru a le vinde mai repede. Iar practica e tot mai răspândită. „De multe ori puii vin din Ungaria şi Polonia cu carnete de sănătate false, în care nu scrie clar rasa, nu scrie vârsta. Şi în România se practică chestia asta, cu carnete false. Majoritatea consideră animalele ca pe o marfă perisabilă, ca pe o piersică.”

 

Mulţumim www.microbest.ro pentru furnizarea echipamentelor cu care s-a realizat materialul video.

Cele mai citite

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...

Donald Trump Jr. a efectuat o vizită privată în capitala Groenlandei

Donald Trump Jr., fiul cel mare al fostului președinte american Donald Trump, a efectuat o vizită privată în capitala Groenlandei, Nuuk, la scurt timp...

Inteligența artificială poate descoperi mai multe cazuri de cancer de sân

Un studiu recent demonstrează că utilizarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de depistare a cancerului de sân poate îmbunătăți semnificativ rata de detectare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă