-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPe urmele comorii pierdute a ultimului ţar al Rusiei

Pe urmele comorii pierdute a ultimului ţar al Rusiei

Submarinele Mir, pe urmele misterului de 90 de ani

Bair Tsyrenov, cercetător în cadrul Fondului de Protecţie al Lacului Baikal,  înainta liniştit cu submarinul său Mir, la 400 de metri adâncime, în pântecul liniştit al lacului. Deodată, ceva auriu a strălucit în faţa luminilor submersibilului. La început, cei trei membri ai echipajului au descoperit grinzi de oţel care arătau ca şinele de tren. Apoi au observat că aceste grinzi aveau o neobişnuită strălucire, de parcă ar fi fost poleite cu aur, povesteşte Tsyrenov pentru publicaţia germană Der Spiegel.

În ultimii doi ani, cele două submersibile de explorare Mir (faimoase pentru că au oferit  primele imagini din adâncuri  cu Titanicul), care operează de obicei în apele Oceanului  Atlantic şi Indian, au lucrat în apele lacului Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce. 

Expediţia celor două submersibile trebuia ar fi trebuit să se încheie în august. Însă descoperirea lui Tsyrenov a iniţiat o nouă misiune: acum submarinele caută tezaurul ultimului ţar, care lipseşte de 90 de ani şi care, potrivit legendei, zace pe fundul lacului siberian.

5.000 de lăzi şi 1700 de saci cu aur

Experţii ruşi şi jurnaliştii cred că descoperirile recente fac parte din aurul pe care amiralul Aleksandr Kolchak, conducătorul „gărzilor ale” (organizaţie anti-bolşevică) l-ar fi luat în stăpânire în timpul războiului civil din Rusia. Într-o mare ofensivă din 1919, Kolchack şi armata sa au izgonit trupele bolşevice din Kazan, un oraş la est de Moscova, şi au preluat controlul asupra rezervei de aur ruseşti, care fusese ascunsă la Kazan la cererea ţarului Nicolae al II-lea.

Temându-se că trupele gemane ar putea să pună mâna pe tezaur în timpul Primului Război Mondial, Nicolae al II-lea  a dat ordin ca 500 de tone de aur să fie transportate de la Sankt Petersburg  la Kazan. Aurul, care valora 650 de milioane de ruble, a fost depus în  5.000 de lăzi şi 1.700 de saci, trupele cerând 40 de vagoane de tren pentru călătorie.

Kolchack nu au avut însă prea mult noroc după victoria de la Kazan. Deşi le cerea trupelor să lupte în continuare împtriva regimului bolşevic autoritar, Kolchack însuşi a instaurat ulterior un regim de dictatură militară în zona pe care o controla.  După ce „roşii” au pornit o contraofensivă, amiralul a fost capturat de trupele sovietice şi a fost executat prin împuşcare.

S-a scufundat aurul în lac?

Corpul de armată cehoslovac, care a luptat contra bolşevicilor alături de Kolchak, a oferit guvernului de la Moscova valoarea a  410 milioane de ruble în aur pentru a-şi asigura întoacerea acasă.  Dar ce s-a întâmplat cu restul? Urme ale aurului s-au pierdut în Siberia. 

Potrivit legendei, gărzile albe au încercat să traverseze  lacul Baikal cu trenul, cu toate că şinele erau îngheţate din cauza iernii. Dar greutatea vagoanelor a spart gheaţa şi trenul s-a prăbuşit în lac. Chiar şi acum, trenul este folosit pentru a traversa lacul în timpul iernii. 

Mulţi dintre cei interesaţi de tezaur speră că descoperirea senzaţională va fi confirmată.  Anul trecut, unul  din submarinele Mir a găsit fragmente de cale ferată în timpul unei scufundări, dar şi câteva  lăzi cu muniţie  datând din perioada războiului civil. Cu toate astea, istoricii au îndoieli că acesta este aurul ţarului.  Este mult mai probabil ca aurul să nu se fi pierdut, afirmă ei. Se poate ca „alibi” să fi luat tezaurul, să-l fi scos din ţară şi să-l depoziteze în bănci din Marea Britanie şi Japonia. O altă ipoteză  este că  cehii care se retrăgeau l-au luat cu ei şi astfel se explică prosperitatea  neaşteptată a ţării  în anii ’20.

„Pentru moment, este greu să afirmăm că este chiar aurul pe care-l transporta Kolchak”, a declarat Tsyrenov pentru Der Spigel. „Din nefericire, nu am reuşit să recuperăm niciunul dintre cuferele cu aur”, a adăugat unul din colegii lui, Roman Afonin. 

Dar Bair Tsyrenov şi colegii săi, care se pregătesc pentru următoarele scufundări, încearcă acum să rezolve misterul aurului ţarului. Orice s-ar întâmpla, conchide Afonin, „legenda va  dăinui.” 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă