Sociologul Ovidiu Voicu a spus, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că Partidul Poporului, formaţiune condusă de Dan Diaconescu „are şanse mari să intre în Parlament”, fiind cotat acum în sondaje la circa 7-8 procente, iar în timpul campaniei electoral ear putea să crească însă „nu foarte mult. Ştim acest lucru din experienţa PRM care tot timpul, înainte de alegeri avea simpatii mai multe decât în timpul campaniei când oamenii sunt mai atenţi şi îşi dau seama cu cibne au de a face”.
„Partidul Poporului a luat locul PRM, acel partid anti-sistem care spune că totul este rău, toţi fură şi venim noi să facem ordine”, mai explică sociologul.
Ovidiu Voicu a mai explicat şi împărţirea dreapta-stânga-centru a României. Sociologul a argumentat că, potrivit studiilor, în ultimii cinci ani „un sfert din populaţie la dreapta, un sfert grupaţi la stânga, restul sunt grupaţi la centru” numai că „în octombrie 2010 „am avut un salt – a fost o creştere bruscă până la 30% a celor de dreapta şi am avut o scădere a celor care ar alege valori de stânga, în plin program de austeritate” pentru ca în iunie 2011, lucrurile au revenit la normal „dreapta e puţin mai mare, dar scade şi stânga urcă”. Sociologul explică aceste fluctuaţii prin faptul că preşedintele Băsescu şi cabinetul Boc „au convins că în acel moment de criză reformele de dreapta sunt necesare, numai că au convins retoric şi nu în fapte”.
În acest context, ceea ce poate face Mişcarea Populară este „să salveze dreapta în sine pentru că va spune că, de fapt, Guvernul nu a luat măsuri de dreapta, a încercat, iar în al doilea caz, sunt acei oameni de dreapta, mai informaţi, care aşteaptă pe cineva care să le preia dorinţa ” fiindcă ei sunt acum „undeva între dezamăgirea eşecului măsurilor luate de guvernul de dreapta şi discursul de stânga al celuilalt bloc”.
Ovidiu Voicu a mai explicat şi că electoratul liberal, după măsura luată de Guvernul Tăriceanu legată de mărirea pensiilor şi alte măsuri de stânga, „a suferit o transformare, a devenit plat, nu mai este dinamic, nu este nici atât de conservator şi de nemişcat, la fel ca cel al PSD. Probabil că prin USL, cei mai mulţi dintre potenţialii votanţi PNL sunt pierduţi de aliantă şi există riscul să rămână în afara votului cu totul”.
Remanierea lui Boc, un pariu riscant pentru PDL
Sociologul a mai analizat şi ipoteza remanierii lui Emil Boc ar fi „un pariu riscant pentru PDL”, însă „ar fi profitabil să găsească un om nou care să capitalizeze o creştere economică în 2012, în condiţiile în care amână alegerile locale, dar e riscant”.
În ceea ce priveşte Partidul Noua Republică a lui Mihai Neamţu, lansat în spaţiul virtual, Ovidiu Voicu crede că „este cam târziu să fie lider, are o notorietate destul de scăzută” şi ar trebui „să fie mult mai prezent în spaţiul public”. În plus, una din problemele lui Mihai Neamţu ar fi formarea sa „conservatoare de dreapta” din cauza căreia de pildă, s-a declarat „în favoarea interzicerii avortului care ţin de pregătirea sa teologică”, fapt care, în opinia lui Voicu, „nu ar fi posibilă în România din cauza traumei a ceea ce s-a întâmplat în timpul regimului comunist”.