Cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sfinte orașe din lume, capitala spirituală a Indiei ademenește acum pelerinii culinari, transformându-se într-un paradis vegetarian, potrivit BBC.
Varanasi este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe de pe Pământ și unul dintre cele mai sfinte.
Într-o țară în care 80% din populație este hindusă și 20% dintre locuitori sunt vegetarieni, opțiunile fără carne sunt omniprezente în India. Dar ceea ce face ca bucătăria vegetariană din Varanasi să fie atât de interesantă este modul în care specialitățile sale sattvice și vegetariene sunt direct influențate de spiritualitate, conform Digi24.
Un meniu sattvic se bazează pe principiile ayurvedice și aderă la cele mai stricte standarde de vegetarianism prescrise de Sanatana dharma, o formă absolută de hinduism. Ca atare, folosirea cepei și usturoiului la gătit este interzisă, pentru că despre aceste ingrediente se crede că cresc furia, agresivitatea și anxietatea, printre altele.
Bucătarul șef Vikas Khanna, din New York, care gătește într-un restaurant cu stele Michelin, a spus că a fost absolut încântat de clătitele vrat ke kuttu cu făină de hrișcă servite într-un singur templu din Varanasi. „Am încercat tot posibilul să le prepar în bucătăria mea din Manhattan. Au un gust delicios”, a spus Khanna.
Atul Kochhar deține un restaurant cu două stele Michelin în Londra și l-a numit, Benares (numele Varanasi în timpul dominației britanice). În cartea sa de bucate bucătarul prezintă rețete vegetariene, cum ar fi clătite cu năut și salată de roșii tradițională, care evidențiază combinațiile de arome dulci.
„Aproape fiecare gospodărie hindusă din Varanasi are în casă un altar dedicat lui Shiva (un fel de Dumnezeu al lor). Să mănânci carne acasă este de neconceput”, a explicat Abhishek Shukla, un shastri (preot) de la faimosul templu Kashi Vishwanath din Varanasi. „A rămâne sattvic este o prioritate pentru cei care doresc să dobândească mântuirea. Carnea, ceapa și usturoiul sunt interzise.”
În mod tradițional, multe restaurante din Varanasi au servit carne pentru a satisface turiștii occidentali și pelerinii hinduși non-vegetarieni. Dar, în 2019, guvernul hindu-naționalist a interzis vânzarea și consumul de carne pe o rază de 250 de metri față de toate templele și siturile de patrimoniu din Varanasi. Acest lucru a încurajat restaurantele să înceapă să prepare rețete locale vegetariene și sattvice care au fost transmise din generație în generație, dar care anterior nu erau disponibile turiștilor.
Un bucătar al unui restaurant de lux din Varnasi, a spus că interdicția de carne, începând cu 2019 a stimulat creativitatea în rândul unei noi generații de bucătari din Varanasi. Deși gătise pentru indieni celebri și vedete internaționale, cea mai mare onoare a lui a fost când a venit bucătarul Khanna să guste din mâncarea lui. Bucătarul “cu stele Michelin’’ s-a aplecat și a atins picioarele lui Verma. “Nu o voi uita niciodată”, a spus Verma.