-1.2 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodOameni scosi din spitale si aruncati intr-un bazin

Oameni scosi din spitale si aruncati intr-un bazin

Peste 50 de procurori militari au fost implicati in anchetele derulate la Sibiu, dupa 1990, in legatura cu mortii si ranitii, distrugerea unor importante obiective si arestarea de catre cadrele armatei a circa 6 sute de asa-zisi teroristi. „Teroristii” au fost retinuti in cea mai mare parte la UM 01512 Sibiu pe diferite termene, de la cateva zile la cateva saptamani si luni. Acest lucru a facut obiectul cercetarii organelor de procuratura care in toate cazurile au pronuntat solutii definitive in sensul ca niciunul din cei retinuti nu a desfasurat actiuni cu caracter terorist.

Ofiterii de la armata au justificat la acea vreme arestarile, in parte, in baza alarmei de lupta „Radu cel Frumos” care constituie ultima alarma ce se da in cazul unui conflict armat. Pe toata perioada, toti cei lipsiti de libertate in mod ilegal au fost supusi la tratamente neomenoase.
Cele petrecute sunt cu atat mai greu de inteles mai ales daca tinem seama de faptul ca, incepand cu data de 22 decembrie 1989, ora 12, Securitatea si Militia din Sibiu fusesera decapitate prin arestarea comandantilor celor doua institutii. Raspandirea unor zvonuri privind „securistii-teroristii” a condus la haituirea a sute de oameni, maltratari si omoruri. Retinerea civililor si a unor cadre de la Securitate si Militie s-a facut la gramada, uneori ajungandu-se la situatii incredibile in care bolnavii de pe patul de spital, unii cu suferinte grave, altii proaspat operati erau ridicati de armata, batuti si aruncati in bazinul de inot de la o unitate militara, fara a li se asigura niciun fel de ingrijire sau asistenta medicala.

Tomberonul si studentul nedumerit

Radu Serban Dinu a fost retinut impreuna cu Iosif Szakacs in dimineata zilei de 24 decembrie 1989 de un ofiter de la UM 01512 Sibiu si doi militari din subordinea col. Aurel Dragomir. Au fost dusi la sala de sport UM 01512. Motivul retinerii? Atat Serban Dinu, cat si prietenul acestuia „indraznisera” sa iasa din bloc pentru a duce gunoiul la tomberonul din apropierea blocului nr. 2 de pe str. Moscovei. Serban Dinu era pe atunci student si nu intelegea de ce este retinut cu toate ca s-a legitimat si la perchezitia ce i s-a facut nu a avut asupra sa lucruri care sa atraga suspiciuni ca ar fi terorist. Colegul sau, Iosif Szakacs, era de profesie mecanic auto si student la seral, la TCM. Cei doi au fost arestati si dusi sub amenintarea armei la UM 01512 pentru ca au dus gunoiul casnic la tomberon.
Un alt mare ghinionist a fost Nicolae Crisca. La data de 25 decembrie 1989, Crisca, de profesie conducator auto, a mers la o tutungerie din Piata Republicii sa cumpere un pachet de tigari. A fost retinut si dus la UM 01512 pentru simplul motiv ca nu a fost crezut cand a spus unui grup de tineri ca directorul sau este la birou. A fost retinut ilegal „la bazin” pana in luna febrarie 1990.
Nicolae Grecu, electrician auto, avand acasa 7 copii a fost retinut la data de 23 decembrie 1989, in timp ce se deplasa pe str. Gheorghe Gheorghiu-Dej. Fara explicatii, pur si simplu, a fost obligat sa mearga la UM 01512. A fost bagat „la bazin” pana la data de 25 decembrie 1989.

Batrana cu spray-ul
a fost pusa sub paza militara

Constantin Carneci, fost ofiter de securitate la Sibiu, a fost oprit pe strada in ziua de 22 decembrie 1989, in jurul orei 16 si dus la UM 01512. A fost perchezitionat si i s-au retinut urmatoarele bunuri (corpuri suspecte?!): un palton gri, un veston pentru barbati, palarie de culoare gri marimea 57, un fular, un ceas electronic marca „Anker”, o camasa, o cravata, doua stilouri chinezesti, o pereche de manusi si mai multe pixuri. Constantin Carneci a declarat in fata anchetatorilor ca, dupa ce a fost dezbracat si a ramas in pantaloni si maieu, a fost inchis „la bazin” timp de mai multe zile. Lucrurile confiscate nu i-au mai fost restituite niciodata.
Anelise Bonfert era pensionara si avea 62 ani. La data de 26 decembrie 1989, femeia s-a deplasat la unitatea CEC din Piata Revolutiei unde intentiona sa depuna, pentru „cauza revolutiei” o suma de bani in contul „Libertatea 89”. Cu aceasta ocazie, cativa militari au observat ca batrana avea un spray in buzunarul hainei. Au retinut-o imediat ca suspecta si au condus-o sub paza militara la sediul UM 01512 Sibiu, unde a stat in mod ilegal si in conditii improprii de viata, pana la data de 28 decembrie 1989.
La data de 28 decembrie 1989, dactilografa Valeria Stanciu a fost chemata la UM 01512 pentru a preda legitimatia de serviciu, ocazie cu care a fost retinuta. Pe durata retinerii, Valeria Stanciu a fost cercetata de ofiterii de la UM 01512 pe motiv ca ar fi dactilografiat materiale referitoare la demonstranti.

Ranitii-impuscati
au fost arestati si lasati sa moara

Col. Aurel Dragomir si cpt. Francisc Toba, insotiti de militari inarmati, au ridicat din sectiile spitalelor, incepand cu data de 23 decembrie 1989, mai multe persoane ranite prin impuscare, unele in stare foarte grava si pe care le-au transportat la UM 01512, in ciuda protestelor cadrelor medicale. Numeroase persoane ranite au fost retinute la UM 01512, unele aruncate de-a valma in cuva unui bazin de inot.
Silviu Chiran a fost internat la data de 22 decembrie 1989, ora 17,20, cu diagnosticul de „plaga impuscata transfixianta scrot paratesticulara dreapta; plaga fesiera impuscata cu schije restante; plaga transfixianta in treimea superioara a coapsei stangi”. Suferise operatii chirurgicale, avea instalate sonda uretrala si tuburi de dren, avea bandaje etc. La data de 23 decembrie 1989, ora 19,15, pacientul a fost ridicat din Spitalul Judetean Sibiu de col. Aurel Dragomir si predat la UM 01512, dezbracat. A fost abandonat intr-o sala de sport a unitatii, fara hrana, cu apa insuficienta, in frig si mizerie, lipsit de orice forma de ingrijire si fara asistenta medicala. La data de 25 decembrie 1989, Silviu Chiran a decedat.
Din raportul de expertiza medico-legala a rezultat ca victima ar fi avut sanse de supravietuire daca nu ar fi fost abandonata in incinta UM 01512 Sibiu, fara asistenta medicala, fapt care pe de-o parte a intrerupt terapia si posibilitatile de diagnostic, pe de alta parte a favorizat evolutia rapida a procesului infectios. Culmea, Silviu Chiran fusese impuscat, in mod nejustificat, in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 chiar de militarii de la UM 01512 Sibiu, aflati sub comanda col. Aurel Dragomir.

„Fiul unitatii” avea garda personala

In legatura cu retinerea sa la UM 01512, martorul Danut Muresan a povestit anchetatorilor tratamentele la care erau supusi cei considerati pe nedrept „teroristi”. Despre lt. col. Aurel Dragomir relatarile sunt absolut halucinante, descrierile vizand mai degraba un personaj scapat de la balamuc: „La un moment dat a aparut in sala de sport, lt. col. Dragomir care era echipat ca de razboi, cu casca pe cap, inconjurat de o garda personala si care s-a adresat celor din sala: „Sunt fiul acestei unitati si am ordin sa rad Sibiul de pe fata pamantului pana la nimicirea tuturor teroristilor””.
Sute de oameni erau inghesuiti, intr-o mizerie de nedescris in sala de sport a UM 01512. „Am fost tinuti in pozitia in genunchi din seara de 22 decembrie 1989, pana a doua zi, cand celor care aveam mainile legate la ceafa, ca o favoare, ni s-au legat mainile la spate. Din acea zi, ni s-a permis sa ne strangem unul langa altul, spre a ne mai putea incalzi. De asemenea, ni s-a dat voie sa stam in sezut. Cred ca a doua zi a fost adus pe o foaie de cort sau patura, un barbat, care a fost pur si simplu aruncat langa noi si am crezut ca este mort. Un coleg, Nicu Silvestru, a vrut sa-l acopere pe cel adus cu haina sa, dar a fost impiedicat de un ofiter care l-a lovit violent cu piciorul in zona fetei si a pieptului. Cand trebuia sa ne facem necesitatile, ni se impunea sa mergem in genunchi pana la WC. Acolo era o mizerie inimaginabila. Dupa ce ajungeam la WC, eram luati la bataie. Imi amintesc o scena, cand niste ofiteri MApN au adus franzele pe care le-au rupt in bucati si le-au aruncat pur si simplu, in mijlocul militarilor in termen de la jandarmi. Acestia nu aveau mainile legate cum le aveam noi si ne dadeau, pe furis, cate o bucatica de paine”, a declarat Danut Muresan.

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă