-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodO autoritate credibila si performanta

O autoritate credibila si performanta

Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei: „Nu trebuie uitat ca autoritatea de concurenta din Romania este integrata de facto in Uniunea Europeana si ca exista o particularitate a capitolului Concurenta fata de celelalte 30 de capitole, si anume aceea ca prevederile acquis-ului comunitar in domeniu trebuie transpuse in practica de la data finalizarii negocierilor si nu in momentul aderarii sau la finele unor perioade de tranzitie. Ca viitor stat membru, Romania are obligatia sa-si adapteze continuu legislatia la cea comunitara atat in domeniul antitrust, cat si in domeniul ajutorului de stat, in aceleasi conditii dinamice ca si Comisia Europeana.
Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri a fost demarat in urma cu un an un amplu proces de promovare a culturii concurentei in Romania care defineste rolul proactiv pe care il are in piata acest organism. In atingerea acestui obiectiv primordial, au fost organizate numeroase seminarii si conferinte, inclusiv in cadrul unor targuri si expozitii, au fost publicate diverse materiale pentru diseminarea regulilor de concurenta. Tot in acest sens a fost intensificat dialogul cu autoritatile, cu organele judecatoresti si cu operatorii economici asupra regulilor stricte in domeniul concurentei. In cadrul acelorasi demersuri au fost incheiate acorduri de parteneriat cu reglementatorii de pe piata, cu diferite organizatii guvernamentale si asociatii profesionale.
Rezultatul aplicarii legislatiei („the enforcement record”) a fost barometrul pe care Comisia Europeana s-a bazat in evaluarea progreselor inregistrate de Consiliul Concurentei. Astfel, in domeniul concurentei Consiliul s-a concentrat asupra descoperirii si sanctionarii celor mai grave incalcari ale legii prin analizarea mecanismelor de piata si deschiderea de investigatii din oficiu. Urmare acestor rezultate concrete au fost identificate unele carteluri importante care au fost sanctionate cu amenzi mari si s-a dispus eliminarea oricaror intelegeri de tipul respectiv. Printre obiectivele deja concretizate se afla intensificarea activitatii cu caracter preventiv de monitorizare si supraveghere a comportamentului agentilor economici pe piata, precum si a functionarii normale a mecanismelor specifice unei economii de piata. In acest sens a fost elaborat la inceputul anului un document in care au fost stabilite sectoarele prioritare, in corelatie cu ceea ce se intampla la nivel european, din punct de vedere concurential evidentiindu-se telecomunicatiile, media, transporturile, energia, bancile, asigurarile si constructiile.
Consiliul Concurentei s-a deschis foarte mult spre comunicare si spre transparenta iar rezultatele se vad. Oamenii incep sa inteleaga ca ceea ce face autoritatea de concurenta face in primul rand pentru ca Romania sa intre in familia europeana asa cum trebuie, iar investitorii sa fie incredintati ca avem un climat concurential de cooperare care ii stimuleaza in activitatile lor. Imbunatatirea activitatii a fost apreciata de Comisia Europeana si in acest context au venit ultimele declaratii ale comisarului european pentru Concurenta, doamna Neelie Kroes, care a aratat ca Romania nu inregistreaza „probleme deosebite” in acest domeniu. Aceasta inseamna ca progresele sunt reale si a putut fi dovedit acest lucru. Perioada care mai desparte Romania de momentul aderarii va fi proba de foc pentru a demonstra ca sunt depuse toate eforturile necesare punerii in practica a angajamentelor asumate.
O alta prioritate majora a Consiliului a reprezentat-o pregatirea integrarii Consiliului Concurentei in familia europeana, ceea ce s-a concretizat prin consolidarea relatiilor sale cu alte autoritati de concurenta, in special cu cele din statele membre. Pana in prezent au fost incheiate acorduri de cooperare cu autoritatile de concurenta din Franta, Portugalia si Ungaria, iar alte acorduri de cooperare cu autoritati din alte state sunt in curs de realizare. Chiar daca nu s-au incheiat acorduri formale, relatii foarte stranse au existat cu autoritatile de concurenta din Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Austria si Belgia, in timp ce Consiliul isi propune consolidarea pozitiei sale in relatia cu organizatiile internationale, cum sunt OCED, UNCTAD si reteaua internationala de concurenta (ICN)”.

Cele mai citite

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...
Ultima oră
Pe aceeași temă