-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood"Nici Romaniei nu trebuie sa-i convina sa exporte produse subventionate"

„Nici Romaniei nu trebuie sa-i convina sa exporte produse subventionate”

Problema ajutoarelor de stat este deosebit de complexa. In ce consta complexitatea acestei probleme?
In primul rand, trebuie clarificat cine acorda si cine monitorizeaza ajutoarele de stat, deoarece sunt foarte multe organisme implicate. Ajutoarele respective sunt acordate de autoritatile centrale sau locale, prin acte normative care acorda facilitati anumitor companii. Pe de alta parte, Consiliul Concurentei are rolul de a autoriza si monitoriza aceste situatii. In urma evaluarilor, se constata daca aceste ajutoare corespund sau nu criteriilor europene in domeniu. Pentru o mai buna functionare a sistemului, a aparut nevoia armonizarii actiunilor, in care sens a fost creat Comitetul interministerial in domeniul concurentei. Reglementarile privitoare la ajutoarele de stat nu pot fi aplicate cu aproximatie. Nimanui nu-i convine ca pe piata proprie sa primeasca produse subventionate. Nici macar Romaniei n-ar trebui sa-i convina sa exporte produse subventionate, pentru ca astfel subventioneaza bugetele tarilor importatoare.
Apropo de investigatii, cum a evoluat acest mecanism de lucru si care au fost rezultatele concrete? Aveti argumente ca s-au realizat progrese?
Avem aceste argumente. Pentru integrarea europeana, trebuie avute in vedere trei elemente: armonizarea legislativa, capacitatea administrativa, obiective care au fost realizate integral, si aplicarea efectiva a regulilor de joc. In ceea ce priveste ultimul element, am dispus examinarea prealabila a tuturor potentialelor masuri de ajutor de stat. De aceea, este deja o practica participarea Consiliului Concurentei, la nivel de vicepresedinte, la reuniunile pregatitoare ale sedintelor de guvern. De asemenea, se recurge la investigatii, in special din proprie initiativa. Daca se constata ca unele ajutoare au fost ilegale, se trece la recuperarea acestora. Daca in 2003 nu a avut loc nici o investigatie, anul trecut numarul lor a fost de cinci. Cresterea notabila a fost inregistrata in acest an, cand numarul investigatiilor efectuate pana in prezent a fost de 19. Dintre acestea, patru s-au soldat cu decizia de recuperare a sumelor respective. Este cazul societatilor Terom Iasi, Aris si Laminorul Braila. Si in cazul a 31 de companii din zonele defavorizate s-a luat masura recuperarii unor sume. De altfel, in acest an au avut loc peste 5.000 de controale vizand zonele defavorizate, zonele libere, ajutoarele de restructurare, industria autovehiculelor si cea a construc-tiilor navale.
Integrarea in Uniunea Europeana ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru mediul de afaceri din Romania? Se vorbeste despre sistarea ajutoarelor de stat.
In nici un caz integrarea nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Ajutoarele de stat nu sunt de vocatie europeana, ci internationala, insa trebuie respectate regulile. Ele nu vor fi stopate, ele vor continua, insa cu respectarea stricta a legislatiei. Vom trece de la ajutoarele individuale la scheme de ajutor, mai ales pe domeniile orizontale. Vor fi vizate, in principal, IMM, cercetarea-inovarea, mediul inconjurator si dezvoltarea regionala.
Credeti ca ne-am facut temele astfel incat raportul de tara din aceasta luna sa reflecte pozitiv evolutia din Romania?
Astazi, pot aprecia ca in domeniul ajutoarelor de stat au fost inregistrate progrese concrete. Acest lucru a fost posibil prin cooperarea permanenta cu Comisia Europeana, mai ales in cadrul mecanismelor de preconsultare si cu autoritatile romane. Prin rapoartele pe care din doua in doua luni le trimitem la Comisie incercam sa dam imaginea exacta a actiunilor pe care le intreprindem in acest sens. De asemenea, suntem sustinuti, la nivel de experti, de specialisti din Regatul Unit si Germania. Vreau insa sa precizez ca aceste progrese nu trebuie sa ne adoarma.
Trebuie continuata cu fermitate aplicarea regulilor jocului, deoarece aceasta problema nu este una a Comisiei Europene, ci a Romaniei. Este imperios necesar sa ne facem temele si de acum inainte, astfel incat raportul de tara din aprilie 2006 sa nu reprezinte un motiv de activare a clauzei de salvgardare pe capitolul VI privind concurenta, iar Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Cele mai citite

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă