6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMy Dream, un vis devenit realitate

My Dream, un vis devenit realitate

Cine a văzut fotografii din spectacolul „My Dream” nu se îndoieşte că protagoniştii sunt artişti de renume mondial ce pot concura cu orice alt nume celebru din industria showbizului internaţional. Ceea ce, din punct de vedere artistic, este perfect adevărat. Diferenţa constă însă în poveştile cutremurătoare care se află în spatele fiecărui artist din această trupă.

Diferit la acest spectacol este faptul că toţi oamenii de pe scenă au muncit foarte mult pentru a fi acolo. Pentru fiecare, faptul că joacă în acest spectacol înseamnă un vis împlinit. Nu sunt oameni obişnuiţi, sunt oameni cu dizabilităţi fizice, cu mult mai curajoşi şi mai optimişti decât mulţi dintre noi.

„Arta lor poate trezi înţelegerea noastră profundă faţă de viaţă şi lume şi poate să ne dea putere. Artiştii talentaţi din acest grup extraordinar reflectă atât capacităţile persoanelor cu dizabilităţi, cât şi beneficiile enorme pe care le putem câştiga din implicarea lor deplină în societatea noastră. Ei ne provoacă, de asemenea, să ne recunoaştem stereotipurile demodate şi atitudinile distructive”, sunt cuvintele pe care Bill Clinton le-a scris în cartea de onoare a trupei după ce a văzut spectacolul „My Dream”.

O trupă care a călătorit în întreaga lume, din Asia până în Europa, America, Africa şi Oceania, prezentând acest spectacol în 60 de ţări. China Disabled People’s Performing Art Troupe (CDPPAT) este o trupă formată în întregime din persoane cu dizabilităţi, fie că vorbim de persoane care nu văd, nu aud, nu pot vorbi sau au o dizabilitate locomotorie. Toate aceste persoane au învăţat să viseze, să creadă în visele lor şi, muncind enorm, să şi le împlinească.

Dar să cunoaştem puţin istoria acestei trupe. A fost fondată în 1987, iar în 2004 a trecut la statutul de grup profesionist. Noul statut a venit firesc, ca o recunoaştere a calităţii artistice a spectacolelor susţinute. O dată cu aceasta, trupa a renunţat la indemnizaţia guvernamentală de care beneficiase până în acel moment şi a început să se autofinanţeze prin arta pe care o creează, desfăşurând în paralel şi spectacole de caritate.

Trupa are 88 de performeri, din care 67 au deficienţe de auz şi de vorbire, 16 au deficienţe vizuale şi 5 performeri suferă de dizabilităţi locomotorii. Media de vârstă a artiştilor este de doar 19 ani.
Spectacolul care i-a făcut celebri se numeşte „My Dream” şi ajunge în România pe 15 iunie. Pe scena Sălii Palatului vor urca, pe 15 iunie, 36 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 22 de persoane cu deficienţe de auz, 12 persoane cu deficienţe vizuale şi două persoane cu dizabilităţi fizice. Show-ul prezentat de această trupă are peste 25 de momente artistice şi este un amestec de teatru, balet, dans tradiţional, dans modern şi muzică, fiind considerat de către comunitatea internaţională „un fenomen mondial”.

Cel mai cunoscut, impresionant şi spectaculos moment din acest show este un dans tradiţional chinezesc, Cele 1000 de mâini ale lui Buddha, o alegorie realizată de Tai Lihua şi 20 de dansatori cu deficienţe de auz. Nu este un dans oriental, aşa cum am putea crede, ci este unul care explică iniţiatic, în accepţiunea budistă, cele 1000 de ipostaze ale minţii.

Pentru artiştii de la China Disabled People’s Performing Art Troupe realizarea acestui dans este mai complexă decât pentru o trupă obişnuită, dar nu mai puţin spectaculoasă. Dansatorii, deşi nu aud muzica, sunt coordonaţi de către un coregraf ale cărui mişcări le urmează şi sunt îndrumaţi prin intermediul limbajului semnelor.

Am vrut să aflăm părerea unei persoane care a văzut acest spectacol şi am rugat-o pe Sonia Lodi, Gala Management&PR, să ne spună câteva impresii: „Artiştii au fiecare câte o dizabilitate, dar asta nu-i împiedică să realizeze un spectacol absolut superb. Scenografia este impresionantă, costumele la fel. Ceea ce fac, fac perfect, incredibil. Totul funcţionează la minut, în condiţiile în care, într-un dans de grup mişcările sunt coordonate la secundă, iar artiştii nu aud muzica. Spectacolul în sine este minunat. Nu cred că a mai fost ceva similar în România, iar dăruirea artiştilor şi perfecţiunea cu care fiecare dintre ei îşi execută bucata este impresionantă. Este un spectacol care însumează momente diferite şi în cadrul lui vor exista şi două surprize pe care le dezvăluim pentru prima dată: se vor cânta şi două melodii – o voce feminină şi una masculină – în limba română.” Şi tot de la Sonia aflăm că spectacolul a fost apreciat şi susţinut de mari personalităţi politice din lume.

„My Dream” este un spectacol despre puterea de a visa şi de a transforma visele în realitate, şi, după cum spunea Al Gore, „determinarea lor a inspirat milioane de oameni.”

Cele mai citite

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...
Ultima oră
Pe aceeași temă