-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMonopol pe eradicarea foametei?

Monopol pe eradicarea foametei?

Ca majoritatea poveştilor despre marile invenţii, istoria lui Plumpy’nut începe cu un moment de descoperire accidentală (Evrika!). Vorbim despre un doctor francez şi un borcan de Nutella, iar invenţia trece prin fazele de respingere, acceptare, ridicare în slăvi şi producţie de masă. Produsul nu pare mare lucru – o folie umplută cu o substanţă moale, lipicioasă. Dar rolul lui pare desprins din poveşti despre miracole, căci Plumpy’nut este o pastă preparată din arahide, care conţine multe calorii şi vitamine, concepută pentru a hrăni copiii înfometaţi, scrie The New York Times.

De la distribuirea ei pe scară largă în urmă cu cinci ani, rata mortalităţii a scăzut în timpul crizelor din Africa. Copiii cărora li s-a introdus o dietă bazată pe Plumpy’nut au luat în greutate rapid, trecând de la subnutriţie la o stare de sănătate relativ stabilă. În lumea ajutorului umanitar, produsul oferă o satisfacţie rară: rapidă, vizibilă şi de o eficacitate fantastică.

Brandul Plumpy’nut

Plumpy’nut este nume de brand, aparţine lui Nutriset, o companie privată franceză care a produs şi comercializat alimentul. Însă nu aceasta a fost intenţia inventatorului pastei de arahide, un pediatru pe nume Andre Briend. Briend nu a fost niciodată interesat de bani şi nu a dorit să creeze o industrie în jurul lui Plumpy’nut, povestesc prietenii lui
Genialitatea reţetei lui Briend este simplitatea fabricării: ar putea fi făcută de oameni săraci, pentru oameni săraci, în beneficiul pacienţilor şi al fermierilor deopotrivă. Cele mai multe arahide cresc tocmai în ţările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează foarte rar alergii, iar preparatul este uşor de obţinut. Într-o vizită în Malawi, Briend a introdus în blender ingredientele, pentru a demonstra că pasta de arahide poate fi preparată oriunde.

Lupta pentru monopol

Alţii au realizat repede că produsul miraculos are mai mult decât o valoare morală. Nutriset a protejat în mod agresiv dreptul de proprietate intelectuală şi centrul de producţie al Plumpy’nut rămâne în sediul din Franţa. (Unicef, cumpărătorul mondial al produsului, achiziţionează 90% din provizii de la acea fabrică, potrivit unui raport din 2009, oferit publicului. )
Pe plan internaţional, a existat o dezbatere virulentă cu privire la cine ar trebui să deţină controlul asupra mijloacelor de producţie, cu India care a impus restricţii dure pentru Plumpy’nut, numindu-l import colonial netestat. În alte ţări, producătorii locali ignoră pur şi simplu licenţa. În Haiti, doi producători prepară pasta similar cu felul în care este făcut Plumpy’nut, independent de Nutriset: unul este Partners in Health (Parteneri în Sănătate), iar celălalt este Meds and Food for Kids (Medicamente şi Alimente pentru Copii).

Lupta împotriva foametei, subordonată intereselor economice

Partners in Health este o organizaţie de caritate co-fondată de activistul pentru sănătate globală Paul Farmer. Activiştii strâng recolta de arahide de pe cei 30 de acri ai fermei sau cumpără fructele de la o cooperativă locală cu 200 de membri. Ei îşi propun să strângă bani ca să construiască o fabrică mai mare, însă acum arahidele sunt duse la spitalul cel mai mare din Cange. Femeile le depozitează în coşuri de paie, le prăjesc la un cuptor cu butelie, le trec prin răşniţe manuale şi le amestecă într-o pastă pe care o toarnă în recipiente de plastic refolosibile. Arahidele din Haiti şi din celelalte ţări în curs de dezvoltare conţin o substanţă numită aflatoxină, o ciupercă care poate îmbolnăvi copiii, mai ales pe cei mai sensibili. Dar Partners in Health spun că produsul, care se numeşte Nourimanba, este sigur.

Licenţele sunt menite să-i încurajeze pe cei care inovează un produs: le oferă posibilitatea ca, pentru o perioadă limitată, să-şi poată exploata ideile şi să obţină un profit. Dar mulţi susţin că produsele care salvează vieţi ar trebui să aibă un regim diferit. A existat o polemică lungă şi amară dacă se pot introduce în Africa medicamente înregistrate pentru SIDA.

Criticii au comparat situaţia cu Plumpy’nut, care este puţin mai scump- aproximativ 60 de dolari pentru un copil, pe un tratament de două luni. „Am fost îngrijoraţi de felul în care Nutriset dispune de dreptul său de proprietate intelectuală”, spune Stephane Doyon, un nutriţionist care colaborează cu Doctors Without Borders (Medici Fără Frontiere). „Am simţit că exista posibilitatea să se creeze un monopol.”

„Sărăcia este o afacere”, spune pediatrul Patricia Wolff, fondatoarea Meds and Food For Kids. În mai, organizaţia se zbătea să strângă fonduri ca să-şi extindă operaţiunile şi Wolff se plângea de greutăţile pe care le întâmpină din cauză că Nutriset domină piaţa, povesteşte jurnalistul Andrew Rice de la The New York Times. „Sunt bani de făcut şi sunt oameni care gândesc aşa”, spunea ea. Două luni mai târziu, Wolff negociază cu Nutriset să transforme Meds and Food for Kids într-o franciză a companiei. Ea spune că nu-şi permite să ducă bătălia cu foametea pe cont propriu.

Pasta de arahide – afacere şi panaceu

În Statele Unite, singurul producător al Plumpy’nut este o mamă de 38 de ani din Barrington. R.I. Navyn Salem nu are experienţă în domeniul medical sau în campaniile de ajutorare. Ea a întrezărit potenţialul produsului în urmă cu trei ani, la o emisiune de televiziune. De atunci, Salem s-a dedicat producerii Plumpy’nut pentru export, către ţări care au nevoie de ajutor, cum este Haiti. Prin fabrica ei, Providence, care colaborează cu Nutriset, îşi vinde mărfurile către companii de ajutorare, sub numele de Edesia Global Nutrition Solution. Ea este înregistrată ca o organizaţie nonprofit cu capital de la Salem, iar soţul ei, Paul, este contabil. Oscilând între capitalism şi caritate, Salem se prezintă ca o vânzătoare care oferă soluţia unei boli tragice.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă