19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodMihail Kogalniceanu, noul Eldorado

Mihail Kogalniceanu, noul Eldorado

» Venirea americanilor este asteptata cu sufletul la gura de toata suflarea comunei constantene.

» Bazele militare vor fi gata in luna septembrie, tot atunci fiind asteptat sa soseasca si primul contingent de americani, format din 200 de militari cu regim permanent.

In total, bazele nou-construite de la Kogalniceanu vor putea adaposti in jur de 2000 de oameni, efectivele urmand sa se schimbe intre ele in baza unui sistem de rotatie si in functie de misiunile primite de fiecare subunitate in parte. Primii americani au sosit insa deja, fiind echipele de ingineri care au demarat construirea baracilor si a imobilelor din viitoarele unitati. De asemenea, comisii formate din ofiteri specializati in recrutare de personal civil au demarat campania de angajare a mai multor zeci de persoane, romani care vor activa in cadrul serviciilor de mentenanta.
Din aceste motive, intreaga comuna, care numara peste 10.000 de oameni, se afla in plina febra a pregatirilor. La carciuma din centru, cativa dintre clientii permanenti te pot pune oricand la curent cu noutatile "din baza". Asa poti afla ca americanii au inceput deja sa angajeze traducatori, secretare,  femei de serviciu, instalatori, tamplari. Salariile oferite sunt uriase, in viziunea "bastinasilor", de la patru-cinci sute de dolari pentru o femeie de serviciu si pana la 1.200 pentru un post la "birouri". Primarul comunei, Valer Muresan, a infirmat partial zvonurile vehiculate in centrul localitatii, afirmand ca nu se stie nimic concret despre campania oficiala de recrutare, adaugand ca singurele angajari facute sunt cele efectuate de unele firme romanesti care participa la lucrarile de constructie din baze. "Chiar ieri o societate s-a aratat interesata de angajarea a zece lacatusi, dar meseriasii sunt cam greu de gasit. Primaria Kogalniceanu nu a mai avut in ultimul timp contacte directe cu reprezentantii fortelor militare americane, dar este foarte posibil ca o astfel de intalnire sa aiba loc in viitorul apropiat", a mai declarat Muresan.
Explozia pietei imobiliare
Reprezentantul administratiei locale a dezvaluit ca au fost deja scoase la vanzare 24 de hectare de teren intravilan, chiar la marginea localitatii, si ca se asteapta oferte in acest sens. Pe suprafata mentionata se vor construi doua cartiere rezidentiale, in parteneriat public-privat, pe viitor aici putand fi cazate familiile celor care lucreaza in unitatea militara. Anuntata sosire a fortelor americane a produs efecte imediate asupra economiei locale. Piata imobiliara a inregistrat cresteri neasteptate,  pretul unui metru patrat de teren in centrul comunei ajungand de la 10 euro, anul trecut, la 40-50 de euro in prezent. Exista chiar un caz in care un proprietar cere 300 de euro pe metru patrat, dar pretul este exorbitant si nimeni nu s-a aratat interesat de suprafata in cauza. Doua firme germane au cumparat deja teren in centrul comunei, fara a se sti ce anume se va construi pe aceste suprafete. Surprinzator, chiar si pretentiile celor care locuiesc la blocurile din centru au crescut in ultimele luni, un apartament cu trei camere intr-un imobil de langa drumul national ajungand la 40.000 de euro.

Turism si viata de noapte

Comuna Mihail Kogalniceanu a fost pana de curand o localitate in care principalele domenii de activitate economica au fost agricultura si cresterea animalelor. Se asteapta insa ca de acum sa se dezvolte mult si turismul. Deja se construiesc vile si minihoteluri, vehiculandu-se idei indraznete privind dezvoltarea unei asa-zise vieti de noapte a comunei, cu toate implicatiile legale sau ilegale care decurg din astfel de realitati.  
Proprietarii singurei discoteci din localitate au inceput lucrari de modernizare, iar singurul hotel al comunei, aflat la margine, langa o benzinarie, practica preturi de cazare comparabile cu orasul Constanta. O camera dubla costa la hotelul de trei stele nu mai putin de 184 lei noi, in timp ce un apartament ajunge la 234 lei noi.
santierul secret
Fosta garnizoana a Brigazii 34 Mecanizate Dobrogea poate adaposti in jur de 1000 de militari si tehnica aferenta. Pentru ca sistemele de incalzire, canalizare si reteaua de apa potabila sunt vechi de peste 30 de ani si nu permit exploatarea continua, in perimetrul unitatii militare au fost demarate ample lucrari de constructii. Din motive de siguranta rutiera si securitate, majoritatea transporturilor de materiale sunt efectuate noaptea. Oficial, in perimetrul bazei nu se intampla mare lucru, insa in realitate se toarna fundatii pentru noi camine militare, se amenajeaza sisteme de captare a apei subterane si, nu in ultimul rand, se contureaza un sistem de securitate fara precedent.

Achizitii de terenuri

Cele doua unitati militare, in prezent distincte, respectiv fosta Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu si fosta garnizoana terestra, ar putea fi unificate. Cele doua locatii sunt despartite de o limba de teren de cateva hectare, care ar putea fi cumparata de americani sau cedata de autoritatile romane.
Astfel, la Kogalniceanu va aparea o adevarata fortareata US Army, ideala pentru  tranzitul de tehnica militara si trupe. Ideea de unificare a aparut in urma evaluarilor facute la fata locului de catre specialistii de peste ocean. In primul rand, calea ferata care comunica direct cu Portul Constanta, conceputa pentru transportul de materiale pentru unitatea de aviatie, se opreste la aeroport, lucru care ar face dificil transferul de  materiale in baza terestra. Apoi operatiunile de tot felul desfasurate de militari, inclusiv cele "top secret", ar avea sanse mult mai mari sa scape de ochii indiscreti daca s-ar desfasura pe cat posibil in unitatea terestra, si nu in zona aeroportului, unde sunt executate inevitabil si zboruri civile.

"Cenusareasa"

Romania nu va fi prezenta in zona securizata decat cu o subunitate de sprijin. O mana de oameni, care vor fi strict monitorizati de americani si care vor avea acces doar in anumite zone ale bazei. Urmeaza civilii recrutati din randul populatiei din localitate, care insa nu vor pune probleme deosebite pentru ca vor desfasura activitati departe de zonele "fierbinti".

Investitii in imagine

Imaginea americanilor in ochii comunitatilor locale este imbunatatita de actiunile umanitare si de investitiile in infrastructura civila. Altfel spus, yankeii repara drumurile din comuna, schimba conducte de apa, modernizeaza scolile si impart cadouri familiilor sarace.
Toate acestea, inclusiv investitiile cu caracter militar totalizeaza sume astronomice, bani pe care autoritatile locale romane nu si pot permite. Daca adaugam faptul ca activitatile conexe, asigurate de investitorii din zona, sunt adevarate mine de aur pentru bugetul local, Kogalniceanu se va transforma dintr-o comuna saraca intr-un veritabil Eldorado.

Urmari
» Acordul SOFA

Acordul SOFA (Status of Force Agreement) semnat de tara noastra prevede, printre altele, ca "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" in cazul unor incidente in care sunt implicati militarii americani. Ce inseamna cu adevarat acest lucru s-a vazut in mai 2005, atunci cand sergentul american Craig Fisher, detasat intr-o misiune la Mihail Kogalniceanu, a accidentat mortal pe trecerea de pietoni o batrana la intrarea in Constanta. Sergentul nu a fost cercetat de autoritatile romane si a fost repatriat de urgenta.

Obiceiuri
» Mititeii, meniul casei

Americanii au facut o adevarata pasiune pentru mititei. Ratiile militare, oricat de bune si hranitoare ar fi ele, nu se pot compara cu gustul micilor la gratar. Preparatele traditionale servite de romani la iarba verde au inceput chiar sa devina o problema pentru comandantii contingentelor americane, pentru ca regimul alimentar cazon al US Army este diferit de bucataria romaneasca.

Cele mai citite

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă