11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMedicii repatriati regreta ca s-au intors in Romania

Medicii repatriati regreta ca s-au intors in Romania

Dintre medicii care au facut stagii de pregatire in strainatate sau care au ajuns la un moment dat sa profeseze in Occident, foarte putini au revenit in spitalele romanesti. Cei mai multi dintre ei au facut cale intoarsa la scurt timp de la repatriere, dupa ce au dat nas in nas cu "minunata" viata de medic in Romania. Altii se gandesc foarte serios sa urmeze exemplul colegilor lor. "Nu am vazut nici o strategie a autoritatilor pentru a-i tine pe tineri acasa. Daca se ofera conditii de munca bune si salarii decente, nimeni nu va mai pleca la mii de kilometri distanta, departe de casa", isi spune oful medicul Lucian Negreanu, care s-a specializat in Danemarca, Germania si Franta, dupa care s-a intors sa-si practice meseria intr-un spital din Romania.

 

Negreanu, ca de altfel multi dintre colegii lui, regreta decizia pe care a luat-o acum cativa ani. "Romania libera" continua seria de articole legate de lipsa de personal specializat din sistemul sanitar romanesc, cauzata in principal de migratia in numar mare a medicilor spre alte tari. In numarul de astazi vorbim despre frustrarile unor oameni care au vrut sa puna umarul la imbunatatirea actului medical din Romania, chiar daca viata din Occident le facea cu ochiul. S-au intors acasa, dar pretul platit a fost mai mare decat s-au asteptat.

» "De ce ai alege sa te duci pentru o leafa de 15 milioane de lei intr-un sat din Romania unde nu ti se pun la dispozitie casa, masa, aparatura? Poti profesa intr-un sat din Anglia unde toate acestea iti sunt asigurate."

 

Teama de posibilele repercusiuni venite din partea conducerii spitalelor ii determina pe medicii rezidenti sa evite sa vorbeasca despre neajunsurile sistemului din care fac parte. Iar atunci cand o fac – foarte rar –, prefera anonimatul. Lucian Negreanu, medic gastroenterolog la Spitalul Universitar din Bucuresti, a devenit, fara voia lui, purtatorul lor de cuvant: "Medicii rezidenti nu sunt respectati in Romania. Nu au nici un fel de autoritate, fac doar munca birocratica. Nu pot acumula experienta, castiga infim si pentru a se descurca au nevoie de ajutorul financiar al parintilor. Rezidentii sunt cai de povara. Profesional nu au nici o bucurie, nu li se ofera cazuri medicale decat foarte rar. Dupa o facultate de sase ani extrem de grea, dupa un examen de rezidentiat extrem de greu, ajungi intr-un spital unde sarcinile tale de medic rezident iti sunt foarte limitate. Oamenii pleaca de saracie, frustrare si pentru ca vor sa se desfasoare intr-un mediu academic. Eu le recomand studentilor mei sa plece in strainatate", concluzioneaza doctorul.

"Sa mai astept? Cat?"
Povestea lui Lucian poate fi o lectie pentru mai tinerii sai colegi de breasla. "Eu am plecat in Franta ca sa ma perfectionez, sa public in reviste stiintifice de prestigiu, sa cunosc invatamantul academic occidental. Sunt inscris in Societatea Franceza si Europeana de gastroenterologie. M-am intors in 2006 pentru ca mi-era dor de casa, de prieteni. La Bucuresti aveam o locuinta, o masina. Nu cunosteam constrangerile financiare ale unui medic debutant. Apoi, tocmai castigasem un concurs pentru un post de medic la Spitalul Universitar", spune Lucian Negreanu.
Tanarul efectuase stagii de pregatire la spitalele din Haderslev si Elsinore din Danemarca, precum si la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg. In perioada rezidentiatului a avut o bursa doctorala la Spitalul Universitar "FranIois Rabelais", Tours, Franta.
Timp de un an si jumatate a fost angajat al acestui spital. "In strainatate devii automat un patriot pentru ca iti sustii tara in fata diverselor prejudecati pe care le au unii colegi", spune medicul.
Numai ca, la intoarcere, patria nu i-a raspuns cu aceeasi moneda. "Imi pare rau ca m-am intors. Am crezut ca lucrurile se vor schimba. Am sperat ca, daca faci munca de cercetare, daca publici articole de specialitate, daca aduci lucruri noi in domeniul in care te-ai specializat, atunci vei fi apreciat, promovat. Nu e cazul. Cred ca am facut o greseala cand am revenit. Acum sunt intr-o dilema referitor la ce e mai bine sa fac. Sa mai astept? si cat?"

"Cand se vorbeste de coruptie, primii aratati cu degetul sunt medicii"
Un omolog de-al sau castiga in Franta intre 3.000 si 3.500 de euro. Majoritatea medicilor rezidenti isi fac vacanta in Tenerife, Maldive, Argentina. In Franta un medic rezident are o leafa de 1.500 de euro, i se ofera cazare pentru care plateste o chirie de 200-300 de euro, mult sub nivelul pietei. Daca vrea o carte de specialitate, face o cerere la Universitate si obtine bani dintr-un fond special.
Lucian afirma ca cel mai degradant lucru pentru un medic este sa ceara bani de la bolnavi. Pe de alta parte, se intreaba retoric cum poate trai un medic in Bucuresti daca are o familie, poate, un copil si de platit o chirie de 400-500 de euro. Adica echivalentul salariului sau de la clinica. "Doctorii sunt terfeliti. Cand se vorbeste de coruptie, primii aratati cu degetul sunt medicii. Nu se vorbeste de bancile devalizate, de marile tunuri financiare. Colegiul Medicilor, care ar trebui sa apere breasla, are cu totul alte prioritati", concluzioneaza doctorul.
Despre sansele tinerilor medici rezidenti de a ocupa un post intr-o clinica? "In Bucuresti au ramas multi medici in varsta care blocheaza posturile. Eventual vine cineva care are o ruda sus-pusa si penetreaza sistemul. Spitalul Universitar poate fi considerat o exceptie. Probabil si pentru ca este condus de medici tineri."

» La Tara, in Marea Britanie
Alte dezamagiri? Numeroase si pe diverse paliere. Dotarile din spitale, mai ales in cele de provincie, sunt foarte proaste. In unele dintre ele poti face radiografii doar o data pe saptamana. La fel si o parte dintre analizele elementare. "De ce ai alege sa te duci, pentru o leafa de 15 milioane de lei, intr-un sat din Romania unde nu ti se pun la dispozitie casa, masa, aparatura, cand poti profesa intr-un sat din Anglia, unde toate acestea iti sunt asigurate, plus ca exista infrastructura necesara pentru a fi conectat la un mare oras. Adesea se spune ca medicii romani sunt eroi pentru ca, in conditii grele, cu bani putini, isi fac treaba excelent". Probabil e adevarat, dar vremea eroismelor a trecut de cateva secole.

 

Resemnare si revolta printre medicii rezidenti

 

In intreaga Europa exista un deficit de doctori. Medicina este tot mai complicata, cere multa pregatire si ore nenumarate de studiu.

Este incomparabil mai usor sa te califici pentru a deveni functionar intr-o banca, unde, in final, vei castiga si mult mai bine. Oamenii care pleaca in strainatate sunt bine pregatiti si, in timp, devin si mai buni. Li se vor oferi posturi din ce in ce mai bune si mai bine platite. Tinand cont de toate acestea, pentru doctorii ajunsi in strainatate Romania se vede tot mai departe. Medicii rezidenti, sub anonimat, confirma aceasta ipoteza.

O tanara ne-a spus cu naduf ca "numai incapabilii au mai ramas in tara", data fiind cererea mare de cadre medicale din Occident.

Un medic aflat in anul IV, cu specializarea ginecologie, a evitat cu eleganta sa ne povesteasca despre viata din spital. Ne-a spus ca intr-un an sau doi va pleca la o clinica din Spania si nu vrea dureri de cap. Din punct de vedere financiar nu risca nimic, pentru ca anual castiga o suma derizorie – 80 de milioane de lei, adica 2.000 de euro. De aproape opt ori mai putin decat un coleg de-al sau din Franta si de 15 ori decat unul din Marea Britanie.

Bani pentru post si lipsa de transparenta
Alti rezidenti considera ca accesul in clincile universitare se face, in cea mai mare parte a cazurilor, contra cost. "Sumele care se platesc pentru a obtine un post de chirurg sau de ginecolog sunt cuprinse intre 30 si 50 de mii de euro, in functie de specialitate. De multe ori cei care platesc sunt oameni cu bani care vor sa obtina titluri, de exemplu, de asistent universitar, pentru ca foarte rar ajungi sa recuperezi aceasta investitie. Solutia este sa profesezi in spitalele mici de provincie, unde exista un mare deficit de medici. Dar aici salariile sunt infime", sustine un specialist in ortopedie. Alt motiv de nemultumire e legat de nepotismul din spitale. "Nu cred ca exista copil de profesor incadrat la Universitatea de Medicina si Farmacie care sa mearga sa profeseze la tara. Pe de alta parte, sistemul romanesc nu are capacitatea de a absorbi toti medicii specialisti, pentru ca numarul de spitale in care iti poti face meseria in mod decent, cu aparatura performanta, este mic. Acesta este un alt motiv pentru care se pleaca", sustine, la 24 de ani, un alt viitor medic. Resemnarea tinerilor doctori in fata lipsei de transparenta a sistemului medical autohton este compensata de increderea pe care Occidentul o are in scoala romaneasca de medicina.

 

Cele mai citite

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă