Numarul est-europenilor care au facut cerere pentru un loc de munca in Marea Britanie in ultimul an a fost de 232.000 de persoane, de 15 ori mai mult decat prevazuse guvernul de la Londra.
Cifrele au fost publicate intr-un raport al Ministerului de Interne, care a dorit sa monitorizeze impactul extinderii Uniunii Europene asupra pietei muncii britanice. Din acest motiv, nu au fost luate in considerare decat cererile formulate de solicitanti din cele opt state foste comuniste care au devenit membre al UE, si nu include Romania si Bulgaria. Rezultatele cercetarii scot in evidenta ca multe dintre opiniile luate drept adevaruri in „vechea Europa” nu sunt mai mult decat niste mituri.
Instalatorul polonez nu exista
La propriu. Numai 95 de persoane au solicitat intre 1 mai 2004 si 30 iunie 2005 un loc de munca in domeniul instalatiilor, si asta in Marea Britanie, unde se presupunea ca numarul lor este cel mai mare.
Daca insa prin instalatorul polonez se intelege „muncitorul est-european mediu sau subcalificat”, atunci el poate fi intalnit din abundenta. Cei mai multi dintre ei s-au angajat ca simpli muncitori in industria insulara, 41.000, urmati de asistentii de bucatari – 12.000, ambalatori manual – 11.600 si de muncitori agricoli – 9.150.
Est-europenii nu iau locul nimanui
Desi sositi in numar urias (si datorita faptului ca, spre deosebire de ceilalti membri vechi ai UE, Marea Britanie nu si-a inchis piata muncii noilor membri), rata somajului in randul nativilor nu a crescut decat foarte putin.
Un raport separat redactat de Departamentul pentru Munca si Pensii arata ca efectele acestei influx de muncitori din est au avut un impact pozitiv asupra economiei britanice. In loc ca noii veniti sa ia locul localnicilor si sa determine o scadere a veniturilor prin asa-numitul „dumping social” care a isterizat Franta, in realitate sosirea lor a permis extinderea unor sectoare economice in conditiile in care nivelurile salariale au ramas neschimbate. Motivul il constituie faptul ca, pe de o parte, majoritatea imigrantilor sunt barbati tineri intre 18 si 34 de ani, singuri, care nu mai au pe nimeni in intretinere.
In al doilea rand, in loc sa inchida piata muncii, britancii au ales sa limiteze accesul noilor veniti la beneficiile sociale. Prin urmare, nu au existat decat 1.700 de cereri de asistenta sociala, din care numai 50 au fost acceptate. Statul nu cheltuieste mai nimic, in schimb castiga enorm.
Romania si Bulgaria, NO!
Dupa scandalul vizelor de la ambasadele britanice de la Bucuresti si Sofia, care a dus in aprilie 2004 la demisia ministrului imigratiei Beverly Hughes, guvernul de la Londra a promis ca va evalua cu mai multa grija cererile care solicitau permisul de a deschide o afacere pe teritoriul britanic.
Ca urmare, din cele 5.000 de cereri formulate in ultimul an de cetatenii celor doua tari, 72% au fost respinse.