10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodLipsa experientei, buturuga absolventilor

Lipsa experientei, buturuga absolventilor

» Tinerii absolventi intampina mari dificultati la angajare deoarece nu indeplinesc una dintre conditiile cerute de majoritatea firmelor: experienta in munca.

» Pentru a surmonta acest handicap, tinerii isi cosmetizeaza cv-ul pe care il completeaza cu locuri de munca fictive sau accepta slujbe mai prost platite si sub calificarea lor profesionala.

» Firmele nu par impresionate de subventia acordata pentru angajarea tinerilor absolventi, considerand ca obligatiile care decurg de aici sunt prea mari.

Firmele care doresc angajarea de personal calificat au doua variante de actiune. Cea dintai o reprezinta ofertarea unui angajat de la o firma concurenta. Neajunsul il reprezinta faptul ca oferta salariala trebuie sa fie foarte tentanta, deci consistenta. A doua solutie este angajarea unui tanar absolvent, care ar costa compania mult mai putin. Inconvenientul il reprezinta lipsa de experienta a debutantului si eventualele cheltuieli pe care firma ar trebui sa le suporte in profesionalizarea acestuia.
Analistii spun ca, in momentul de fata, firmele prefera sa bage mana in buzunar pentru a transfera un tanar cu experienta in detrimentul angajarii unui proaspat absolvent. "Poate o viteza prea mare de dezvoltare sau o crestere a migratiei fortei de munca a impus companiilor un timp prea scurt pentru ocuparea slujbelor vacante. Firmele nu mai au timpul necesar acomodarii pe post a noilor angajati fara experienta si au preferat candidati care sa fie recrutati din posturi similare ale altor companii. Se poate, insa, ca si candidatii sa ofere ca scuza a unui insucces la interviu faptul ca lipsa de experienta nu a putut fi compensata de acele abilitati ce pot fi dobandite prin cursuri sau prin autoinstruire. Lipsa de experienta poate fi cu succes inlocuita cu precizarea in CV a proiectelor sau activitatilor de voluntariat la care candidatii au participat", spune Mariana Francu, project manager la www.myjob.ro.

Cum se dilata anii de munca
Situatia ingrata in care se afla proaspetii absolventi le-a sporit inventivitatea. "Am avut un coleg de facultate care la un moment dat a avut o cadere nervoasa si nu a mai lucrat vreo trei ani. Am vrut sa il ajut pentru ca nu dadea bine ca la 28 de ani sa aiba in cv doar cateva luni de munca. Am fost de acord sa spuna la interviuri ca in ultimii ani a muncit la firma mea de design interior. In plus, i-am oferit cateva lucrari, ca sa poata arata un portofoliu", povesteste Adi.
si Andreea a apelat la cateva corectii: "Pentru prima mea slujba de dupa facultate am umblat putin la cv. In facultate lucrasem o luna la o firma de publicitate, iar in cv am trecut cinci luni. Mi s-a parut o perioada rezonabila". Mariana Francu sustine, insa, ca aceasta cosmetizare a cv-ului este o sabie cu doua taisuri: "Acest obicei poate sa functioneze pana cand un candidat intalneste un recrutor bine pregatit. Prin intrebari bine adresate si poate chiar prin solicitarea unor recomandari neprevazute de candidat, toata stradania acestuia de a parea mai bun decat este in realitate se spulbera".

Unul din doi angajatori cere experienta
Alexandra Dinca, PR Manager la Neogen, spune ca, in acest moment, pe www.bestjobs.ro, 40-50% dintre angajatori cer experienta pentru posturile aflate la concurs, iar in baza de date exista 6150 de posturi part-time dintr-un total de 12.000. In acelasi timp, la myjob.ro se gasesc 950 de slujbe part-time care i-ar putea ajuta pe tinerii fara experienta.
Andreea Badarau, HR Consultant la Adecco, specializata in recrutarea fortei de munca, sustine ca domeniile in care tinerii isi gasesc cel mai usor loc de munca sunt cel financiar-bancar, relatii cu publicul, suport-clienti, IT. De la inceputul acestui an, prin intermediul acestei companii, s-au angajat aproximativ 200 de tineri proaspat absolventi.
"Exista un interes manifestat al unor firme de pe piata pentru noii absolventi, interes justificat prin multitudinea de avantaje pe care le ofera un tanar angajat, printre care abilitatea de invatare, adaptarea la nevoile companiei si avantajul de a-l forma direct pentru cerintele respectivei companii", sustine Andreea Badarau.
Carla nu pare convinsa de buna intentie in ceea ce o priveste. Are o experienta acceptabila pentru cei 22 de ani ai sai, desi i-ar veni greu sa o justifice. A fost manager – pe hartie – la doua firme din Campulung. Cum de si-a permis aceste mici neadevaruri? Ii stie pe patroni si nimeni nu ar verifica un magazin care vinde covrigi si un butic. Daca se teme ca angajatorii se vor prinde? Spune ca, oricum, nu are nimic de pierdut.
Desigur, situatia nu poate fi generalizata. Exista companii care au departamente proprii pentru recrutarea unor tineri straluciti pe care – in timp – ii promoveaza in functii importante. Exista concursuri desfasurate "pe bune", dedicate exclusiv absolventilor.
Totusi, pentru multi dintre tinerii de azi aceste situatii sunt mai degraba exceptii decat o regula.

SFAT
» Solutia part-time SAU voluntariat

Alexandra Dinca, de la Neogen, sustine ca handicapul lipsei de experienta poate fi surmontat daca tinerii ar incepe sa lucreze in sistem part-time, inca din timpul facultatii, sau in sistem de voluntariat. "Se poate apela la ONG-uri, dar si, direct, la companii care activeaza in domeniul in care studentul ar vrea sa-si desfasoare activitatea si sa se intereseze daca acestea au si programe de voluntariat". Reteta a fost urmata cu succes de Dana, acum in varsta de 22 de ani. "In anul I, am gasit un anunt de angajare pentru un post part-time la o companie financiara. Am fost la un interviu si am fost acceptata imediat. Am lucrat la arhiva – aranjam dosare, clasam acte. Eram constienta ca trebuie sa incep de undeva si ca am nevoie de experienta pentru o viitoare slujba buna. Nu vroiam ca la sfarsitul facultatii sa nu am ce completa in cv si sa stau la bunul plac al unui sef. Dupa doi ani, in care – in paralel – am urmat si Facultatea de Comunicare si Relatii Publice mi-am dat seama ca imi pot lua o slujba full-time. Acum sunt ofiter de credite. Singurul compromis pe care l-am facut a fost in ceea ce priveste timpul meu liber."

CADOU
» Bani "otraviti" de la stat

Statul a incercat sa convinga firmele de faptul ca angajarea unui tanar absolvent poate fi o afacere profitabila. Prin Legea 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nelimitata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma reprezentand un salariu minim brut in vigoare. Partea proasta – angajatorii nu le pot desface contractul de munca mai devreme de trei ani. In caz contrar, firma va fi nevoita sa plateasca agentiilor pentru ocuparea fortelor de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanzile aferente. Din aceste considerente, companiile nu se inghesuie sa acceseze acesti bani. Mai putin norocos, Ovidiu nu a gasit un post la sfarsitul Facultatii de stiinte Economice. "Marile companii cereau experienta si imi ofereau posturi sub cele pentru care ma pregatisem eu. Cu banii castigati nu imi puteam plati chiria, asa ca m-am intors in orasul unde m-am nascut. O ruda de-a mea era foarte mare la Bucuresti, in Ministerul Sanatatii si, astfel, mi s-a creat un post de economist la spital. Aveam salariu de vreo 100 de dolari, dar am fost bucuros pentru ca am intrat in sistem. Dupa trei ani, ma ocup de bugetele unei firme care achizitioneaza componente electronice".

Cele mai citite

Dell simplifică gama de PC-uri: Adio XPS, Inspiron și Latitude

PC-urile destinate consumatorilor obișnuiți vor fi etichetate Dell, cele pentru clienții de afaceri vor deveni Dell Pro, iar stațiile de lucru de înaltă performanță...

Studiu InfoCons: Caffe Latte de la fast food, o alegere total nesănătoasă

Un studiu realizat de InfoCons asupra produselor tip caffe latte, a relevat diferențe semnificative în valorile nutriționale, cu potențiale implicații pentru sănătatea consumatorilor În cadrul...

Falimente corporative în SUA au atins nivelul cel mai înalt de la criza financiară globală

Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times,...
Ultima oră
Pe aceeași temă