În centrul oraşului Giurgiu, condus de un primar PSD, o firmă a miliardarului Ioan Nicolae a asfaltat o stradă. În Teleorman, s-a lucrat la digul promis de premierul Victor Ponta şi care ar fi trebuit terminat în august.
Patru utilaje lucrau de zor duminică în centrul Giurgiului, la asfaltarea unui drum. Zece muncitori, plus şeful de echipă, turnau bitumul fierbinte, îl aranjau cu lopeţile, îl tasau cu utilajele. Localnicii priveau fascinaţi lucrarea, dar nu-i deranja că pe mai marii oraşului i-a apucat hărnicia tocmai în duminica celui de al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor. „E foarte bine, nu mă deranjează”, ne-a răspuns un giurgiuvean. „Nu am nici o părere”, a comentat altul. „Singura chestiune e că mai sunt şi alte străzi stricate, dar acolo nu vin”, a comentat un proaspăt pensionar.
Strada asfaltată în ziua votului se află chiar lângă piaţa principală din Giurgiu, unde duminică dimineaţă au venit, ca de obicei, cei mai mulţi localnici. Şeful de echipă, angajat al societăţii Hidro Olt Alexandria, deţinută, potrivit presei locale, de miliardarul Ioan Nicolae, nu a considerat că este vreo legătură între cele două chestiuni. „Dumneavoastră nu mâncaţi duminică?”, ne-a răspuns acesta arogant. „Care-i problema?”, a insistat el.
Muncitorii au fost scoşi la muncă în duminica votului şi la digul din comuna Ştorobăneasa, din judeţul Teleorman, despre care premierul Victor Ponta a promis că va fi gata până la finalul lui august. România liberă a relatat săptămâna trecută că, în ciuda acestei promisiuni a şefului guvernului, lucrarea de apărare împotriva inundaţiilor nu este gata nici până în prezent, fapt dovedit de fotografiile noastre, dar recunoscut şi de autorităţi, şi nu va fi gata, conform declaraţiilor muncitorilor, nici până la primăvară. Pe 16 noiembrie, însă, în duminica celui de al doilea tur de scrutin, două excavatoare eliberau albia râului Teleorman, pentru a se putea turna betonul digului. „E prima duminică în care lucrăm, de când am început aici”, a recunoscut, pentru România liberă, unul dintre muncitorii care se aflau la muncă lângă comună. „Facem şi noi un gest, aşa de obraz, să terminăm. Să vadă lumea”, a relatat acesta, după care a continuat să escaveze din albia râului. De altfel, la primul tur de scrutin, de pe 2 noiembrie, lucrările la dig erau oprite, materialele de construcţie fiind lăsate nepăzite pe câmp.
Primarii din celelalte formaţiuni politice nu s-au arătat la fel de interesaţi de scrutinul la prezidenţiale, cel puţin în comunele din sudul judeţului Giurgiu. Eugen Şoavă, fost primar PNL al comunei Malu, devenit independent după intrarea în vigoare a ordonanţei care le permitea primarilor să treacă de la un partid la altul fără a-şi pierde mandatul, a recunoscut deschis că nu e preocupat de vot. „Noi ne mobilizăm la alegeri în funcţie de interesul personal. La alegerile locale, acţionăm aşa cum trebuie, iar la celelalte lăsăm lumea să gândească cum vrea”, a recunoscut Eugen Şoavă. Acesta a precizat că a fost nemulţumit de modul cum s-a organizat filiala judeţeană a PNL, tocmai de aceea a decis să devină independent. „Eu sunt liberal convins. Dar m-am gândit că nu ştiu ce se întâmplă până la primăvară şi încotro va merge toată turma. Şi ştiţi ce înseamnă să primeşti bani, să faci investiţii. Pentru mine este bine că sunt independent”, a explicat, cu sinceritate, primarul din comuna Malu. Acesta a afirmat că majoritatea primarilor care aparţineau de partidele din opoziţie au trecut la partidul aflat în prezent la guvernare, PSD.