3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodJurnal din Cairo

Jurnal din Cairo

După o aterizarea palpitantă, la 4 dimineaţa am găsit uriaşul aeroport Cairo International, alteori un furnicar vibrând la orice oră din zi şi din noapte, aproape pustiu. La vamă am recunoscut că suntem jurnalişti, trebuind să explicăm triumfala viză de „business” pe care amabasada Egiptului la Bucureşti s-a gândit să ne-o aplice pe paşapoarte, cu o zi înainte. Atât le-a trebuit poliţiştilor de frontieră, parcă miraţi şi ei că am recunoscut atât de senini cea mai stigmatizată meserie din Egipt, din ultimele zile.

Ne-au plimbat paşapoartele dintr-un birou în altul preţ de vreo 30 de minute, aruncându-ne permanent priviri suspicioase. Incidentul nu ne-a împiedicat să ne alăturăm colegilor de zbor de la Antena 1, care rămăseseră şi ei între timp fără camerele de filmat profesionale, reţinute conştiincios de vameşii egipteni. Restricţia de circulaţie în Cairo a fost în vigoare până la şase dimineaţa. Vom pleca cât de curând spre piaţa Tahrir.

Până în piaţa Tahrir trebuie să supravieţuim traficului de neînchipuit al oraşului Cairo. Microbuzele plecă în toate direcţiile, motoretele cu trei pasageri şuieră pe langă glezne şi pietonii traversează intersecţii în care regulile de circulaţie sunt dictate exclusiv de simţuri. Pe trotuare au apărut zarzavagii, vânzătorii ambulanţi cu şerveţele şi parfumuri, lustargii de pantofi, iar terasele au deja clienţi la ora 11 dimineaţa. Unde sunt găştile care dictează regulile cu sabia, călareţii de cămile gata să ucidă pentru trei sute de euro şi miliţienii sub acoperire?

Soldaţii şi tancurile se înmulţesc pe măsură ce ne apropiem de Tahrir. La fiecare filtru se verifică bagajele, iar prefabricatele din beton şi tancurile sugrumă trotuarul încât numai doi oameni trec în acelaşi timp. Între Nil şi clădirile administrative tancurile şi mitralierele AK 47 impun disciplina cotidiană. În faţa mea o mămică corpolentă îşi ţine de mănă copilul şi trage un troler pe care îl va deschide de la primul până la ultimul filtru. Trecem cu emoţii de primele două, însă la al treilea scot repede tot ce am în rucsac. „No problem”, îmi spune soldatul.

La intrare în Tahrir un miting ad hoc este în plină desfăşurare. Aici nu doar soldaţii îţi cer legitimaţiile, ci şi revoluţionarii care nu au încredere în nimeni. Un tănăr de 18 ani îmi cere paşaportul şi mă verifică suspicios. Where are you from, mă întreabă. Stăm cel puţin 20 de minute la intrare, dar reuşim să pătrundem în temuta piaţă.

 

Reporterii România liberă, Andrei Luca Popescu şi Dragoş Nicolae vă vor ţine la curent cu evenimentele care au loc în Egipt. 

Cele mai citite

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, își deschide sucursală în România

PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, a început oficial activitatea pe piața locală în 2025, prin deschiderea unei sucursale corporate în București. Cu active...

AUR a protestat pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în București

Membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat sâmbătă în fața Prefecturii Municipiului București, aceștia cerând, printre altele, reluarea turului al...

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă