Prefectura Tulcea a estimat ca inghetul de la iarna va arunca in izolare localitatea Sf. Gheorghe pentru ca singurul drum de acces a fost rupt, in aprilie, impreuna cu digul pe care se afla, de teama inundarii orasului Sulina. La Prefectura Tulcea a avut loc recent o intalnire a reprezentantilor Ministerului Mediului, ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai primariilor din Sulina si Sf. Gheorghe si proiectantii unor lucrari hidrotehnice din Delta pentru a gasi solutii la aceasta criza.
Amintim ca in primavara autoritatile au realizat o bresa de 200 de metri in drumul Sulina-Sf. Gheorghe. Dupa opt luni, bresa nu a fost inchisa, iar drumul de acces spre Sf. Gheorghe este impracticabil. Ca urmare, daca ingheata Delta, in acest sat nu se va mai putea ajunge decat cu elicopterul, iar politia de frontiera nu va mai putea sa patruleze in aceasta zona de granita.
Refacerea digului depinde de o investitie finantata din bani europeni care vizeaza reconstructia ecologica a zonei acvatice Rosu-Puiu. In proiectul respectiv nu este prevazuta insa refacerea drumului Sulina-Sf. Gheorghe, ci pastrarea bresei realizate in aprilie. Localnicii si Prefectura Tulcea au solicitat Ministerului Mediului sa finanteze construirea unui pod pentru a se putea circula pe drum. Proiectantii au replicat ca podul ar costa foarte mult si nu sunt bani pentru o astfel de lucrare. Ca urmare, s-a vorbit despre o solutie de compromis care sa reziste in conditiile actuale. Ar fi vorba de un deversor care ar putea fi construit anul viitor. Pana atunci, localnicii ar trebui sa finanteze o refacere provizorie a digului de pe cordonul litoral pe care se afla drumul Sulina-Sf. Gheorghe.
Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a atras atentia autoritatilor ca, daca nu se va realiza o „descarcare controlata a apei” cu ajutorul unui stavilar, dezastrul ecologic in complexul acvatic Rosu-Puiu, care se intinde pe zeci de mii de hectare, va fi iminent. „Apa dulce fuge in Marea Neagra prin bresa, iar daca balta va ingheta pestele se va sufoca sub stratul foarte gros de gheata, a spus directorul Stiuca. In plus, orice furtuna pe mare va conduce la umplerea celor doua lacuri cu apa sarata si va distruge astfel flora si fauna”.